28 Ocak 2020 Salı

Yunanistan Ilıca Köyü Kaplıcaları (Thermes Hot Spring Water)


Henüz gelişememiş veya gelişmesine izin verilmemiş bir yerden bahsetmek istiyorum..Yunanistanın Batı Trakya bölgesinde dağlara ve Bulgaristana yakın bir konumda bulunan Ilıca köyü ve oradaki kaplıcalar..
Çocukluğumdan beri gittiğim bir yerdir burası..insanların şifa için akın ettikleri gerek kulaktan kulağa gerek günümüzde internet sayesinde verilen bilgilerle henüz çok az bilinmesine rağmen iç ve dış hastalıklar için şifa bulduklarını iddia edenlerin yeri..görseller pek iyi çıkmadı bundan dolayı beni bağışlayın ancak yayın içindeki videolar ve bilgiler umuyorum ki tam ne olarak ne demek istediğimi benim yerime hem anlatacak hem gösterecektir..
Evet küçük bir köydür burası,üç mahalleden oluşur,etrafı koca koca dağlarla çevrilidir,kış aylarında kar ile kaplanır..havası yaz aylarında serin kış aylarında ise epey soğuktur.
Konaklama yerlerinin sayıları çok azdır,oda fiyatları 20 euro civarındadır epey ucuzdur..
Ulaşımı kolay sorunsuzdur..
Zeminden fışkıran bu doğal zenginlik ne yazık ki hak ettiği gibi değerlendirilemiyor henüz..oysa buralarda biraz dolaşıp bu tertemiz dağ havasında bir gün geçirmek insana hayat aşılıyor sanki..
Evet buralarda çok konforlu konaklama yerleri olmayabilir ama (kış aylarında) doğaya çok yakın olmak var,sakinlik ve huzur var..


Şifalı sular dağlardan aşağıya doğru akıp gittiğini gördükçe içim cız etse de Allah'ın bu inanılmaz nimeti karşısında hayretimi her seferinde bastıramıyorum..
Yosunlaşmış dağlardan yükselen dumanlar suyun sıcaklığını ve hararetini gösteriyor..




Bu video ne demek istediğimi çok iyi göstermektedir..


Belediyenin yönetiminde olan ''idare eder'' nitelikte düzenli ve bakımı yapılan kaplıcalar mevcut..iki konaklama yerinde ise kaplıcalar odaların banyolarına kadar ulaşmaktadır yani odanızdaki küveti doldurarak size özel bir alanda bu şifalı sudan istifade edebilirsiniz..


Yol üzerinde durmadan akıp duran suyun güzelliği.


Öyle bir nimettir ki bu su,suyun nasıl kaynadığını minik baloncuklardan görebiliyorsunuz,suyun sıcaklığı °79 dereceye kadar ulaşmaktadır,hem iç hem dış hastalıklar için faydalıdır yani bazıları yıkanmak bazı sular ise içilmek içindir..


Suyun yüzyıllardır akışı ile dağlarda oluşan oyluklar biraz da Kapadokyadaki dağları andırmıyor mus sizce de?

Budalı Hoca Tekkesi

İnternetten bir de karlı halini buldum mutlaka eklemek isterim çünkü çok güzel görünüyor..

Budalı Hoca Tekkesi

Bu kubbeli yapı size neyi çağrıştırıyor?
Tabii ki Osmanlıyı!..
Osmanlı bu topraklarda asırlarca hüküm sürmüş ve ilzerine birç ok yerde rastlamak mümkün..buradaki kaplıcanın orjinalliğine dokunulmamış..
Aşağıdaki video kaplıcanın konumunu da göstermektedir..
Kaplıca nehrin tam kenarında inşa edilmekle beraber Osmanlının suya verdikleri önemi bir kez daha gözler önüne seriyor..



Burası da Osmanlı hükümdarı IV Mehmet tarafından inşa edilen nahiye
(Bucak. Köyden büyük, ilçeden küçük idarî birim.)..
Nahiye var olan küçük bir camii ile birleştirmiş,içerisi muhteşem çinilerle süslenmiştir ek olarak camiinin içinde üç adet türbe yani mezar bulunmaktadır..bu kişilerin kim olduğuna dair her hangi bir bilgiye ulaşamadık..yine de ruhlarına bir Fatiha okuyarak dua ettik.



Yolunuz buralara düşerse mutlaka bu yerleri gezin dolaşın,
Yorumlarda buluşmak üzere.
Allah'a emanet olun..

Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

3 yorum:

  1. Ne kadar güzel bir köymüş cidd3n de bir gezmelere başlayabilsem

    YanıtlaSil
  2. Her kare çok güzel. Hele o pembe ayaklar :)

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel. Kaplıcaları çok severim. Saatlerce sıcak suda kalabilirim ☺️

    YanıtlaSil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.