4 Şubat 2019 Pazartesi

Yürüyüş-28 Günlük Meydan Okuma(4)


4. Hava nasıl olursa olsun, yürüyüşe çık bugün, o gün gözüne ne güzel göründüyse bir kaç fotoğraf da çek, anlat bakalım neler oldu ?
Hava koşulları ne olursa olsun..
Yürüyüşe çıkmak ve olanları anlat?
Tamamdır!
O işte bende Ezgi!..
Heyecan duydum üstelik,çocukları okula bırakır bırakmaz kahve alıp yürüyüşe çıkacaktım,hatta giyinmeden evvel ilk işim hafıza kartımı bilgisayardan çekip makinenin yanına koymak olmuştu unutmamak için.
Ama planladığım gibi başlamadı bu yürüyüş..
Aşağıdaki fotoğraf da bunun canlı ıspatı.
Şahit mahiyetindedir :)
Bakınız.

Yukarıdaki görselde eksik olan parçayı bulunuz :)
Sabah ayazdan dolayı donmuş bir havaya uyandım,böyle sabahlarda arabaların tümü dondurucuda durmuş gibi buzla kaplı olur,tüm bu buzları kazıamak gerekiyor,attım çocukları arabanın içine aldım elime kazıma aparatını başladım her camı kazımaya sıra aynalara gelince çaaaAaat aynanın biri yere düşerek kırılmasın mı!
Eyvaaah...ilk kez başıma gelen bir hal yedeği yok yerine koyabileceğim bir şey yok buzların nerdeyse tümünü kazıdım ama camlar halâ soğuk olduğu için net görünmüyor dışarısı okul saati de iyice yaklaştı arabaya bindip Allah'ım sen büyüksün diyerek yola çıktım.
Ama görmüyorum göremiyorum..öyle böyle derken zorluğuna rağmen çocukları okula bıraktım ama planladığım yerde yürüyüş yapamayacağım için üzgündüm,yürüyüş biraz bekletilecek evvela tamirciye gidilecekti mecburen.O işi hallettim çok şükür böyle durumların beni etkilemesine izin vermek istemiyorum bütün günüme yayılmasını önlemek için hemen çare bulmaya çalışıyorum,eve dönerek taze bir kahve yaptım ve evime yakın yürümeye karar verdim artık karşıma ne çıkarsa onun fotoğrafı çekilecekti,el mahkum.


Evim ana cadde ile paralel akan nehir arasındadır bir yanım doğa bir yanım trafik bir bakıma ancak yürüyüş yolumuz yapılan bir çalışma sonucu bir yıl boyunca kapatıldı,cadde tarafında da günlük alışverişimi yaptığım marketler var işte oralara gideceğiz.


Cadde üzerindeyken park yerlerine saparak nehri görebiliyorsun,yukarıdaki kare de park yerinden.
Bu bitkiden öksürük şurubu yaparlar burada epey yaygındır bu şurubun tüketimi bunu da not olarak düşeyim.


Yine cadde tarafı,burada geniş boş bir arazi vardır burası geldiğim günden beri böyle boştur belediyeye ait olmasına rağmen hiç bir şekidle değerlendirilmiyor satışı çok yüksek olduğu için de ancak büyük bir firma tarafından alınıp bir şeyler yapılabilir veya belediye buralara evler inşa edebilir ancak mantık çok farklı,belediye yer olsa bile yeni evler inşa etme olayına pek sıcak bakmıyor her bölgenin insan sayısına göre inşaat yapılıyor dolayısıyla yer olsa bile ev inşa edilmiyor.Yıllarca pansiyonlarda tek göz odada yaşayan aileler var,her ay belediyeye uğrayarak ev talebinde bulunuyorlar ancak bir eve çıkmaları aylarca yıllarca sürebiliyor,bulunamıyor.


Marketlere ulaşınca karşıma ilk bu manzara çıkıyor,Almanlar mevsim değişimini çok erken hissettiriyor.Gerek giysilerde gerek eşyalarda veya çiçeklerde olsun henüz dereyi görmeden paçayı sıvama olayı,fotoğraftaki çiçekler kışlık çiçek olmalarına rağmen hemen arkalarında duran gübre ve çakıl paketleri bahçe düzenlemeleri için hazırda bekliyorlar zamanı geldi gelecek diyorlar.Zaten gelirken bahçe düzenlemesi yapan bir kaç kişi de görmüştüm :)




Marketler arasında da boş bir meydan var,burası çocukların güven içinde bisikler sürdüğü top oynadığı bir yerdir çoğunlukla başka ülkelerden gelen insanların da toplanma yeridir,eskiden aşağıda göreceğiniz fotoğraflarda göründüğü gibi Almanya'nın meşhur iplik fabrikası varmış.Fotoğraflar pano halinde bu meydanda sergileniyor.




