22 Mayıs 2022 Pazar

Adım Adım Yeni Eve Doğru (Ah Mutfak Can Mutfak)



Bir takım işlerle uğraşıp bir yandan da blog yazmak gelişmeleri tarihe iliştirmek pek mümkün olmuyor canlar..ama yazmaya niyetliyim,bir çok gelişme gelip geçiyor elimde fotoğraf dışında bir şey kalmıyor bir de pişmanlık duyuyorum ki bazen sormayın gitsin..ne diye yazmadın ki ne diye yazmadın diye diye yiyip bitiriyorum kendimi,düzenli blog yazanlara gelişmeleri kaleme alanalra gerçekten hayranım tebrik de ediyorum bir kez daha..düzenli blog yazacağım günler için de dua ediyorum siz de edin olur mu?

Bir önceki yayınımda dairenin zeminlerine ve dairenin genel özelliklerine yer vermeye çalıştım ama benim ilgi alanım elbette ki mut-fak!
Yeni mutfağımı sevebilmek benimsemek için var olan şimdiki mutfağı aratmayacak (pek sanmıyorum ama işte) düşük maliyetle yapılabilecekleri düşünmeye başladım..sevgili eşi de fazla kızdırmamak gerekti zira müstakil evin tadilatını komple kendisi yaptı..bir şeyler istemeye bu yüzden asla cesaret edemedim herşeyi de istediğim gibi yaptı büyük bir sabır göstererek üstelik (başak burcu bir kadınla evli olmak zor olsa gerek arkadaşlar ama düzen ve her alanda titizlik ve özen de garanti ;)


Başlamadan evlerimizle ilgili kısacık bir şeyler de yazmak istiyorum izninizle arzu eden okumadan geçebilir.
Bir yarış içindeyiz artık,özellikle biz kadınlar,evlerimizi çok lüks mekanlara dönüştürmeye başladık sanki var olanı kolayca atar olduk elden çıkarır olduk,kırığı döküğü olmayanı beğenmez olduk,sadeleşmek yerine daha da kalabalıklaştık daha da çok eşya sahiplenmeye meylettik..

Bu yarışın olabildiğince dışında kalmaktan ziyade diğer evlerden farklı olmasını istiyorum evimin,galeri gibi görünen evlerde asla rahat edemedim hiç bir zaman,böyle tarz evleri sürekli düzenli tutmaya çalışmak elbette mümkün ama çok çok yıpratıcı değil mi ya??
Ben evimin daha çok (her odasının) izlerimizle zaman zaman dağınıklığın yansıttığı hareketlerimizle meydana gelen o aktif o canlılığı seviyorum, her yer yaşam alanı olmasını istiyorum,evimizin bizi ve kişiliğimizi yansıtmasını istiyorum,evime başka hiç bir ev benzesin de istemiyorum kimsenin evine de özenmiyorum bu yüzden.
Yani acilen bir şeyi not etmek istiyorsam bunu yapmak için deli gibi kağıt kalem aramak yerine en ulaşılır yere yazabilmeyi istiyorum örneğin şimdiki mutfağımda olduğu gibi tezgahın duvarını komple kara tahtaya benzeyen bir malzeme ile kaplamak gibi..

Herkes farklı ve biricik çünkü,işlevsel ve pratik bir o kadar da iyi görünümlü bir eve sahip olmak gayet mümkün bence ama çok şeyin etkisi altında kalıp gerçekten bizi ifade eden şeyleri bir yerlerde kaybediyoruz.,




Gelelim dairenin mutfağına..
Kahverengi ve bej,dolaplarına gitmeyen yılların sindirdiği ağır bir yemek koku yerleşmiş (zeminler gözümden gitmiyor yaa )..neyse,eşyalarımda bir tane kahverengi eşya da yok neyi nasıl uyduracağım ki diye düşündüm durdum..yeni mutfak alma/yaptırma durumumuz yoktu,var olan imkanlarla hadi belki de biraz durumumuzu zorlayarak yapılmak zorundaydı.
Peki ne yapılabilirdi?

Mutfak dolaplarının kapakları çok sağlamdı on yıl ve fazlası bu daireyi aldığımızda mevcut eski mutfağın kapaklarını bunlarla değiştirmiştik,bunlar farklı bir renge boyanabilirdi örneğin ki öyle de oldu,iki kiloyu  bile bulmayan zımpara gerektirmeyen bir boya türü ile kapakları tam üç el boyadık bir el de vernik etti mi sana üç el?
Etti..

Boyama faslından kareler :)



Kıymetli dost da (Hayal bacım) yardıma gelmiş oldu,daha evvel böylesine severek keyifle boya yapanı hiç görmedim maşaAllah bacıma.


