14 Aralık 2017 Perşembe

Vermek


Vermek sihirli bir şeydir.
Ve sihir tabii ki de vardır.
Büyü demek istemiyorum.Büyü çok farklı bir kavramdır çünkü.Büyü kötülüğü çağrıştırır bana.Ama sihir öyle değil gibi..Bu kelimeyi de değiştirebilirim aslında.Sihir değil de hikmet veya mucize diyebilirim.Ancak konu kelimeler değil vermektir.

Vermek ile iglili bir çok örnek verebilirim böylece tam olarak ne demek istediğimi anlayacaksın.
Örneğin evinde duran bir eşyayı ihtiyacı olan birine vermek hikmet dolu bir davranıştır.
Hem birinin ihtiyacını karşılamak hem de senin tam olarak ihtiyaç duyduğun bir şeyin ayağına kadar gelmesi demektir bir bilsen.

Dolabını açtığında onu her görüşünde seni gerçekten huzursuz eden bir eşyan var mı?
Eminim ki vardır..
İşte o eşyan "verilmek" için durur orda.
O en çok kimin işine yarar?..çevrende böyle biri var mı?..bi düşünmelisin mesela..

Eğer ki böyle bir eşyan varsa ve bunu verebileceğin birileri yoksa çevrende o zaman niyet et..o eşyayı gerçekten ihtiyacı olan birilerine vermek için niyet et.
Göreceksin ki ksıa bir süre sonra o kişi o eşyayı almak için karşına çıkacaktır ve senin çok ihtiyacın olan bir şeyi kolaylıkla hiç ummadığın yerde hiç ummadığın şekilde veya fiyata alabileceksin..

Bu olay bir çok kez yaşandı hayatımda..artık vermek benim için inanılmaz keyifli ve mutluluk veren bir davranış oldu.
Fark ettim ki ne zaman artık bana veya bize lazım olmayan bir şeyler verdiysem o eşya elimden ve evimden çıktığında evime ihtiyacım olan bir şeyler kolaylıkla ve çok çok daha uygun bir şekilde ve fiyata girer oldu..

Örnek vereyim mi?

Almanya'ya ilk geldiğimizde ekonomik açıdan haliyle sıkışık olduğumuz için yeni eşya alamadık.İkinci el eşyalar ile iki yıl boyunca idare ettik.Biraz toparlandıktan sonra da eşyaları değiştirmeye karar verdik çünkü eşyalar gerçekten de artık yüzüne bakılacak hali kalmamıştı.
O dönemde bizim gibi hiç eşyası olmayan Almanya'ya yeni taşınan bir aile gelmişti.Tanıdıklar aracılığı ile haberimiz oldu.Tam eşyaları değiştirmeye karar verdiğimiz anda bu aile ile tanıştık.Eşyaya ihtiyaç duyduklarını ve eşyaların durumu ne olursa olsun onlar için pek önemli olmadığını söylediler.Bizde utana çekine bizdeki eşyaları verebileceğimizi söyledik..

Sevinerek eşyaları aldılar..evet eşyalar çok iyi durumda değillerdi ama o aile için elzem olan bir şeydi..
Onlara eşyalarımızı verdikten sonra (sattıktan sonra değil) evimize yeni eşya almak için bir mağazaya gittik ve nerdeyse evimizin tüm eşyalarını çok ucuz bir fiyata aldık.Hem de en kalitelisinden..

Dolayısıyla...
Vermek gerek..

İkinci bir örnek daha çocuklarımın giysileri ile ilgili..
Teyzemin kızı ve bir iki tanıdığımla çocuklarımızın yaşı birbirine yakın olduğu için giysileri elden ele değiştiririz..
En küçüğü bir yaşında en büyüğü dokuz yaşında hepsi de kız çocuğu olduğundan büyüğüne olmayan giysiler daha küçüğüne gidiyor böylece de gözle görülür bir şekilde harcamaları azalttık.
Bu değiş tokuş sadece giysiler ile sınırlı da kalmıyor örneğin sadece bir mevsim kullanılabilen ama gerekli eşyaları da aramızda değiştiriyoruz..kışlık bot-mont,bebek arabaları vs gibi..

Bu eşyaların çoğu zaten eskiyemiyor.Evde durmaları da çok anlamsız..dolayısıyla VERİYORU(Z)M.

Hamilelik dönemimde özel olarak diktirdiğim bir ferace vardı,kışlık.
Nicedir dolabımda duruyor..iki kış geçti,havaların soğuması ile birlikte o feracenin dolabımda kimseye fayda etmediğini düşündükçe moralim bozuluyordu ama yeniydi bir de atmaya da kıyamazdım..

Bu niyet içimde vardı.İhtiyacı olan birilerini de gerçekten aradım ama öyle biri yoktu..ta ki iki gün öncesine dek..
Feracem çok ihtiyacı olan birine hediye edildi..ve benim mağaza mağaza dolaşıp bol paça pantolon arayışımın da çözümü bu ferace vesilesiyle bulundu..
Baktığım ve denediğim tüm pantolonların paçaları öyle dardı ki ciddi anlamda sinirlerim bozuldu..Feraceyi verdikten bir gün sonra ikinci el pazarında tam dört adet istediğim bolluğa sahip hemde çok iyi durumda bir tanesi ise hiç giyilmemiş kot pantolon buldum..

Bu vermenin sonucu değil de nedir?..

Elbise istiyorsan kullanmadığın elbiseni ver ve istediğin elbisenin gelmesini bekle..
Eşya istiyorsan artık işine yaramayan ama birinin ihtiyacını ortadan kaldıracak eşyanı ver ve bekle..
Bu herşey için geçerlidir..

Davranışlar için de..

Aklında bulunsun..her şey,bir tohumdur..sen o tohumu ek..muhakkak o tohum meyvesini sana verilcektir.



Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

8 yorum:

  1. Veren el olmak güzeldir. Onda Rabbin rızası vardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artanı fazlayı vermemiz gerek..böyle bir ayet-i kerime de var sanırım..Allah razı olsun.

      Sil
  2. Çook seviyorum evimdeki kullanmadığım şeyleri vermeyi. Oğluşların yataklarından küçülen kıyafetlerine hamile giysilerimden tabak çanağa ne bulsam veririm, sevgiyle, sadece birilerinin işine yarasın isteğiyle veririm. Dünya üzerinde bu kadar kötülük varken minicik de olsa iyilik yapmak ruhuma iyi geliyor. Allahım birilerinin zor anlarına yetişmemi sağla derim bir de. Çok büyük değil belki ama minicik bir dokunuş bile olsa yürekleri ferahlatmak mutlu ediyor beni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle çocukların eşyalarını evde tutmanın bir anlamı olmadığını düşünüyorum çok kısa bir süre için gerekli olduklarından elden çıkarmak gerek başkalarına verince de onalr da kısa bir süre istifade eder böylece elden ele bir çok kişinin işine yaramış oluyor ayn ıfikirdeyim can.Beni de çok mutl uediyor bu olay.

      Sil
  3. Somut örneklerle ne de güzel anlatmışsınız.Beklentisiz vermek gerek :)

    YanıtlaSil
  4. Böylece daha az kaynak tüketiyor olmak, duyduğumuz ruh hafifliği ile birleşince haydi bulutlara :)

    YanıtlaSil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.