1 Şubat 2019 Cuma

Merhaba Arkadaşlar Kanalıma Hoşgeldiniz (Youtube&Youtube Kids)


Youtube'u hepimiz severiz,küçük büyük demeden Yotube'a girmeyenimiz abonesi olmadığımız kanalımız yoktur.
Son zamanlarda bir anne olarak çektiğim bir sıkıntıdan bahsetmek sizinle de hasbihal etmek istedim.
Kızlarımın ev içinde şu meşhur ''Merhaba arkadaşlar!'' cümlesi ile başlayan sayısız video çekme teşebbüslerini uzaktan takip ediyorum.
-Kim bu arkadaşlar??!
Bazen çektikleri videodaki davranışlarını,mimiklerini inceliyorum.Videolar tabii ki de yayına alınmıyor,paylaşılmıyor ama bunun olması için büyük kızım epey yalvardığı da olmuştur.
Şahsen Youtube kanalı olan,evlerini oyuncak mağazasına çeviren,her çeşit ama her çeşit ıvır zıvırı veya abur cuburu tanıtan ve kendisine başka bir gezegenden gelmiş biri gibi baktığım çocuk kanalındaki çocuklara kızdığım çok olmuştur ancak bundan da öte beni kızdıran bir şey daha var.
Anneler!..
Bir annenin böyle bir şeye bırakın izin vermeyi çocuğunun böyle bir kanalı yürütmesine nasıl destek verebildiğini aklım almıyor.
Para için,hem kendi çocuğunun masumiyetini hem de başka çocukların masumiyetini katletmek denir bun.
Bir ara kızlarım abonesi olduğu bir kaç çocuk kanalını gitgide daha yakından ve daha çok takip etti.Hatta bir kanalın kapanmasını önlemek için cırtlak bir ses tonuyla SÜREKLİ KONUŞAN kanal sahibi bayanın ''bana destek olun,yorumlar yazmayı unutmayın yoksa kanalım kapatılacak!!''diyerek çocuklara resmen duygu sömürüsü yapması beni nerdeyse kontrolden çıkartıyordu.
O gün bu tür kanalların izlenmesi yasaklandı evimizde.
Çocuklarıma her fırsatta bunun hem kendilerine hem de diğer çocuklar için zararlı olduğunu anlatmaya çalıştım.Çocuklarımın kendilerini her tür oyuncağa sahip olan her yere gidip her şeyi yiyip içen,tadan,deneyimleyen bu çocuklarla kıyaslaması canımı acıtmaya başladı.
Çocukların suçu yok bunu özellikle vurgulamak isterim ama peki ya anne ve babaların?..
Kendi yüzünü göstermeyen ama çocuklarının her halini evinin her köşesini PARA İÇİN sergileyen ve paylaşan ANNELER??

Bu küçücük yaşlarında bir çocuğun arzuladığı hemen hemen herşeyi önüne kolayca koyan anne ve babalar acaba ileride çocuklarını TATMİN ETMEK İÇİN nasıl bir şey koymaları gerekiyor hiç düşündüler mi?..


Normal hepimizin bildiği Youtube bizim evimizde yasaklı artık,çocukların onu açmasına izin vermiyorum.
Kullandıkları tablete Youtube kids uygulamasını indirdim.
Bu uygulamada çocuğunuzun yaşına göre izleyeceği video türlerini veya kanalları siz belirleyebiliyorsunuz.
Muhakkak bunda da zararlı bir şeyler vardır,çocuklarımızın ruh sağlığının bozulmasına hatta ahlâki yönden tahribat görmesine yol açan bazen kısa bir reklam bazen masum bir video bile yeterli olabiliyor.
Çocuğun ne izleyeceğini mümkünse önceden anne babalar izlemesi gerekiyor.
Allah yardımcımız olsun..iki konu bir araya karışmış gibi oldu,farkındayım ama zaman yedi başlı yılana benziyor.Bir başını kessen bir diğeri bitiveriyor.

Konu ile ilgili sevgili Nuroviç'in de güzel bir yayını mevcut.BURADA
Kendisi,kanal sahibi küçük bir kızın gerçek hayatta ''hayranlarından'' beklediği ilgiyi görmediği için nasıl üzüldüğüne dair bir video da paylaşmış.Çok çok acı bir şey.

Çicukalrını kazanç kapısı gibi görenlere bir iç dökme de denebilir bu yazıya bir öfke kusma da benim içimde her ikisi de mevcut nasılsa.
Çocukların masumiyetine hayal gücüne eğlencelerine ve beklentilerine saygısızlık etmeyin.
Anneler!..lütfen çocuklarınızı para için şöhret için istismar etmeyin..

Konu ile ilgili düşüncelerinizi bekliyor olacağım,önerilerinizi daha çok.

Allah'a emanet olun..


Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

20 yorum:

  1. gerçekten çok ciddi bir konu küçük kardeşimin elinde tableti var ve sürekli youtube de annem en son çocuk kilidini açtırdı o şekilde resim yapıp mini oyunlar oynuyor..kız kardeşime gelecek olursam,maalesef ki tiktok belasına bulaşmış bir durumda takdir alan kız teşekküre kadar düşürttü derslerini uyarıyorum kitap oku herhangi bir şey yap bunun sana bir faydası olmaz ama dinlemiyor..tamamen özentilikle alakalı bir durum okulunda ki arkadaşı youtuber ve milyondan fazla takipçisi var..bir şekilde özeniyor Allah sonumuzu hayr eylesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cağımızın belki de en büyük imtihanlarından biridir bu.
      Allah yardım etsin.

