22 Şubat 2021 Pazartesi

Ormanda Çalı Çırpı Toplamak



Sobayı yarıya kadar doldurdum.

Geçen seferki odunlara benzemiyor yeni gelenler sanki.Daha sağlam daha dirençliler ateşe karşı.Yaydıkları sıcaklık ise kalıcı ve tatmin edici.

Evimizde henüz odunları sıralayarak depolayacağımız uygun bir yer bulunmuyor.Umuyorum ki gelecek kış için daha iyi bir hazırlık yaparak odunlarımızı yaz aylarında hem daha uygun fiyata alırız hem onları depolamak için uygun bir yer oluşturabiliriz.

Kış aylarında çoğu oduncular ıslak veya nemli odun satıyor,örtülü bir yerde odunu olanların sayısı çok az olmasına rağmen yine de kış aylarında kuru odun bulunabiliyor.


Sobayı tutşturmak için benzinden üretilmiş minik küpler halinde satılan ateş tutuşturucuları kullanıyorum aynı zamanda mahallemizin hemen üstünde yer alan ormandan topladığımız ince dallar ve kozalaklarla sobamızı yakıyoruz.Ormana bu amaç ile gitmek kızları mutlu ediyor,beni de.


Doğadan topladığımız bu ince dallar çalılar ve kozalakları büyük poşetlere doldurup her gün sobamızı tutuşturuyoruz..çocuklar ormanda vakit geçirmeye bayılıyor,dizde dal kırmak daha kalın bir gövdeye sahip olan odunları bir kayaya dayayarak ayakla kırmak,çıranın nerden çıktığını görmek ve bizzat kokusunu o anda koklamak anılarında yer etmesini istiyorum.

Parkların açık ama pek eğlenceli olmadığı kapalı oyun yerlerinin ise aylardır çalışmadığı,okullardaki mesafe kısıtlamalarından dolayı hissettirilen baskının bir nebze hafiflediği yerdir ormanımız.

Şimdilik insanların çoğu doğaya ve ormana kaçıyor,bazıları ormanı temizlemek için gruplar oluşturuyor düzenli olarak ormanın derelerin parkların bir çok yerini temizliyor,günümüzde orman ve parklar çok çok kıymetli oldu..peki ya bu kısıtlamalar bitince aynı hassasiyet devam eder mi?

Bazılarına göre orman ağaçlardan oluşan bir alandır sadece kimilerine kimilerine göre ise dünyanın vazgeçilmez bir parçası,ben böyle düşünenler arasındayım.Yasaklar olsun veya olmasın doğa her zamanki tevazusu ile kolları açık bizi beklemektedir aslında.Nankör olan biziz,yapay ortamlarda yapay zeminlerde yapay ışıklarda bulunmayı tercih eden biziz..

Doğanın kıymetini bilen insanların sayısı çok az,henüz bir ağaç dikeni bir yeri yeşillendireni göremedim çünkü.Baska bir uğraş olmadığı için de temizlik yapılıyor bence,yasaklar kalkar kalmaz adım kadar eminim ki orman ve parklar boşalacak insanların çoğu yine şu cafede kahve şu lokantada içilen çayları paylaşacak :(

Sevgiyle kalın..


Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

5 yorum:

  1. Ne güzeldir ormanın keyfi. Çocuklar için güzel bir etkinlik alanı. Ne zamandır göremiyordum sizi. Gördüğüme sevindim. Doğanın güzelliklerini baltalayan insanoğluna diyecek birşey bulamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimizin buna ihtiyacı var çocukların da yetişkinlerin de,doğa biz hiç terk etmedi varsa yoksa bizden geliyor kötülük.
      Çok teşekkür ederim geliyorum ama eskisi kadar yazamıyorum inşaAllah tekrar sık sık yazdığım günlere dönerim daha sık konuşma imkanımız olur o zaman,sevgiler🧡

      Sil
  2. Okulda çocuklarla oluşturduğumuz köşemiz var. Hafta sonu aileleri ile ormana
    gidip topladıkları her şeyi sergiliyorum. Kozalak, meşe palamudu bol tabi ki.
    onlara bakmak, incelemek, boymak öyle güzel oluyor ki. her sene bıkmadan yaptırdığım bir
    etkinlik bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukları doğaya yaklaştıran her tür eylem ve etkinlik gelişimleri için büyük katkılar sağlayan bir faktördür.
      Ne kadar güzel düşünmüşsünüz🧡

      Sil
  3. Crome şekil değiştirmiş, açtığım sayfalar bilimum kutucuklar içinde duruyor, başka yere geçtiğimde ortalıklardan kayboluyorlar. Sonra bir şekilde yine rastlıyorum, hadi çöz çözebilirsen şimdi ben yorum yapmış mıydım, yapmamış mıydım? Bu sistem beni iyice karıştırdı, niye sürekli güncelleyip her şeyi değiştiriyorlar ki.

    Ormanda dolaşıp bir şeyler toplamak harika. Mis gibi toprak kokusu, kuru dalların güzelliği, kozalaklar, yosunlar, filizler. Doğanın içindeyken insan insanlığını hatırlıyor sanki.

    YanıtlaSil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.