19 Mart 2019 Salı

Minimal Yaşam Tarzı - Minimalizmin Sınırı Var Mıdır + 4 Minimal Daire Turu Videosu


Altı kişilik aile olmalarına rağmen evlerine her gidişimde eşyalarının azlığından soooon derece etkilendiğim arkadaşımla kahvaltı ettim bugün..
Eve de gelir gelmez evimin eşyaları hatta eşyaların renkleri bile her anlamda rahatsızlık vermeye başladı.
Minimal yaşam tarzını benimsemiş çok sayıda insan var yeryüzünde,ben hariç! :)
Yapamıyorum çünkü.
Çok eşya sevdiğimden değil,sahip olduklarımın hayatımda bir yeri olduğu için yapamıyorum.
Ki;öyle çok fazla süslerim yoktur evimde,biblolar vs hiç yoktur fazlalık diye tanımlayabileceğim eşyaların da çoğunu elden çıkardım sayılır..
Oturur dolaşır gözlemler ve düşünürüm..
Acaba bana az gelen bu eşya başkaları için mi çok yoksa o insanların mı gerçekten çok az eşyası var?..
Hangisi doğru..
Devamında aklıma başka düşünceler de geliyor..örneğin,bir evi ev yapan eşyalar veya sevdiğimiz için duygusal bir bağımız olduüu için vermeye/atmaya/elden çıkarmaya kıyamadığımız eşyaları hayatı s a d e  l e ş t i r m e k uğruna yok mu etmemiz gerekiyor..ve artık,bu minimalist denen yaşam tarzı tam olarak nedir?

Az ile yetinmek midir?
Kendini sürekli bir şeyler ile frenlemek midir?
Bir tür işkence midir?

N E D İ R ?

Kalabalık aileler bunu başarabilir mi?..
Duvardaki bir tablo veya bir aynayı bile ''fazlalık'' görenler var..beş adet tabak ile idare edebilenler var..
Kabul ettiğim bir çok şey var.
Az eşya gerçekten hafifliktir,azaltıyorum gerçekten bunun için çaba sarf ediyorum ama tam olarak ne kadarını azaltmam gerekiyor?
Bunun bir sınırı var mıdır yoksa her kişi için değişen bir durum mudur?..
Sayısız videolar izledim..videoların çoğunda evler kocaman,eşyası tabii ki az ve tahmin ediyorum ki ev işi de öyle ama gerçekten ben böyle ''boş'' bir evde kendimi evimdeymiş gibi hissedebilir miyim?

Gerçekten bu duyduklarımız ve gördüklerimiz gerçeği yansıtıyor mu yoksa minimal yaşam tarzını benimsemiş insanların bizlere söylemedikleri hatta kendilerine bile itiraf edemedikleri bişeyler mi var?..

Aşağıda çok etkilendiğim bir kaç adet video ekliyorum..
Uzun süreli olmadıklarından izleyebilir bu konu ile ilgili düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz ki paylaşırsanız çok mutlu olurum..





Minimalizmin sınırı var mıdır?

Soru ve kafa patlattığım şey tam da budur aslında..

Yorumlarda buluşmak üzere..


Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

32 yorum:

  1. yapamıyoruuuum :) neredeyse dağda yaşıyorum hiç bişeyi atamıyorum hepsi lazım olucakmış ve ihtiyacım olduğuna edinemeyecekmişim gibi hissettiriyor ben bu minimalizmi beceremiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana ve eve ait bir çok fazlalık denebilecek eşyaları elden çıkarttım ama çocuklar ve eşimin eşyalarını elden çıkartmak onlara saygısızlık olur diye sormadan dokunmuyorum.Bu iş oldukça zor olmalı sizin için de.

      Sil
  2. İlk ev gerçekten de inanılmaz. Dünya üzerinde hiç iz bırakmamaya yönelik bir ev. Kızın kamp malzemeleri daha çoktu :D

    İki çocuklu ev o işi ne kadar daha sürdürür bilemiyorum . Yarın öbür gün bu çocukların istekleri olacaktır. Bir de bu insanlar hiç misafir falan ağırlamıyorlar mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklu aileler için az eşya kolaylıktır mutlaka,misafir konusunda ne yaptıklarını bilemiyorum :)

      Sil
  3. ne guzel sanki orada emanetsinde hemencik bir haber alip birakip gidivereeceksin gibi ;)

    en sondaki videoya bayildim.hayakimdeki ev...

    hep istedigim ama hic basaramayacagim yasam tarzi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yasam tarzı da uç bir nokta olsa gerek ve tabii çok istemek gerek heralde.

      Sil
  4. Videolardaki kadar olmada da biraz sadeleşmek isterim aslında. İnsan hafifliyor. Aksi halde eşyalar bize değil, biz eşyalara hizmet eder hale geliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ömrümden çalan hizmet isteyen eşyaya karşıyım ben de Yıldız dediğini ben de yapıyorum kullanılmayan eşyayı evde tutmuyorum.

      Sil
  5. Ahh bende hatırası olan çok fazla eşyam var kurtulamıyorum. Bazı şeylerde sadeleşmek gerekmiyor bence 🤨

    YanıtlaSil
  6. O kadar olmasa da eskiye nazaran bende çok sadelestim.Kalabalik beni bunaltıyor..

