3 Eylül 2019 Salı

Televizyonun Hayatımızdaki Yeri

Televizyon izliyor musunuz? 

Televizyon evimize geldiği günden beri izliyorum ve izleyeceğim de çünkü ben de her çocuk gibi haftasonları bolca uyumak yerine erken uyanarak karşısına geçip çizgi film izlemeyi tercih ediyordum,tabii o zaman tercihler kısıtlıydı anne babalar bu derece bilinçlendirilmiş değildi ne yazık ki,günümüzde ebeveynler de değişiyor çok şükür günümüzde teknolojk gelişmelerin ardından izleyici başka mecralara da yöneldi.Seçenekler arttıkça televizyon izleme oranı da ciddi oranda düşer oldu bu sebepten dolayı sadece ''izlemek'' diye düşünülen televizyonun karşısında durma eylemini bir şekilde sürdürmek isteyen medya güçleri içeriğini değiştirmeye başladı ne yazık ki.


İçerik değişince seyirci de kendisine katkıda bulunacak yapımları başka alanlarda arar oldu.Yani 'ben televizyon izlemiyorum veya evimde televizyon yok' diyenlerin aslında demek istediği şey 'ben televizyondaki yapımlardan keyif almıyorum/fayda görmüyorum/zararlı buluyorum gerçeğidir.
Eskiden daha saf daha faydalı yayınlar içeren bu kutu içinde artık ağırlıklı olarak aşk cinsellik insanların zekasını aşağılara çekip aşağılayan veya belirli bir seviyede tutmaya çalışan yapımlar yanısıra bol miktarda da şiddet içermektedir.Elbette bunların da alıcısı çok ama kalite veya faydanın yokluğu her insanda bir şekilde tecelli ediyor ettikçe de insan dediğim gibi başka tarafa yöneliyor.

Tek başıma olduğum bir hayatım olmadığı için televizyonu henüz evden çıkartabilmiş değilim evet bir zamanlar böyle bir isteğim vardı bu arzum epey de şiddetli boyutlara ulaşmıştı ancak televizyon bir anlamda hem faydalı hem de gerekli diyebilirim bütün mesele ne izlediğin ne izlettiğindi.
Tercihler olduktan sonra seçimlerimize kısıtlama gelmedikçe ve izleme özgürlüğümüz istismar edilmedikçe televizyondan gayet güzel bir şekilde istifade edilebilir kanaatindeyim.


Seçenekler çok fazla ama aslolan TERCİHLERİMİZDİR.

Ailece ekran karşısına geçip izlediklerimiz ya bir belgeselden ya da Yotube'dan 5minute videoları veya önceden araştırıp seçtiğimiz bir filmden ibarettir,kanal olarak da evimizde sadece TRT1 ve belgesel kanalları izlendiği için yine ya belgesel tadında bir şeyler veya TRT1'in eğlenceli dizilerini izleriz.Uydu kullandığımız dönemde çok güzel dini kanallar vardı Dosttv Hilaltv Semerkandtv gibi ben sürekli bunları izliyordum güzel kanallardı ama artık uydu kullanmadığımız için bunlara ne yazık ki erişimimiz yok.


FOXtv KanalD veya bu tarz kanalların açılması ve izlenmesi kesinlikle yasaktır evimizde sanırım son 10 yıldır bu kanalları hiç açmadım açmalarına da izin vermiyorum evet nadiren iyi yayınlar olabilir ama her yayında reklam yapılır her reklam da mutlaka programın genelinde yer alan şiddet aşk ve buna benzeri onarımı kolay olmayan yapımları gösterilir dolayısıyla tamamiyle uzak durmak ailem için en güzeli diye düşünüyorum yani bu tür görüntülere tamamen engel olamasam bile minimuma indirmektir niyetim.

Şahsen izlediklerime gelince son zamanlarda bilindiği üzere İran sinemasına merak sardım (son izlediklerim burada göz atamak isterseniz TIKLAYIN)gayet de memnunum bu tür yapımlardan bir de belgeseller tabi vazgeçilmezimdir bununla beraber televizyonda değilde televizyon aracılığı ile Youtube'da yer alan milyonlarca faydalı yapıma ulaşımım mümkün olduğu için hem farklı hem de güzel şeyler izleyebiliyorum.

Kısaca durum bundan ibarettir canlarım televizyon da bir araçtır ve her şeyde olduğu gibi herşey elimize bakıyor veya tercihlerimize televizyonu salt bir şekilde kötülemek bana çok anlamsız hatta ters geliyor aslolan tercihlerimizdir.Yani kimisi ahak dışı yayınlar izlerken kimisi de ahlakını güzelleştirebilecek şeyler izleyerek manevi anlamda level atlayabiliyor :)

Allah'a emanet olun.








Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

16 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı... Bana da beklerim! 😀

    YanıtlaSil
  2. Blog mahallesi hareketlenmiş, bunu görmek beni mutlu etti :)
    Ne kadar güzel bir şey, tüm mahalle aynı konu üzerinde bir araya toplanmış olacak, çok sevdim bu fikri :)

    Çok güzel anlatmışsın yine, her şey bizim elimizde değil mi? Bir şeyi güzelleştirmek de çirkinleştirmek de hep elimizde..televizyon konusunda da böyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çağ öyle bir çağ ki iyilik de kötülük de yanyana duruyor seçmek hem kolay hem zor aslında tatlı Zeynebim.
      Bloglarimiz çok şükür yine canlandı ve biz bu güzel mahallede olmayı seviyoruz💕

      Sil
  3. Kiremithanem ne kadar güzel anlatmışsın. Keşke bu etkinlik gerçek olsa da siz anlatsanız biz dinlesek gibi hissettim. Emeğinize sağlık, düşüncelerinizi öğrenmek çok güzeldi. Her hafta merakla bekleyeceğim fikirlerinizi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlu oldum❤
      Daha samimi daha doğal yazmaya çalışacağım bu serinin yazıları inşallah,kendi çocuklarıma anlatır gibi.
      Sevgiler gönderiyorum.

      Sil
  4. Kiremithanem, sevgi dolu bir insansın ne kadar belli ediyorsun bunu. Ben de kanal seçecek olsam TRT 1 ve TRT Belgesel tercih ederdim. Payitaht, Diriliş Ertuğrul çok güzel diziler. Lakin televizyondan değil internetten takip ediyorum bazen :) desteğin ve güzel yazın için teşekkürler , elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Payitaht ile Diriliş harikaydı ne yazık ki Diriliş başka kanala gitti ve artık izlemeyeceğiz sanırım belki ilk bölümünü internetten izleyip karar vermek daha mantıklı olacak ama ben o kanallara güvenmiyorum,sultan Süleyman dizisi gibi olacaksa ben almiyim🙈
      Teşekkür ederim kuzum sevgiler.

      Sil
  5. Televizyonu ne amaçla kullandığımız önemli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O hassasiyeti hayatımızın her alanına yaymak gerek diye düşünüyorum sonuç itibari ile değişecek olan bizim dünyamız bizim hayatımızdır.
      Sevgiler arkadaşım.

      Sil
  6. Çok hoş bir etkinlikmis. Bizim çocukken evde tv vardı ama biz sokakta büyüdüğümüz için tv ile hafızamda kalan bir anim yok. Daha sinra zaten öğrencilik evlilik vs derken tv ye hiç ihtiyaç duymadım. Günümüzde özellikle internetten herşeye ulaşılabildiğini düşünürsek tv artık atil bir alet aslında. Biraz alışkanlıkların etkisi olduğunu düşünüyorum tv başında surma eyleminde. Netten en son the great hack belgeselini seyrettim. Teknoloji ve sosyal medya ile dünyayı nasıl yönettiklerini çok yüzeysel bir şekilde anlatmış ama zaten olayın daha derinlerine dalan bir yapım yapamazsınız. Daha önce malcolm x, öncesinde de tanrıyı oynayanlar isimli biyografik filmleri seyrettim. Belgesel olarak trt belgesel kanalının aile olmak serisine takılmış durumdayım. Bilim ve dini içerikli youtube kanallarına bakarım arada. Yani her istediğime ulaşabiliyorum ama tv evde yok ihtiyaç da duymuyorum alet olarak evde tv bulundurmaya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyor musun ben evde televizyon değil de duvarı kaplayacak kadar dev bir ekran istiyorum veya bir projektör sebebi de belgeseller.
      Doga ile ilgili muhteşem belgeselleri izledikce Allah'ın dünyayı ve üstündekileri ne kadar muhteşem bir taksim ve dengede yarattığını görmek beni inanılmaz etkiliyor hayretimi artırıyor.
      Dediğin gibi netten çok güzel şeyler var reklam miktarı biraz fazla ama olsun🙃

      Sil
  7. Etkinliğin okuduğum en uzun ve dolu dolu yazısıydı :)

    YanıtlaSil
  8. Yazınızı okuduktan sonra düşündüm de çok fazla televizyon izlemesem de izlediğim kadarıyla söyleyebilirim ki gerçekten TRT yapımları diğer kanalların yapımlarına göre baya kaliteli. Özellikle belgesel kanalında çok güzel yapımlar çıkarıyorlar. Olay bir miktar da televizyonu nasıl kullandığımız ile alakalı sizin de dediğiniz gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herşey tercihlerimize bağlıdır tercihlerimiz de kişiliğimizi oluşturur bir anlamda,güzel yapımlar var aslında biraz seçici olmak gerek.

      Sil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.