13 Eylül 2019 Cuma

Okuyalım:Bir Delinin Hatıra Defteri



Delilik bazen aşırı bilmek midir yoksa delilik bazen görüneni inkar edenlerin yüzüne vurmak mıdır veya delilik kendi kurduğun dünyaya hayale kurguya tutkuyla bağlı kalmak mıdır?
Nikolay Gogol'un Bir Delinin Hatıra Defteri kitabını okuyalı biraz zaman oldu olmasına ama gel gör ki ben o kitaba takıldım biraz.


Kitap incecik bir şey zaten bir öyküden oluşuyor okuyucuyu da alıp götürüyor açıkçası bu kitap neden kısa bu öykü neden böyle çabuk bitti ki şimdi demeden edemedim.
Evet Nikolay Gogol:Bir Delinin Hatıra Defteri olay örgüsünü öyle canlı ve çarpıcı bir şekilde okuyucuya sunmuş ki tadı damakta kalacak türden bir kitap olmuş.
Bazen güldüm bazen düşündüm bazen de sorguladım bu kitabı okurken..
Deli diye tabir edilen insanın kafasındakileri okuyunca bize çılgın gelen düşünceleri ne denli savunduğunu görmek belki de bir çoğumuzun aklından geçen ama itiraf edemediğimiz bir soruyu sormama sebep oldu;
-Acaba ben de insanların gözünde deli gibi göründüğüm olmuş mudur?
Kısa bir sürede okunabilen ama etkisi altında da kalınması kolay bir kitap güçlü ve etkili bir kalem yer yer gülümseten yer yer de gülüşü acılaştıran bir öykü..

Giderayak bir kaç tane de altı çizili satır:

-Eğer kendi varlığımı sevmezsem, yaşamaya nasıl devam ederim ki?

-Çarpık bir buruna değil, sakat ve sahte bir ruha gülelim.

-Kadından güzelliği alın, kendisine sevgi değilse de saygı duyulmasını sağlayabilmek için kadının erkekten yirmi kat daha fazla akıllı olması gerektir.

-Cahil insanlara yüksek meselelerden söz edilmez..

“Her horozun kendi İspanya’sı vardır ve her birinin İspanya’sı tüyleri altındadır.”

:)

Tavsiye ederim..



Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

7 yorum:

  1. Genelde bu adla yayımlanan başka baskılarda, ayrıca Palto öyküsü de bulunur ve benim en çok etkilendiğim öykülerdendir.
    Bu öyküyü çok beğenirim.
    "Cahil insanlara yüksek meselelerden söz edilmez" ne hakikatli bir söz.
    Hatırlattığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Kitap yorumlamak kadar zor bir konu gelmiyor bana, yazarın ağırlığından mıdır yoksa yazılanın mı bilemem ancak bir kaç kez denedim ya bu kitaba benim yorumum ne katabilir, kitap şahane abi...:) deyip sustum. Yorumunuz için teşekkürler, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. güzel bir kitap... keyifle okumuştum. paylaşıma teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Bende okuyayım bu kitabı gogol amca ne yazmış. Bence herkes başkasına göre biraz delidir.
    🐱

    YanıtlaSil
  5. İyi çalışmalar, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Tam da elimdeydi. Evet,insanı derin derin düşündüren bir kitap.
    Not: Sevgili Sevgi makale yazarlığı için bir talepte bulundum sana mail ile. Ama dönüş alamadım. Yazına da ulaşamamıştım sonrasında. Böyle bir talep hâlâ varsa ben talibim. Zira artık emekliyim,küçük bir hobi atölyem var. Yazıdan uzaklaştım bunu istemiyorum.Mesleğimle bağlantımı koparmak istemediğimden yazı yazmak için bir mecburiyetim olsun istiyorum. Beni bilgilendirirsen sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklımdaydın.
      Makale teklifine pek talep olmayınca teklif geri çekildi mecburen dilerim yazmak için uygun bir çözüm bulursun sevgili can,blog da yazmak için harika bir şey hele o yaptığın güzellikleri muhakkak paylaş derim ben çok keyif alıyorum.

      Sil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.