    YanıtlaSil
  7. videoları ilk boş anımda izleyeceğim... ama minimalizmle ilgili düşüncemi not düşeyim hemen... bu bir tercih meselesi diye düşünüyorum... yani olması gereken diye bir dayatma içine girilirse anlamını yitirecektir, ki kimi minimalistler bunu olmazsa olmaz tek yaşam tarzı olarak sunmaya çalışıyorlar... durumun boyutu değişiyor böylece... istek zorunluluktan daha önemli... ben şu anki hayata bakış açımla kendi yaşamımda istemiyorum mesela... bunu yapmamam neden tuhaf ya da abes olsun... ama sanki öyleymiş gibi bir suçluluk hissedelim isteniyor son zamanlarda... yanılıyor muyum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakış acınızı çok sevdim evet,o suçluluk duygusunu hissettim.
      Doğru olan budur gibi yansıtılıyor istemsiz olabilir ama o duygu beni cidden rahatsız ediyor tespit çok yerinde.

      Sil
  8. başarabilene aşkolsun bravo ben önceki hayatımda savaş falan mı gördüm nedir atamıyorum veremiyorum deliricem...

    YanıtlaSil
  9. Okulda olduğum için videoları izleyemedim ama yok bu akım hiç bana göre değil çok eşya sevmesem de pek katılmak istemediğim bir akım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şatafat düşkünü olduğumuz bir gerçek🙈

      Sil
  10. Mari Kondo!
    Bence cok faydali olacaktir.
    2015 Aralikta okudum kitabini ve cok esya attim, sattim.
    Nasil bir ferahlik! Kilo da vermistim ustune. Cunku fiziksel agirliklar, kalabaliklar da bizi sismanlatiyor.
    Cevap #konmari
    Netflix’te programi yayinlaniyor. Instagram’da sayfasi var. kitaplari da faydali olacaktir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadın öyle narin ki ne zaman izlesem huzur duyuyorum resmen.
      Kitabını aldım ama önerileri düşünce ta5zi çok sade olmasına rağmen kitap çok çok fazla detay içerdiği için bana kalabalık geldi okuyamadım.

      Sil
  11. Sırf temizlemesi kolay diye minimalizme ilgi duyuyorum :D

    YanıtlaSil
  12. Minimalizmi aşırıya kaçtığımız her şeyi yoluna sokmak için belki bizde yapmalıyız. Ben de baya araştırdım okudum ama pek bana uygun gelmedi ev tasarımlarına bakınca maalesef rahatsız edici geliyor bana. Her şey çok dağınık gibi belki de alışamadığımdan sevgi abla, bilmiyorum. Sadelik en güzeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türklerden çıkmalıydı bu akim ve daha da çok müslümanlardan çünkü peygamberimiz de (s.a.s) çok sade yaşamıştır ancak biz tam tersini yapıyoruz.
      Sadelik kesinlikle en güzeli ve dikkat et bak alışveriş sitelerinde özellikle en sade olan irun daima şatafatlı ve rengarenk olanından fiyat olarak bir tik daha pahalıdır.

      Sil
  13. temizlik yaparken minimalizme geçmem gerek diye düşünüyorum ama yapamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çoğunlukla öyle durumlarda kendime kızdığım çok olmuştur :)) haklısın.

      Sil
  14. Malum yeni evlendim ve mutfak haric diger odalarin esyalarini cok az aldim. Bir cok esyam gelmedi daha ve onlari beklerken bunu da alabilirim fikrini attim kafamdan. Her seyden cok az alip kullanmak istiyorum bende. Ama mutfak malzemelerinde bilhassa elimin altinda olmasi gereken seyler de (un, seker vs) yapamiyacagim bu minimalizmi herhalde. Bir de kitap konusunda da yapamayacagim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap konusunda ben de zorlanıyorum hatta tatil dönüşü yine bayağı kitap alarak döndüm evime,kitap hayattan çıkarılır mı hiç :)

      Sil
  15. Bu biraz evin büyüklüğü ile ilgili. Bir evde neye ihtiyaç yok ki? Almasak komşudan mı isteyelim? E ev de küçükse mecburen, istesen de istemesen de minimal filan görünemiyorsun işte. Oysa büyük evlerde az eşya olduğundan değil, bir sürü bir sürü kapalı dolap olduğundan oraya buraya gizlenebiliyor eşyalar, ev de pek sade görünüyor. Dolayısıyla, evinin metrekaresi ne ise ona göre hayal kurmak lazım. Çoluk çocuk kendi evlerini kurarsa belki sadeleşebiliriz desem bile o bile olmaz, gelir giderler inşallah, daha da eşyaya gerek olabilir. Takılmamak lazım. AMMMAAAA...Renk gerçekten önemli. Mümkün mertebe açık renk dekorasyon daha sade gösteriyor evi. Tüm kahve mobilyalarımı beyaza boyattım, sanırsın başka eve geldik, gibi. Bu arada diğer bloglarını ben açamıyorum, spamlanıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana bir çok konudahak veriyorum eş yaların göz önünde oluşu yoruyor aslında yani çok eşya sevenler bunları düzgün ve gözü rahatsız etmeyecek şekilde depolayıp yine de sade görünümlü bir hayat sürdürebilirler.
      Başka blogum yok canısı sadece bu :)

      Sil
  16. Eşyalara anlam yükleyip hepsini geçmişten hatıralar olarak görenler için gerçekten çok zor bir iş. Eve çıkarsam ilerde bende alacağım tek şey yaşamımı sürdürecek kadar eşya olacak tıpkı ilk videodaki gibi. Temizlik basit, zaten öyle bir ortamda bir tanesi kaysa göze batar düzeltilir hemen. Yani tam benlik iş. 😊😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan tek olunca evin idaresi de dekorasyonu da daha kolaydır ama biz mesela kalabalık bir aile sayılırız sadece kışlık montlarımız nerdeyse bir dolabın dolmasına sebep oluyor bu anlamda bazen istesen de olmuyor :)

      Sil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.