2'nci Dünya savaşının ardından Almanya kendini yeniden inşa etmek için dış ülkelerden işçi talebinde bulunuyor,bu talebe bir çok ülke karşılık vererek Almanya'ya gelmiştir,çok çalıştı bu insanlar hala da Almanya için çalışan çok insan var ama her birimize auslander yani dışarıdan gelen gözüyle bakarlar,bugün terk edip gitsek burayı işlerini yapacak bir Allah'ın kulu olmaz yine de ego tavan kabullenme sıfır..Fotoğraflarda Yunanistan ve İtalyadan gelen işçi kadınları görebilirsiniz.


İşçilere çok iyi imkanların sunulduğu takdire şâyan bir yermiş burası zamanında,ailelerin kalabilmesi için evler,boş zamanlarında eğlenebilecekleri pik-nik alanları hatta yüzme havuzu bile fabrika içi ve çevresinde mevcutmuş,günümüzde fabrikanın çok küçük bir yapısı mevcut.Daha yukarıda bahsettiğim boş ve değerlendirilmeyen alan da fabrikaya dahilmiş.

Günümüzde fabrikanın görünümü yukarıdaki gibidir,Altta görünen pencereler gerçek değildir,restorasyon devam ettiği için çalışmanın göze rahatsızlık vermemesi için devasa pencere görselli panolar ile bu şekilde kapatılmıştır.Almanya'ya ilk geldiğim dönemde tüm bu bilgileri öğrenmek için Almanyadaki iplik fabrikası ile iligli epey araştırma yapmıştım.


Bu küçük tarih gezisinden sonra DM marketine ulaşıyorum,en sevdiğim market olur kendisi :)


Her tür kozmetik ve bakım hatta bio ürünleri çok uygun fiyata bulabiliyorum burada,çocuklar için kıyafetler bile var kısaca bir kadın ve bir annenin isteyeceği herşey mevcut.Sabahın erken saatleri olduğu için içerisi epey tenhaydı.


Her ay'ın ilk Pazartesi günü kullanılmayan veya atılacak olan eşyalar belediye tarafından toplanıyor bugün de öyleydi,k, araç yol kenarına bırakılmış eşyaları toplayıp yanımdan geçtiler.Şimdi şu eşya olayı bana çok enteresan gelir gördüğüm eşyaların çoğu gerçekten iyi durumda olur çoğu da artık üretilemeyen türdendir ve el yapımı.Diyorum ki kendi kendime;belki de insanların bunları tekrar elden geçirmek boyayıp tekrar kullanmak gibi bir niyeti vardır ama yerleri yoktur diye atmaya mecbur kalıyorlar çünkü her biri hem çok iyi durumda hem de dediğim gibi el işi.Artık böylesini bulmak imkansızdır.Bakakalırım bunlara öylece.
Çoğu zaman çok iyi durumda olan eşyalar bırakılır insan eşyaya hiç para vermeden evini döşeyebilir burada,ciddiyim :))


Fotoğrafta görmekte odluğunuz kahverengi çöplerin de toplanma günüdür Pazartesi günü,bu çöplerin içinde çoğunlukla bozuk gıda ve ekmek veya bahçelerden toplanan yaprak türü şeyler bulunur,kompost dedikleri işlemi görmek için ilgili yere götürülmek için beklemekteler.


Yürüyüş bitmek üzere,ben evimin yolunu tutmuş bir an evvel fotorğafları hazırlayıp çocuklarım okuldan çıkmadan evvel yayını hazırlama telaşına düşmüşüm.Gördükleriniz her gün gördüklerimdir neler düşündürdü neler hissettirdi bilmiyorum ama burası epey sakin bir kasabadır öyle çok kalabalığı mağazası yoktur her birinden insanın ihtiyacını karşılayacak türden mağazalar.
Fotoğrafta görünen ağaçlar ıhlamur ağacıdır Almanya'ya geldiğim yıl ekildiler yani nerdeyse 4 yaşındalar,geçen ilkbahar yaprak verdiler biraz da ıhlamur ama kokusu hissediliyordu inşallah Allahnasip ederse bu ilkbahar hem görüntü olarak hem de kokularıyla hayatımızı güzelleştirecekler.

Sevgilerimle,güzel geçsin gününüz.


Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

46 yorum:

  1. Bugün bende uyanamadım, geç kaldım işe... Sabah yürüyüşü planlamıştım oysa...
    Neyse dedim ben de, az sonra işe mola verip çıkarım belki binaların arasına :)

    O eski eşya mevzunu ben de hiç anlamam. Burada tamam kapı önüne bırakılmıyor biliyorsun ama yepyeni eşyalar elden çıkartılabiliyor modası geçti diye... Halbuki yenilense, yeni bir amaca hizmet etse...

