28 Kasım 2019 Perşembe

Kötü Nazar Emojisi var mı?


Akşam yemeği bitmiş sofra toplanmış bulaşıklar makinedeki yerini almış,tezgâh da mis gibi görünüyor bir kahve yapıp en son okuduğum kitap ile ilgili bir yazı yazmak için uygun bir zaman dilimi düşüncesiyle açtım bilgisayarımı bu akşam.
Daha yazı yazmaya başlamadan en son paylaşılanlara göz attım hızlıca okuma listesinde.
Karşıma sevgili GeCe'nin yazdığı yazının başlığı takıldı..aklımdan geçen değildir umarım başına gelen diyerek yazıya tıkladım ancak tam da korktuğum şey ile ilgili yazmıştı ne yazık ki..
Kaleme aldığı yazısından sahiplendikleri ikinci kuşları Loly'den bahsediyordu evet ikinci kuşlarıydı Loly çünkü ilk kuşları uçup gitmiş kayıplara karışmıştı yanlış hatırımda kalmadıysa.
Çocukların minik canlılara karşı olan hassasiyeti az çok hepimiz biliyoruz sevgili GeCe yeni bir kuş alarak çocukları mutlu etmişti ancak ömrü ne yazık ki beklenenden de kısaydı..
Yazısında kuşun korkudan geçirdiği şok sonucu son nefesini verdiğini bununla beraber bir ihtimal instagramda paylaşılan bir görselden ötürü kötü nazar ihtimaline de değinmiş..işte tam da bu sözü beni çok etkiledi.
Bir kaç kez hemen bir paylaşımın ardından paylaştığım şey ile ilgili olumsuz bir şeyin yaşandığına şahit olmuştum çünkü.
Bir keresinden yol kenarından ilkbahar mevsiminde bir avuç pembe çiçekler avuçlamış büyük kızımın fotoğrafını paylaşmış hemen ardından bir kaç saat içindeydi yanılmıyorsam kızım ellerini öyle bir yaraladı ki korkudan ne yapacağımı şaşırmıştım,buna benzer bir örnek daha var ki yaz tatilinden paylaşılan bir fotoğrafın ardından yolculuk esnasında ailece yasadığımız sıkıntılı bir durum başımıza gelmişti bu bunun gibi ve daha niceleri var..Acaba diyorum çok mu düşüncesiz hareket ediyoruz acaba diyorum çok mu iyimseriz?
Paylaşımlarımız çoğu zaman düşüncesiz veya gerçekten sevincimizi paylaşmak için yapılmaktadır veya art niyet taşımadan belki de gerçekten sevincimizi bizi sevenlerle paylaştığımızı düşünerek paylaşıyoruz kimbilir ama bu sevincimiz veya saf niyetimiz kötü nazar ihtimalini veya nazara gelme ihtimalinin önüne geçememiştir.
Instagram hesabımı gizli tutmama rağmen ve takipte olanları yakından tanıyor olmama rağmen nazar konusu her daima beni korkutmuş,defalarca frenlemiştir.
Bu durum blogum için de geçerli.
Nice fotoğraf var ki paylaşmaya çekiniyorum,ekranın karşısında nasıl bir insan hangi ruh hali ve niyetle blogumda veya Instagram sayfamda dolaştığını bilemiyorum dolayısıyla benim için çok değerli olan ne varsa bu gerek bir süs eşyası gerekse sevdiklerim olsun şöyle bir duraksıyor ve düşünmeden edemiyorum.Elbette arada bir paylaşıyorum ama sonrasında daima istisnasız her seferinde bir huzursuzluk meydana geliyor,defalarca paylaştıklarımı tek tek incelemiş hatta bir çoğunu yani benim için çok çok değerli olan şeyleri silerek kaldırdıktan sonra huzur bulamıyorum..
Günümüzün sosyal medyada yoksan,yoksun mantığı bir çok şeyi hafife almamıza veya biçtiğimiz değeri aşama aşama düşürmemize mi neden oluyor acaba?
Diğer yandan da bir insanın neye kötü nazar ile bakacağını tahmin etmek epey zordur örneğin takip ettiğim ünlü bir anne/kitap yazarı hanımefendinin paylaşmış olduğu bir fotoğrafta bir diğer hanımefendi fotoğraftaki havlu kenarının ne muazzam şekilde ütülenmiş olduğunu dile getirerek takdir etmiş,evet bu güzel bir davranış belki ama bu bana biz insanların sırada sanılan paylaşımları hayal bile edemeyeceğimiz şekilde incelediğimizi kimi zaman takdirden çok hem hased hem kıskançlık duygularımı körükleyebileceğini düşündürdü..
İçimiz rahat edemeyip bir çok şeyi paylaşınca hem mutlu oluyoruz hem de mutluluğumuz beğeni baloncukları göründükçe artıyor ama bu artışın yanısıra artan başka şeyler de var anlaşılan..
Gören her göz güzel görmez,güzel sözü yazar belki veya yazmaz ama kötü göz kendini sosyal medyada belli etmez,kötü niyet emojiler ile ifade edilemez itina ile de gizlenmektedir tabii ki.

