18 Temmuz 2021 Pazar

Taze Sabahın Taze Düşünceleri/Zaman Mı Başka Bir Şey Mi?

Günün en taze vaktinde uyandım.Bir önceki günün sıcağını sanki biraz daha sürdürmek istercesine bunaltıcıydı hava.

Sabah uyanır uyanmaz dışarıya bakmaktan kendimi alamıyorum,sanki o günün nasıl bir gün olacağını ufuktaki çizginin görüntüsü belirliyor gibi hissediyorum.

Bu sabah da öyle yaptım,uyanır uyanmaz ufuk çizgisine baktım..hem buğulu hem de sıcaktı hala hava..evin bütün pencereleri açık,gece geç saatlere kadar evin arka pencerelerinden rüzgar esmedi,sıcak yaz gecelerinde umudum hep bu iki arka pencere olur.Bir saatten sonra o kadar keskin ve güzel eser ki,pencereyi yarıya kadar kapatmak zorunda kalıyoruz..Gece serinledi ama ben çoktan uykuya dalmıştım..

Patatesli pişi için hamur yoğurdum,patatesleri kaynattım.Hamurun kabarmasını patateslerin soğumasını bekliyorum.Press makinede fındıklı kahve demledim..bir yandan kiliselerin çan sesini dinliyorum bir diğer yandan bakış açımın azıcık ötesinde tatlı tatlı sallanan perdeyi izliyorum..

Kuşların cıvıltısı da arkaplandaki müziğime eşlik ediyor,dinlediğim bu,tık tık..akşam uykuya dalmadan önce yine Doğan Cüceloğlu hocamın bir videosunu izledim..Seksen küsür sene yaşamış bir insanın geriye bıraktıkları yine mi yetmez bir insana..elbette ölüm Allah'ın emri ömrün uzunluğu da Allah'In takdiri ancak bazı insanların daha çok yaşamasını istemiyor da değilim..Nur içinde olsun.Amin.

Sevgi ve tatlılıkla anlattı acı şeyleri..konu duygulardı..

İnsanı ele alarak sözü duygulara getirdi,bir çok insanın kendisine sorduğu o sorunun cevabını hiç acele etmeden analiz ederken düiünmek için nefes almak için de zaman tanırcasına yer yer duruyor yer yer araya kısacık hikayeler anlatarak dinleyiciyi dinlendiriyordu..

Biz duygularımızdan ibaretiz evet,zaman içinde akan ruhumuz duygularımız ve irademizle şekilleniyor.Yavaş yavaş oluşan kalıbın içinde su misali bulunduğumuz koşullar ve kriterlere göre şekil alıyoruz..ruhumuz böyle değil ama.

Doğruyu yanlışı içimizdeki ince terazi ile sezebiliyor,günah ile sevabı sezdiği gibi.Varsın bütün dünya bir olsun,bütün mesajlar farklı yönde olsun ruh yine doğruyu kaybetmiyor.Belki belirli bir süre kanıyor önüne konulana,ikna olur gibi oluyor ama sonuç itibari ile o ince terazi o şeffaf yargıç an geliyor öyle bir karşı çıkıp en sağlam surları bile yerle yeksan edebiliyor.

Ruhu hapsetmek zordur,uyuşabilir,kandırılabilir..erteleyebilir ya da ama hapsedilemez..

Aslında bir adım atmadan bile bir çok yolculuğa çıkılabilir.Yüzbinlerce kez deneyimledim bunu.Bir çiçeğin yaradılışına dalıp dakikalarca ona bakabilirsin örneğin.Şekli rengi dokusu genel yapısını dakikalarca inceleyerek bambaşka bir aleme gidebilirsin..önplanda olanı biraz kenara bırakıp arkaplanını da anlamaya çalışırsan işte oracıkta bile belki pencerenin önünde duran minik bir karanfil sayesinde belki de yol kenarında dikkatini çeken bir zakkum çiçeği bile seni uzun bir yolculuğa çıkarabilir..zaman dakikalar ile ölçülüyor ya hani, o işte farklı sanki..bu işin içinde de bir iş olmalı.

Bazen kısacık bir zaman diliminde öyle derin manalar gizli olabiliyor ki,geçen dakikalar veya akan zaman dilimi onu asla ama asla barındıramaz..belki de zaman tanımımız farklı.Belki de zamanın yerine henüz bilmediğimiz bu duygu ve algılarımızı ölçebilen farklı bir olgu mevcut..

Bilim bunu ''zaman'' kavramı ile sınırlandırmış olabilir,ama kalbim diyor ki bunun ötesinde bir şeyler olmalı..

Taze sabahın düşünceleri sona ermedi ama sonlandırdı,hamur kabardı çünkü:) 

Hepinize günaydın..


*olumlu veya olumsuz yazı ile ilgili düşüncelerinizi bir kaç cümle ile bile olsa paylaşmaktan çekinmeyin.bu beni hem motive eder yerine göre de hatamı görmeme vesile olur.





Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

6 yorum:

  1. Sabahın ilk saatlerini çok seviyorum. Henüz kimse uyanmamış, kuş sesleri, hava pırıl pırıl, huzur...

    Evet zaman bambaşka bir şey bence de. Uzuyor, kısalıyor, bir dakika bazen asır gibi bazen günler sır gibi kayboluyor. Düşüncelerimizi yavaşlatmayı başardığımızda zaman da ona ayak uyduruyor gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyadan geçiyoruz Handan ve bu inanılmaz :)
      Sabahlar da bunun en güzel parçalarından biri.

      Sil
  2. pişi ve kahve yazının en güzel kısmı idi hehehe :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. NE güzel olurdu dimi karşılıklı içip yemek :)

      Sil
  3. güzel blogun dünkü yazımdaaa :)

    YanıtlaSil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.