    Keyifli haftalar diliyorum ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli ki insanların ne zamanı ne de gücü var eşya ile uğraşmaya kapı ona konuyor belediye toplayıp geri dönüşüm firmalarına satıp elde edilen malzemeden birinci kalite sunta elde edilip ömrü 4 yılı aşmayan eşyalar üretiliyor.

      Sil
  2. Bugünde bitirdik.Fotograflar çok güzel çıkmış.Işer bitmiyor :)
    DM yi bende çok severim ❤

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bir yürüyüş olmuş sakin kasabalarda yaşama özendim yine :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bisey değişmem hem gürültüsü az hem de nezih olur kasaba hayati hem özleyince kalabalığı ve yoğunluğu Frankfurta giderim😉

      Sil
  4. Gerçekten de göçmenler gitse öyle kalakalırlar. Kendileri istemişler ihtiyaçları olduğu için, sonra da nir hava bir tafra.

    Yaşadığın yer ne huzurlu gözüküyor, hoşuma gitti seninle dolaşmak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buralara gelsen nerde dere nerde tepe gezdiririm seni,ezberledim😉
      Almanları hala çözemedim ben Handan.

      Sil
  5. sizle birlikte yürümüş kadar oldum vallahi harikaydı...teşekkürler...sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu bana çünkü artık bir çok şey sıradan gelmeye başladı nicedir,size anlattıkça ben de çok şey anımsadım.
      Benden de sevgiler.

      Sil
  6. Gorseldeki eksiği bulamadım kafam takıldı kaldı 1 saattir bakıyom lütfen yardim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğrafın altına açıklamasını yazmıştım o eksiğin hikayesi bile var;)
      Arabanın aynası kırıldı,ayna yok😘

      Sil
  7. yürüyüşle beraber bilgilendirmeler çok güzeldi. sizinle beraber bizde yürümüş olduk :)

    YanıtlaSil
  8. Keyifle okudum yazınızı :)
    İlk başta biraz aksilik çıksa da sakin ve huzurlu bir gün geçirmiş olmalısınız.
    Atılan mobilyalar çok kaliteli görünüyor gerçekten de, aslında atılacağına letgo tarzı online satış sitelerinden satılabilirdi diye düşünüyorum :) Veyahut eşe dosta ihtiyacı olana hediye olarak da verilebilirdi bence.
    Ayrıca fabrikadaki restorasyonun göze rahatsızlık vermemesi için pencere panoları kullanmalarına bayıldım. Çok ince bir düşünce olmuş :)
    Çokça sevgiler ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satış site ve uygulamaları var çok da revaç görürler ancak bazen insanlar o eşya ile daha fazla uğraşmak istemediğinden kapı onu Ne bırakıyorlar onları.
      Panolar gerçekten ince bi düşünce,vardır onların böyle düşünceleri;)

      Sil
  9. Kendi kalabalık ve gürültülü yürüyüşümden sonra sizinki nasıl huzurlu geldi, anlatamam..Dinlendim resmen. Buarada araba camındaki buz olayı için buz çözücü spreyler var, bir iki pısttan sonra hoop çözülüveriyor buzlar.Ya da araba örtüleri var, cama seriyorsunuz sabah yapacağınız tek şey örtüyü kaldırmak. (Erzurum tecrübelerimden)Aklınızda bulunsun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cam sileceklere konan buz önleyici sıvı bitmişti,geceden camları ben de dediginiz gibi örterim ama havayı tahmin etmek zordur birada şu anda mesela güçlü bir güneş parıldıyor gece belki yine ayaz olur,spreye gelince geçen yıl öyle bisey almıştım hatırlattığınız iyi oldu bi tane alayım ondan,teşekkür ederim🌸

      Sil
  10. Cânım Ablam fotoğraflarına bayılıyorum, güzel yüreğine sağlık ❤ İçim açıldı! Senin için de günün başında yaşadığın olumsuz olayı unutturacak bir gün olmuştur umarım. Kompost için atıkların ayrıca toplanıyor olması çok güzel bir uygulama. Ve eşyalar... Ben de çok eski yahut el yapımı eşyaları evden göndermek yerine yenileme yoluna giderdim sanırım. Ruhum eski şeyleri çok seviyor çünkü :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşyalar için ben de üzülüyorum bazen,öyle güzel parçalar karşıma çıkıyor ki ornegin bir seferinde eski bir yatak başlığı görmüştüm beyaz deriden yapılmış oymalı güzel bir başlığı tek istediği de biraz boyaydı arabayı durdurdum almak istedim ama arabaya sığmadı geri koymak zorunda kaldım ve aklıma hala gelir zaman zaman çünkü benzerini hiç görmedim.
      Çok teşekkür ederim Ayşenurcum❤

      Sil
  11. Öyle güzel, öyle gerçekçiydi ki tadı damağımda kaldı vallahi. Fotoğraf kareleri iyi ki varlar ama en çok da sizin usulca akıp giden anlatımınız iyi ki var.. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun,ben sıkıcı bir anlatımım var diye düşünüyordum😉

      Sil
  12. Bilgiler ve resimlerin hoş kompozisyonu 👍🌷😊🤚

    YanıtlaSil
  13. Guzel bir yuruyus olmus.Keske biz de boyle esyalari belediye toplasa,kendimiz halletmek zorundayiz ne yazik ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belediye icin kazanç kapısıdır esasen,topladigi esyalari satip gelir elde ediyor.

