15 Ağustos 2021 Pazar

Kışlık Domates Sosu


Bir şeyler ile meşgul olurken evde ya Halis Aydemir hocanın sesi duyulur ya da Sinan Canan'hocanın, maneviyatıma katkı için Halis hocayı,beynime malzeme olması içinse Sinan Canan hocayı dinlemeyi seviyorum.Hangi sohbetinde geçtiğini hatırlamıyorum ama şöyle bir şeyler söylemişti Sinan hoca:


Kendi gündemi olmayan ve kendi programı doğrultusunda gününü planlamayan kişileri yönlendirmek daha kolay(!)

Konu son iki yıldır insanları maddi manevi allak bullak eden virüstü yanlış hatırlamıyorum ve bu pandemi süresince insanlar üzerindeki bilgi kirliliği ve toplumdaki etkisinden bahsediliyordu ama benim aklım tam da bu söze takıldı.
Benim kendi gündemim var mıydı acaba?
Gece yatmadan evvel sonraki gün bana biraz heyecan katacak üretmeme neden olacak oluşturulan algı dolu toksik gündemden bir nebze bile olsa uzaklaştıracak bir gündemim var mıydı acaba?
Tabii ki yoktu!

HERKES MUTSUZ MU?

Gündemim genelde hep acı hep kaygı hep felaketler!..koca dünyadan neşe üretmenin getirdiği mutluluk sayısını bilmediğim hobiler bir anda yok oldu sanki ama şunu söylemeden geçmeyeceğim bu durum Türkiye'de inanılmaz derecede ÇOK FAZLA!..bir çok blog takip ediyorum bir çok Youtuber'in hayatından iyi kötü haberim oluyor evet onlar da bu dünyada yaşayan insanlar ama ne üretmeleri durdu ne de gündemden dolayı depresyona sürüklendiler gerçek bu...çok güzel,bu durumda benim beynim dışarıdan gelecek olan malzemeyi alıp gün boyunca çalıştırmaya çamaşır makinesi gibi çevirip durmaya ve algımın onların istediği yönde oluşmasına olmuyor mu?.

BANA NE YAPMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ?

Benim için önemli olan şeyler gölgede kaldı,beni dolduran mutlu eden geliştiren her şey sıfırlanmaya odaklı sanki,buna da izin veren kapıyı açıp içeriye buyur eden benim..faydası az zararı doğruluk payı tartılışır ve şüpheli olan malzeme ile saldıran haberler/sosyal medya vs tarafından seçmediğim tartmadığım yalan/yanlış olduğunu bile tam olarak kestiremediğim hazır malzeme veriliyordu..
Elimde olmadan çocukluğumdaki yıllarla karşılaştırırım yaşadıklarımı daima bu sefer de öyle oldu.Eskiden insanların bir gündemi vardı ne bileyim mevsimlerden yaz ise tarla bahçe işleri ile meşgul olurdu insanlar kış mevsimi ise daha başka uğraşları olurdu  ama sürekli bir meşguliyetleri bir gündemleri vardı ve toprağa da çok yakın hatta geçimleri toprağa baplı insanlardı bunlar.
Şimdilerde çekilmez bir hal alan internet ve özellikle sosyal medya ile televizyon insanların ruh halini bozmak,algı oluşturmak kıyamet tellallığı yapmak dışında hiç bir işe yaramaz oldu..

Konu meşguliyet ise ve Rabbimiz de bizlere:

Bismillahirrahmanirrahim

“Bir işi bitirince diğerine koyul.” (İnşirâh Suresi, 7.ayet) buyurduysa o halde bizim daha yeni gün doğmadan bir gün öncesinden bir gündemimiz bir planımızın olmasını elzem kılıyor.
Bizim için iyi olanı birilerinin tavsiyeleri değil bizim tecrübelerimiz belirlemeli durum böyleyken biz de bu şekilde günümüze bizi mutlu edecek üretmeye sevk edecek bir şeyler bulmak zorundayız..
Konu domates sosuydu biliyorum ama bu yazdıklarımın da önemli olduğunu düşünüyorum zira çevremden sık sık duymaya başladığım şikayetlerin başını kaygı çekmeye başladı ve gitgide de büyüyerek canvarlaşmakta.
Bu canavar bizi yiyip yutmadan küçücük bile olsa her gün bizi mutlu eden üretebileceğimiz bir şeyler bulmak gerek..
Evet sevgili dostlar,insanoğlunu en en en iyi yaratıcısı bilir,kullanım kılavuzu Onun elindedir,emirlerine bir de bu gözle bakalım,bir işimiz bitince boş kalmamaya özen gösterelim böylece insanlığımızı en azından küçük eylemlerde bulunarak hatırlayalım.
Havalar iyiden iyiye serinlemeye başladı manzaralar değişmeye başladı artık geceler daha da serin gündüzleri ise öğle vakti dışında yoğun sıcaklardan uzak geçmeye başladı elhamdülillah..


Patatesli pişiler için hamur yoğrumuştum,patatesler kaynamaya bırakıldı,ikinci kahve pişirildi yan tarafıma alındı şimdide sırada ARTIK kışlık domates sos tarifininde.

Pazardan alınan salça domateslerini daha fazla bekletmeden kolları sıvadım.Geçen yıl hem burada (Yunanistan) hem de Türkiye'de domateslerin pek iyi olmadığı bir seneydi,tanıdıklarım bundan şikayet etmişti de aklımda yer etmişti ancak bu sene kime sorsam domateslerin çok güzel büyüdüğünü renk ve koku bakımından çok güzel olduğunu mutlulukla dile getiriyordu.

Hem fiyatı çok uyguken (1kg 70cent) hem de tam zamanıyken biraz kışlık domates sosu yapmak istedim.

Buyrun tarife.

MALZEMELER

4kg domates

3 adet acı biber

3 adet kırmızı kapya biber

4 diş sarımsak

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çorba kaşığı tuz


YAPILIŞI

  • Domatesler gelişigüzel doğranıp derin bir tencereye alınır.
  • Kaynamaya başlamadan biraz su bırakıp tencerenin dibi tutmaması için hafifçe ezip biraz suyunu çıkaralım.
  • Ardından acı ve kırmızı biberleri 4 diş sarımsağı da yine gelişigüzel doğrayarak domateslerimize ekleyelim.
  • Tenceremiz kapağı ile tamamen kapatmadan domates ve biberler yumuşayıncaya dek kaynatalım.
  • Tencereyi ateşten alarak el blenderi ile domateslerimizi çekelim.
  • Bu aşamada geriye kalan malzemelerimizi de eklemenin zamanı gelmiş oluyor.
  • Zeytinyağı sarımsak tuzumuz da eklendikten sonra bir kaç taşım daha sürekli karıştırarak orta ateşte bir müddet daha pişirelim.
  • Kavanozlarımız temiz ve kuru olmalı.
  • Bir cezve yardımı ile sosumuzu kavanozlara alalım.
  • Domateslerimiz hazır olunca kavanozları doldurup ters çevirelim.
  • Bu şekilde bir gün bekletip karanlık ve mümkünse serin bir yerde bekletelim.

RAF ÖMRÜ

Bu domates sosunu açtıktan sonra 1 haftaya yakın kullanabilirsiniz ekşime veya asitlenme diye bir şey söz konusu olmuyor.

Karanlık ve serin bir yerde muhafaza etmeniz ömrüne ömür katacaktır bunu da mutlaka ekleyeyim istedim.

Harika bir tadı oluyor bu sosun,pizzalara eklenebilir şipşak menemen yapılabilir bir kaç malzeme daha ekleyerek nefis makarna sosu yapılabilir,hazır salçanın miktarı azaltılıp yemeklerin hem bir tık daha lezzetli hem biraz daha hafif olmasını sağlayabilirsiniz.