Chalkpaint boyalarının kıvamı göründüğü gibi hafif pütürlü çünkü içinde özel bir toz var,durum biraz da uygulanan zeminle alakalı tabi bizimkilerin malzemesi melamindi,yani zımparalamadan boyamak nerdeyse imkansız bir malzemeden yapılmış olmalarına rağmen tek elde bile boya çok güzel tutuldu (görüntü sizi korkutmasın sonuç çok tatmin edici ama pürüzsüz değil,dokulu) durdukça da yüzeye oturmaya devam ediyor,kuruma sürecini de önemsenizi öneririm,dediğim gibi sonuç pürüzsüz bir görünüm değil ama oldukça hoş ve kapatıcıydı. 
Eskitilmiş yani vintage görünümü elde etmek isteyenler için harika bir öneridir aynı zamanda,vernik geçince memnun kaldım hem de çok.

Chalkpaint'in kelime anlamı tebeşir boyası ;) pürüzsüz bir sonuç bekleyenler beklemekten vaz geçsin diye belirtmek istedim,kendimiz de yapabilirmişiz hem de istediğimiz her renkte çok sonradan öğrendim,unutmazsam paylaşırım ayrı bi post olarak.



Kapakları demonte ederek boyamak en mantıklısıydı,ki dolapların ön yüzeyi de boyanabilsin istedik..
Mutfağın ışığı harika değil mi,avutucu :) güzel tarifler gelebilir güzel fotoğraflar eşliğinde..evelAllah inşaAllah..


Dolap kapakları için seçtiğim ilk renk koyu gri bir renk tonundaydı ama rengi sarmayınca yol yakınken bir U dönüşü yaparak çok açık bir gri renk tonuna geçtim..



İşte bunlar da açık gri renge boyanmış zavallı kapaklarımız :)



Olacak olacak inşaAllah :)



Kapakların da mevcut kollarını süper hızlı kuruyan harika bir sprey boya ile siyaha boyadım,uzun süre dayanır mı sprey boya?
Bilmiyorum..ama şu anda pek umrumda değil,deneyimleyip görünecekler listesine eklediğim bir madde daha :)








 Mutfak kapaklarının boyandıktan sonraki son hali,dokuya dikkat,fotoğraftaki objektif lekelerini görmeyin olur mu ne ettimse temizlenmiyor :(
..ama renk epey tatmin edici sanki?




Zahmeti ve kuruma süreci dışında bir sıkıntısı yoktu kolayca boyandılar boyaya bayıldım (chalkpaint) zımpara yapmadan sonuçtan çok çok memnun kaldım en güzel yanı ise boyanın verniği dahil ıslak bir sünger ile kolayca sıyrılıp gitmesi..


Kullanımda zorluk yaşar mıyım henüz bilemem lakin internette de bu tür boyalarla ilgili çok olumlu yorumlara rastladım..en nihayetinde bu geçici bir çözüm oldu bizim için,kapaklar değiştirilebilir hatta mutfak bile..(eşim şimdilik duymasın :))

Lavabonun altında eski bir ısıtıcı yer alıyordu ve bataraya da (eskiden musluk hatta çeşme deniyordu buna hey gidi hey)eskidiği için değişmeliydi ancak dairede bulunan eski tarz ısıtıcıları parçalayıp götüren eskiciler mutfaktaki ısıtıcıyı da almak isteyince ve ben ondan kurtulmanın iyi olacağını düşününce ısıtıcıyı sökme esnasında tezgah parçalandı..böylece yeni tezgah almak da şart oldu.
Onun ömrü de o kadarmış cancağızım deyip eski tezgahtan da olduk zaten fırınım ve bulaşık makinem ankastre olduğu için ek olarak bir kaç dolap daha yapılması gerekiyordu onlar yapılınca tezgahın daha geniş olması kaçınılmazdı.

Doğal ahşap görünümlü bir tezgah seçtim.
Kim!..ben :)
Koyu renk ve endistrüyel tarz sevdalısı ben..evet :)

Ne edersin?


Yeni bir mutfak yaptırmak bence de israf olurdu yalnız bunu da belirtmek isterim bu değişiklikler bile ki çoğu elzemdi bayağı maliyetli oldu (bkz:tezgah fiyatı 140 avro) elimdekilerle olabildiğince en iyisini yapmak ve kullanılabildiği kadarını kullandım diyebilir miyim acaba?

İnşaAllah öyledir ya :)






Eklemeyecektim ama dayanamadım:) 
Henüz bitmiş değil gördüğünüz gibi biraz işi var daha mutfağın ama paylaşmak istedim..
Sürekli boyadan ve kapaklardan bahsettim fayanslar gölgede kaldı,seçtiğim fayanslar siyah renk olsun istedim dairede çok fazla koyu renge yer veremediğim için de üzgünüm ama bir kaç yere serpiştireceğim :)
Başlangıcı mutfak fayanslarıyla yaptım,kimse koyu renkleri sevmiyor neden sevmediklerini de anlamış değilim :)

Kapaklar boyandı,fayanslar değişti,tezgah da öyle,zeminini de laminat değil fayans döşemeye karar verdik olası su sızdırma durumunda laminatların kabarmasını önlemek için..zemin döşeme fayanslarını gri renk seçtiğim için pişmanım biraz ama her neyse artık dönüşü yok bunun sus Sevgi.