      Sil
  14. okulların açıldığı gün olduğu için bugünü kaçırdım ama sanki seninle yürümüş gibi oldum.....

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel fotoğraflar gezinti iyi geldi. Şu sıralar okuduğum kitap Almanya da yaşayan Türk iscilerden bahsediyor tatlı bir tesadüf oldu .

    YanıtlaSil
  16. Soğuk ama keyifliymiş yani Alman karanlığına inat aydınlık :) Araba için de geçmiş olsun ama vazgeçmek yok bugün en güzelinden bir gün oldu sayende biz de gezdik gördük :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pırıl pırıl bir gündü Ezgicim,akşama kadar da öyle devam etti.
      Mala gelenler canımı sıkar ama uzun süre etkilemez mutlu olacağımız o kadar çok şey var ki🍃

      Sil
  17. koltuklar, ah o koltuklar diyorum...

    YanıtlaSil
  18. birgun sirt cantami alip bir yuruyuse cikicam.solugu havaalaninda alip turist olarak gelip elimdede bu resimlerle sizin eve kadar gayet iyi bildigim bir yermis gibi geze geze size caya kahveye yemege hatta aksam yatisina gelmeyi planliyorum.bulamaz diye korkma kimi çevirip sorsam buralarda yaz demeden kis demeden elinde makina bortu bocek yagmur camur cati resimleri ceken bazende arabasini nehir kenarina park edip elindeki kahvesini manzaraya nazir yudumlayan çalan muzigede bir yandan eslik eden hanim varya hahh iste ben onu ariyorum rica etsem evini tarif edermisiniz desem muhakkak seni herkes tanir ve beni sana getirir sen hic merak edip korkma.aklin bende kalmasin.
    haa illa derdimi anlatamadim varsay o zaman simdiye kadar yayina alinmis butun resimlerden yaptigim arsiv albumunu onume koyar catidan sokaklardan bazen karli bazen yagmurlu bazen camurlu patika yollardan komsunun citinden evin arkasindaki bos araziden akan dereden sokaktaki sut verdigin kediden hic bulamazsam sinek kuslarindan balkonuna konan kumrulardan martilardan sora sora gene bulurum seni😍😍😉😁
    yani kafaya koydum cikilacak bu yuruyuse birgun mutlaka👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendini yorma,sen niyet et biletin de benden olsun cik gel,bunlara açık adresim de dahil.
      Bekliyorum😍

      Sil
    2. oyy kuzum ya bitanesinnnn.insallah birgun mutlaka diyelimm;)

      Sil
  19. hediye olarakta birkac yedek dikiz aynasi cami getirmeyi planliyorum.baska bisey lazimmi samrel ingiliz anahtari vites topuzu filan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlahi var ya ne güldüm:))

      Sil
    2. gul diye yazdim zaten.insallah hep gul.guller acsin o nurlu yuzunde.Rabbimiz nurunu arttirsin insallah

      Sil
  20. Çok güzel başlayamamışsın güne ama senin içindeki o enerji ve her şeye güzel bakabilme yeteneğin var ya, onun sayesinde aksilikleri bile güzelliğe çevirebilmen mümkün işte, öyle de olmuş zaten.
    Her gün nerelerde dolaştığını hayal edebileceğim bak ne güzel oldu.
    Pırıl pırıl hava varmış galiba, fotoğraflara bile yansımış.
    Seninle gezmiş gibi olduuum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeytan var ya böyle aksilikleri zemin sayıp büyütüp daha tehlikeli şeylere sürükler insani Allah korusun,önünü kesmek gerek böyle yellerin.
      Zeynebim!
      Sevgiler canım🌸

      Sil
  21. Bu yazıyı okuduğum için mutlu oldum :) Her blog yazısından az ya da çok bir şey öğreniyorum, ama bu şekilde açık ve rahat bilgi akışı olan yazılarla az karşılaşıyorum. Eline sağlık :) Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamdolsun ki sıkıcı gelmemiş ne mutlu bana🍃

      Sil
  22. Benim de en sevdigim market Dm'dir. Gecmis olsun bu arada. Hava buz gibi gercektende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım,hava bu sene çok karışık Almanyada herkes de hasta bu yüzden :))

      Sil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.