1 Mayıs 2018 Salı

Taze Baharatlar


Mutfak penceremin önü bir çok bitkiye ev sahipliği yapmıştır.Daha evvel de bu pencerede çiçekler çilekler ve çeşitli yeşillikler vardı..evimin bir çok yerinde yeşilin var olmasını seviyorum.
Son zamanlarda taze baharatlara takmış bulunuyorum.Yemek hazırlarken gerekli baharatları hemen dalından koparıp doğramak insanı mutlu ediyor.
Pahalı bir şey değildir bu,çoğu marketlerde taze baharat satışı yapılmaktadır zaten.Daha sıcak iklimlerde olanlar ise daha şanslı çünkü taze baharatlarını tohum olarak satın alıp yetiştirebilir.
Çocukluğumda maydanozu veya naneyi bahçedeki tenekelerden koparıyordum,hatırlarsınız belki.
Mahallede veya mutlaka bir komşuda maydanoz nane veya yeşil soğan ekili büyük tenekeler olurdu..
O mübarek yeşillikler de kopardıkça çoğalırdı sanki..
Hatırlarsınız dimi?.. 
Tabii şimdilerde ne eski komşuluk ne eski bahçeler ne eski tenekeler kaldı ama taze baharatlar hala var dolayısıyla evimizde onlara yer vermek bu hem küçük hem de maliyet bakımından ucuz güzelliği yaşatabiliriz.
Mutfağımda çoğunlukla kullandığım taze baharatları ele almak istedim bugün ve neden olmasın birileri bugün iş çıkışı taze maydanoz soğan veya fesleğen alarak eve dönmesine vesile olmak istedim..
Hadi bakalım :)

Japon Ispanağı



Bolca demir fosfor ve magnezyum içerir ıspanak ve anemi (kansızlık) sorunu yaşayanlar için mutlaka tüketilmesi gerekenlerin başındadır.Görseldeki ıspanak Japon ıspanağıdır yani yaprakları hem yeşil hem de koyu mor bir renge bürünebiliyor.
Yaparakları minik sapları kısa ve tadı çok lezzetlidir.Lahana havuç gibi sebzelerle güzel uyum sağlar.Nar ekşisi de eklendi mi tamam..O salata şölene dönüşür..
Salataları da yeşillikle tüketmeyi sevenler bu fikri sevecektir.Ben onlardan biriyimdir.Görseldeki ıspanak ta Japonya'dan gelmiş buralara.



Frenk Soğanı

İncecik uzun yaprak/dallara sahip bilinen yeşil soğana çok benzeyen bir çok salata ve yemeklerde kullanılır.Tadı biraz soğan biraz sarımsağı andırır ama hiç biri değildir.
Garnitür olarak da kullanılır.Ağızda soğan tadı bırakmaz.
Tarator sos veya peynir yapımında da kullanılır,ben tarator sosa çok yakıştırıyorum tadını.



Fesleğen


Buradaki fesleğenlerin yaprakları daha büyük ve içe dönük olur,ilk geldiğim zamanlarda görünce garipsemiştim.Kokusu çok baskın ve güzeldir.Fesleğeni ve naneyi kurutulmuş haliyle çayın içinde de severim.Görseldeki fesleğen makarna soslarına çok yakışır.Marketlerde taze baharat satışı çok yaygındır.Ömürleri kısa sürüyor yalnız.

Mutfağımda genelde bu taze baharatlar kullanılır..pencerem öğle saatlerine dek güneş alır sonra güneş bir döndü mü sabaha kadar bir daha mutfağa girmez.Buna rağmen öğleye kadar alınan güneş onların güzel bir şekilde büyümelerine yetiyor..her gün de onları pencerenin önünde görmek o yeşilliğin arasından süzülen güneş ışınlarına yaklaşmak bu minik dalların arasından dış dünyaya bakmak ayrı güzel..

Sizin evinizde veya bahçe veya balkonunuzda taze baharatlar var mı?..
Peki bu konu ile ilgili önerileriniz hatta püf noktalarınız var mı veya gizli çok gizli ananne babanne tavsiyeleri?..




Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

11 yorum:

  1. Taze soğan,roka,maydanoz var bizim saksılarda. Şimdide fesleğen almak istiyorum. Elimin altında bulunması hoşuma gidiyor. Bir yerlerde yeşil görmek güzel:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evin içinde yeşil çok güzel oluyor bu yüzden bolca çiçek veya benzeri bitkiler yetiştirmek gerek:)

      Sil
  2. Bir ara küçük saksılara dikmiştim ama benim kullanma hızıma yetişemediler :) Yalova'da kocaman bahçemiz vardı, her sabah yürüyüş sonrası eteğime domates, salatalık, biber doldurur dönerdim eve. Özlüyorum o bahçeyi :) Yeşillenen soğanları saksıma dikiyorum yalnızca. Uzayınca söküyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aylarca durur da bi türlü filiz salmaz burdaki soğanlar Handan iklim farkı işte. Yalova güzeldir denizi olan her yer gibi o bahçeyi neden bıraktın ki sen :(

      Sil
    2. Emekli olup İstanbul'a geldik çünkü.

      Sil
    3. İstanbul da güzel ama :)

      Sil
  3. Çiçeklerimin yanında fidelerim var bu yıl balkonumda. Büyüteblirim inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah..o balkonda ben bile büyür çiçeklenirim :)

      Sil
  4. Sayfanızı deep'ten gördüm, ne kadar da güzel bir paylaşım olmuş fotoğraflar harika. Ömürlük öğrencilik hayatımı sona erdirdiğim gün ilk işim evimi yeşillendirmek olacak sanırım. İnsanın kendi yetiştirdiği canları kullanmak harika olmalı. Emeğinize sağlık :) Takipteyim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel olur,hayalini kurmak bile mutlu eder insanı inşallah bu hayaliniz gerçekleşir.
      Ben de takipteyim çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. Bende ne bulursam ekiyorum saksıya :)
    Çok seviyorum böyle şeyleri, bahane etmemek gerek apartmanda da oluyor bence.

    YanıtlaSil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.