Yukarıdaki resimde sol tarafta az çok görünen renk hardal rengi burada tek el boyadığım için deneme amaçlı cırtlak bir sarı gibi görünüyor bir kaç el ile gerçek tonu beliriyor,arka duvarını bu renkten yapsam mutfağın sizce nasıl durur?

Ne düşünüyorsunuz canlar?







bir sonraki yayın:yatak odası/üst küçük daire






Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

21 yorum:

  1. Çok güzel olmuş ,ellerinize sağlık .bence devir tasarruf devri bir çoğumuz bunu unuttuk. Tanıdığım yeni kişiler hep fincan takımı yarışında gibiler minimal ve özgün olmak her zaman daha güzel ☺️ yeni evinizde çok mutlu anılar biriktirirsiniz inşallah ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay o fincan takımları o kahve fotoğrafları..çok fenalık geliyor bazen o kadar haklısınız ki.
      Güzel temennileriniz için de ayrıca teşekkür etmek isterim.

      Sil
  2. Çok güzel olmuş emeklerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Bence dönüşüm efsane gidiyor. Mutfağın son hali harika yer fayanslarını da ben beğendim dolaplarla uyumlu görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yüreklendirdin beni çok teşekkür ederim :)

      Sil
  4. Banyo ve wcde koyu renk seramik kullanmayın, suyunuz kireçli ise çok kötü oluyor. Sürekli kireç sökücü ile temizlemek gerekiyor.Açık renk seramikte kireç pek belli etmiyor. Güle güle oturun. Kolay gelsin. Ayşe

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle..son zamanlarda siyah veya çok koyu renkler popüler olmaya devam ediyor ama koyu renklere sahip bir mutfak kullanan biri olarak ASLA tavsiye etmiyorum eşyaların da siyah olmasını ASLA tavsiye etmiyorum o kadar yorucu ki onları temiz tutmak ömür törpüsü ama koyu renk duvar olur :)
      Teşekkürler.

      Sil
  5. oo çok güzel olmuş! güle güle kullanın..

    YanıtlaSil
  6. Yalnız var ya mükemmel olmuş. Bayıldım vallahi :) Güle güle kullanın. Mutfak yalnız baya genişmiş böyle geniş mutfakları eşim çok tercih ediyor ama yeni yapılarda çok fazla geniş mutfak göremiyorum. Maşallah diyelim nazar etmeyelim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ortada bir duvar vardı mutfak ayrıydı ama dediginiz gibi daracıktı evi aldığımızda yıllar evvelinde o duvarı iyi ki kırmışız yoksa bu denli geniş olmayacaktı.
      Yorumunuz için teşekkür ederim yavaş yavaş ben de sevmeye başlıyorum.
      Eşinize de selamlar.

      Sil
  7. Çok şık olmuş, keyifle kullanını mutfağı.)))

    YanıtlaSil
  8. Yemin ederim aynı düşüncelerdeyim,
    Var olanı fütursuzca atmak oldum olası beni cok kızdırır.Kıymet bilmek,israf etmemek lazım.Mutfağına BAYILDIM.Güzel günlerde kullan dilerim 🌸❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devir tüketim devri ve bu o kadar belirgin ki artık teşekkür ederim Büşracım geriye dönmüş oluşun çok güzel.

      Sil
  9. Elinize sağlık. Bu şekilde DIY işlerini kıvırabilenlere hayranım. Tekrar tebrikler...

    YanıtlaSil
  10. Harika olmuş,siyah fayansları ayrı beğendim.Ev konusunda hemen hemen aynı fikirdeyim.Görmekten hoşlandığım şeyler olmalı etrafta hatta mümkünse kendi yaptığım dekorları tercih ederim,rahat ve salaş seviyorum ben,modern ve vintage karışımı doğaçlama bir dekorasyon tercihim.Bir haftaya kadar taşınıyorum ben de,şimdiden toparlanma telaşlarının içinde bile neyi nereye koyacağımı tasarlıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ben de böyleyim işte,nerden başlayacağımı bilemiyorum ve hatta miskinlik çöktü daha başlamadan diyebilirim 🙈

      Ama güzel olacak ya inan buna,kendi dokunuşlarımızı katacağız kişisellestireceğiz her taraf bizi temsil edecek olabildiğince sade tutmaya çalışacağım yas ilerledikçe fuzuli işler gereksiz strrs yapmaya başladı bende,stres yapmayalım,power! ✊
      Olacak bu iş (inşaAllah)
      🧡

      Sil
    2. dipnot:yorum spam kutusuna düşmüş yeni gördüm:(

      Sil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.