Giderayak sevgili GeCe'ye tekrar ve bir kez daha sabırlar bir an evvel çocuklarının da bu olayı yaşayacakları daha tatlı hatıralar ile değişmesini ve unutmalarını diliyorum.
İnsan bazı şeyleri iyi ki unutabiliyor ..
İyi ki unutmak var..özellikle de çocukları derinden etkileyen bu tür olaylar yaşanınca.
İyi ki..


Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

8 yorum:

  1. Blogumda paylaştığım bir post üzerine blog arkadaşım beni uyarmıştı nazar konusunda. İlk başta çok alakadar olmadım. Ama gece başımı yastığa koyunca içimi bir korku kapladı. Ya nazar değerse. İnsanlar hangi gözle okuyor bilmiyoruz. Bu yüzden paylaşımlarımızı dahi kısıtlamak zorunda kalıyoruz. Tedirgin oluyoruz. En yakınımızın bile bakış açısı nasıl olur bilemiyoruz. Nazara gerçekten fena halde inanıyorum. Hele bu yazılanları okuyunca inancım daha da tasdiklendi.

    YanıtlaSil
  2. Sosyal medyada en güzel en özel anlarımızı paylaşmaya özen gösteriyoruz haliyle bunlarda nazar gözüyle bakılacak şeyler oluyor. Nazar insanı mezara, deveyi kazana sokar derler. İçimizi bir anda bu kadar huzursuzluk kaplaması belkide nazarın büyük tesirindendir..

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten ben de frenliyorum, oğlumla günce gibi tuttupum instagramımdan oğlumlu fotoğrafları hep kaldordım mesela çünkü aynı şeyleri tecrübe ettim fotoğraf atıp bir saat geçmeden bir darbe aldık ne kadar haset yürek var oysa hayatta küçük şeylerle mutlu olabilmek ne kdar kolay 🥺

    YanıtlaSil
  4. Ben de her tatil sonrası yamuluyorum :) Aile fotoğrafları sonrası ailece birbirimize giriyoruz :D Ama sosyal medya olmadan önce de böyleydi, sokağa çıkardık döndüğümüzde Metehan hiç olmadığı kadar mızmız ve çekilmez olurdu. Bazen paylaşma diyorum bazen korkunun ecele faydası yok, zaten niyet bozuk olunca herkes yine düşünüyor düşüneceğini diyorum. Yine de eskiye göre çok daha düşünüp taşınıp koymaktayım sanırım.

    YanıtlaSil
  5. Neyden korkarsanız onu çekersiniz bir Nas okuduktan sonra hiçbir kem göz size zarar veremez.

    YanıtlaSil
  6. Bu durum üzerine bende düşündüm. Ve olur olmaz her fotoğrafımı paylaşmamaya karar verdim. Hatta o kadar ki nazar değecek diye kedimin fotoğrafını bile paylaşmıyorum.

    YanıtlaSil
  7. olmalı nazar evet medyada da :)

    YanıtlaSil
  8. Bir yerde okumuştum “bana nazar değmez” der ve bunu inançlı bir şekilde söylerseniz bir koruma Kalkan’ı oluşturuyormuşsunuz ve gerçekten de nazar değmiyormuş. Ama deneceğine inanırsanız da daha çok çekiyormuşsunuz. Allah kem gözlerden korusun.

    YanıtlaSil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.