Mutfakta domates olmazsa olmazım diyenler için harika bir tarif.Ben bir posta yaptım elimdeki kavanozlar miktarına göre biraz daha kavanoz temin edip bir posta daha yapmayı düşünüyorum..

Yapacak olanlara kolaylıklar dilerim..

Giderayak da Anne with an E dizisindeki bir sözü not etmiştim mutfak dolaplarıma şuracığa bırakıyorum.Sözün güzelliği umut verici biz de umuda hasret kaldık.

Yaz sebze ve meyvelerinden olabildiğince nasiplenemediğim doğrudur,pazar ve annemin bahçesi envai çeşit nimetlerle dolu dilerim ki daha fazlasını da yaparım,yapalım bir şeyler az veya çok imkanımız doğrultusunda bir şeyler üretelim canlarım yoksa bu gündem bizi yok edecek demedi demeyin :)

Rabbim afiyetle tüketmeyi nasip etsin.Uzuun bir post oldu epey emek vermişim lütfeeen siz de bir kaç satır yazarak yorumlarınız ve düşüncelerinizle zenginleştirin burayı canlarım.

Sevgilerimle :)


Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

11 yorum:

  1. canım ağız tadı ile yiyin inşallah.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel yazmışsınız, herkes bir şeylerin peşinde sürükleniyor. Herkesten de aynı görüşte olmasını bekliyor. Televizyon ve sosyal medyadan bıktım ben de. Hele de siyaset denen illete hiç katlanamıyorum. Bir şeylerle meşgul olmayınca beyin sahte ve kötü şeylerle doluyor gerçekten. Uzaktan bakmadıkça da insan anlamıyor nereye sürüklendiğini.

    Domates sosu hiç yapmadım. Açıkçası zehirleyen kavanozlar haberleri de bir ara çok yaygındı. Kendime güvenip de kavanoz işlerine pek giremiyorum. Sizin elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım 1 hafta oldu Instagram uygulamasını telefonumdan aileli ve evet ilk günler zordu biraz ama şimdi beynimde yer açılmış gibi hissediyorum.
      Yapacak olursanız beni hatırlayın afiyetle yiyin dilerim,şifa olsun💛

      Sil
  3. Sağlıklı, huzurlu, keyifli sofralarda yiyelim diye kapatırım kapaklarını hep ben. Sizin için dr öyle olsun :)

    Üç liraya ördüm domatesi pazarda. Sanırım eylül ayında yapacağım ben. Bu sene elli kilodan yapsam yeter mi acaba modundayım daha geçen seneden bitmemiş kavanozlar var.

    Ben de bu aralar seninle aynı moddayım. On beş gün detoks yapacağım. Elimden telefonu bırakıp evimle, mutfağımla, yapbozlarım ve kitaplarımla ilgileceğim. Bir de müze sergi dolanacağım inşallah. Bu zavallı ruh halinden sıyrılmam gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan biz hep bu alemdeydik yıllardır hiç bu raddeye gelindi mi?
      Hedef sanki psikolojimiz,en son yapılan bir araştırmaya göre pandemi süresi boyunca doğan çocuklarda yüzde 75 zeka geriliği gözlemlenmiş bu annenin yaşadığı stresten de olabilir bana çok endişe verici bir şey gibi geldi.
      Eşimin dediği gibi bu kadar sıkıntı hayra alâmet değil,Allah yardımcımız olsun canım.

      Sil
  4. bakayım senin tarife, ben de bir iki hafta içinde yapcam, ağustos dometesi ile iyi oluyor, yumurta domatesi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de o yumurta domatesi denen tür ile yaltın harika oluyor sana da kolay gelsin💛

      Sil
  5. Ay şahane! Renkleri de birlikte düşündükleriniz de… Kışın ağız tadıyla yemek nasib olsun inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim o ağız tadına her anlamda nasıl da ihtiyacımız var bu aralar💛

      Sil
  6. Kış aylarında ekmek yapmayı ben de severim ama yazın biraz zor,gündemimizi belirleyen unsurlardan uzak durmak zor olsa da gerçekten mümkün.

    YanıtlaSil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.