6 Ocak 2019 Pazar

Köln Çikolata Müzesi



Köln'de mutlaka görmek istedklerimiz arasında Çikolata Müzesi de vardı,bir önceki Köln Merkez Camii ziyaretimizin hemen ardından Köln'ün Ren nehri üzerine konumlandırılmış Çikolata müzesine gittik.Çocukların gün boyunca kalmak isteyeceği bir yerdi.Giriş epey kalabalıktı yani kuyruk vardı,giriş ücreti hakkında şunu da söylemek istiyorum ki bana biraz yüksek geldi biz aile bileti aldık maliyeti 30 Avroydu,müze aslında tam olarak müze gibi gelmedi bana daha çok Lindt markasının bir işletmesi gibi bir şeydi ama güzeldi etkileyiciydi lezzetliydi :)
Giriş ücretini ödedikten sonra minik bir çikolata ikram ettiler,ücreti unutturacak kadar lezzetli değildi :))
Müzenin teması tabii ki çikolata!..
Günümüze dek çikolatanin bir çok reklam çalışmaları sergilenmişti,mor inek,kinder yumurtalar,gofret Kinder yumurtaların ilk hali gibi çok zengin malzeme bulunuyordu camlar ardında.Çocukların çikolata ile büyülenmiş hali tüm bunları fotoğraflamamı engelledi.Her taraf sıcak ikolata kokuyordu,onlara kızmadım :)




Çikolatanın yapımı dağıtımı reklamı ve satışı ile ilgili çok fazlabilgi ve malzeme mevcuttu dediğim gibi,girişte bir çok dilde bröşür var,İngilizce olanını almış olsam da ona bir göz atmak bile nasip olmadı..sebebi;kızların çikolata heyecanı :)


Burası tarihi bir bakkal veya market diye adlandırabileceğim bir yer..kasasına bayıldım raflarına ve kavanozlarına baktıkça doyamadım,zaten çok bakamadım sürekli çocukların peşinden koştuk hele küçük kızım tamamen şaşkına dönmüştü.




Müzenin içinde kakaonun bir çok üretim aşaması canlı olarak sergileniyordu çikolataların yapımı da aynı şekilde..çalışanların epey zorlanıyor olmalı,bunca kalabalık ve seyirci karşısında çalışmak yıpratıcı olmalı belki de alışmışlardır kimbilir.



Müze içinde bir kafe mevcut,büyüleyici pastalardan uzak tutmaya çalıştım çocukları çünkü fiyatları çok yüksekti..yukarıda yer alan çikolatalardan aldık en uygun fiyatlı onlardı.



Bir başka bölümde ise çikolata havuzuna daldırılan gofret çucukları ikram ediliyordu yine kuyruk vardı yine kalabalık.




Bu müzede o kadar çok şey vardı ki tabiri yerindeyse hızlıca gezip dışarıya atmak istedik kendimizi,epey kalabalık çok fazla ışık vardı,çocukların çığlıkları duyuluyordu zaman zaman,dikkatimi çeken noktaysa üşenmeden müzenin içine koca koca üretim makinelerinin kurulmasıydı,bir çok galeri vardı ta Afrika'dan Avrupa'ya kadar kakaonun hikayesi fotoğraflarla maketlerle anlatılıyor gösteriliyordu,oradaki halkın bu tür nimetlerinden dolayı ne denli sömürüldüklerini da tahmin ve hayal edebiliyor insan,madalyonun karanlık tarafı olduğu için bundan tabii ki bahsediliyor..
Fikir olarak böyle bir müzenin varlığı epey güzel.
Bizim de böyle yerlere sahip olmamız gerek,zengin kültürümüzü en az onlar kadar onlardan daha da güzel ve iyi bir şekilde dünyaya tanıtmamız gerekiyor..bunlar bize örnek olsun demek istiyorum,sömürü kısmı hariç,ecdadımız bilindiği üzere hiç bir halkı sömürmemitşir tam aksine uğradığı her yere medeniyet zarafet ve zenginlik de katmıştır.
Aşağıya iki adet video da ekledim çikolatanın yapım aşamaları ile bahsettiklerimi daha iyi anlamanız için son olarak da bu müzenin içinde beni mest eden tropikal bir bölgeden bahsedeceğim aşağı ama o ayrı bir yayın olacak,birazdan :)



Sevgilerimle..


Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

14 yorum:

  1. Benim çocukları arayı da bulamadığı yermiş.Tesekkurler belgesel tadında okudum.Boyle okuyunca degisik kültürleri sayenizde tanımış oluyoruz.Elinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok daha iyi bir yazı olabilirdi aslında bu kadardan ibaret bir yer değil ama işte,annelik;)
      Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Müze tam çocuklara göreydi :) Kokusundan bir müddet çikolata yiyesim gelmedi :) Biz aile parası da veremdik, cidden çol pahalıya geldi. Oysa başka müzelerde çocukların yaşına bakmadan satıcı kendisi teklif etmişti aile biletini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ücretler yüksekti bari detaylı gezseydik dedirtti ama nasibimiz bu kadarmış buna şükür,belki çocuklar büyüyünce;)

      Sil
  3. Müze içindeki eski market harika olmalı. Ben Bozcaada'da bir müzede görmüştüm. Şimdi tükettiğimiz şeylerin ilk ambalajlı halleri vs. Hayran kalmıştım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her urun tek tek fotoğraflanacak kadar güzeldi,orijinaldı dediginiz gibi insan o eski yıllara hayranlık duymadan edemiyor.

      Sil
  4. Eski marketleri, eczaneleri çok severim. Müzelerin içinde üretim bana çok hoş gelmiyor.
    Çocuklar için çok güzel bir müze olmalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalışanların yerine koymaya çalıştım kendimi veya hayvanat bahçesindeki canlılar gibi bir havası vardı sevemedim,çocuklar masum varlıklar o koku bile mutlu olmalarına yetti.

      Sil
  5. Tam çocuklara göre bir yermiş bir de benim gibi çikolata severlere:)

    YanıtlaSil
  6. Fazlasıyla kapitalist şeritte dursa da sanırım o müzede kaybolmak istiyorummm :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapitalizm gissediliyordu elbette ama o çikolata kokusu da bir başka güzel :)

      Sil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.