      Sil
  2. Benim beş yaşında oğlan var alıyor eline tableti eline merhaba arkadaşlar kanalıma hoşgeldiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi bilirim o durumu ve o ses tonunuza tahmin edebiliyorum Allah yardımcımız olsun.

      Sil
  3. Apartmandaki bir çalışmadan dolayı 10 gündür evde internet yok çeklerdeki hariç,televizyon internet ile çalıştığı için televizyon da 10 gündür açılmadı ki bana kalsa ömrüm boyunca açmam.
    O açılması diye çocuklar kendine geldi tabletten videolar izlenmesi diye çocuklar kendi dillerinden konuşur oldular.

    YanıtlaSil
  4. Şeye çok guldum..Başka gezegenden gelmiş gibi göstermesi.. Harika tespitler eline saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni çok kızdıran bir durum bu Sibel hanım ama güldürmüşüm sizi buna sevindim işte😊

      Sil
  5. Çağımızın çocukları gençleri maalesef pek iyi yere gitmiyor... Allah razı olsun böyle bir konuya değindiğiniz için... Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayir,gidisat hayra alamet degil.
      Çok tesekkur ederim Allaha emanet olun.

      Sil
  6. Anne gözünden çok iyi anlatmışsınız.En çok sinirlendiğim de oyuncak tanıtımı yapan kanallar..Tam çocukların aklını çelecek cinsten..Evet o annelere de kızmakta haklısınız.Kendi çocuğu dışında diğer çocukları da yakıyor.Bunlarla ilgili bir kanun düzenlemesi yapılmalı.Ama maalesef bu konu da gerekli özen gösterilmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Insanımız bir çok şeyi biraz düşünmeden biraz incelemeden yapıyor ne yazık ki ama konu anneler olunca daha çok üzülüyor insan.

      Sil
  7. kesinlikle youtube yetkili kisilerinin yayin ahlaki ve insan hak ve ozgurluklerine uygun icerik adi altinda yasal duzenlemeyle yayinlanabilecek ve yayinlanamaz kriteri diye alt basliklar altinda yayin yapan kanallara yayin politikasi gelistirmesi duzenli denetim yapmasi ihlaller oldugunda kisinin kanalina erisimini engellemisi filan lazim.ama bunlar sadece birkaci lafta var ama uygulamada yok kurallar.sonucta youtube yuklenen ve izlenen kanallar sayesinde donen bir sistem.usenmeyip birgun neredeyse 3 saatimi bu konuya ayirmis arastirmistim ve o zaman gordumki ne yaparsak yapalim ancak youtube kanalini hepten bilgisayar yada leptop yada tablet nerede yukluyse ordan tamamen silersek kaldirabiliriz ve kurtuluruz tabiki buda gecici bir cozum zira çocugumuzun boyle bir israri varsa ve bizde uygun gormeyip yasakliyorsak dahada cazip kilmis hale getiriyoruz.yasaklar delinmek icindir deyip baska formuller gelistiriyorlar.mesela cok sevdigi arkadasi yada annesinide alet edip birkac saat bizde oynasinlatmi diye izin kopartilip (tabiki oynayabilirler ama lutfen eline teptop tablet vermeyin iste şu sebepten bizde youtube yasakta filan)diye siz aciklama yapip nefes yoruyorsunuz lakin karsinizdakinden aldiginiz tepkide baska bir boyut.aman canim sizde ile baslayan cumlelermi diyim kadini tamam anne deyip kandiran cocuklarmi diyim daha pek cok alt baslik acilir.yani cok su kaldiran bir konu
    ben kendi gelistirdigim formulu soyluyorum.9 yasinda erkek bir evlat bekcisiyseniz siz ne yaparsaniz yapin ama anneeeee diye baslayan cumlelerin ve nolurrrrr lutfennnn diye devam eden israrlarin ardi arkasi kesilmiyor.baktim ne desem bos cocukta karsi koyulmaz bir istek var bu youtuberlige karsi.aldim karsima birgun dedim ki annecim neden bu kadar anlatmama ragmen israr ediyorsun.karsi koyulmaz bir istek ve merak duydugunu en azindan denemek istedigini soyledi.yavrum o kadar masum duygularla oylesine basit goruyorki ben ne dersem diyim onu tatmin etmeyecegine kanaat getirdim.tamam dedim izin veriyorum video cekebilirsin istersen kanalda acariz fakat bunlarin hepsi benim denetim ve gozetimim altinda olur.gercektenmi yasasin nidalari esliginde epey bir dans gosterisinde bulundu.sonrada sartlarda anlastik.gunde azami yarim saatini bu ise ayirabilirsin.haftada birtek video kanalina yukleyebilirsin.onlarida once izlerim iceriginde hosuma gitmeyen uygun bulmadigim kisimlari cumleleri ayiklayip yeniden cekmen icin uyaririm gibi.
    sonuc olarak ilk videosunu evet arkadaslar kanalima hosgeldiniz:)

    YanıtlaSil
  8. cumlesiyle baslayip ceken oglum defalarca denemenin ardindan bir kitap tanitimi yapti ama deyim yerindeyse gobegi catladi zira olmadi bi daha yok bu cumle olmadi bi daha. dur isik bozuk olmus bi daha derken belki 7 8 kez denemenin ardindan 3 dakikalik videoyu actigimiz kanalina yukledi.gun icin de defalarca kontrol etti bir tiklanma bile yok.iki gun uc gun derken bir hafta surdu meraki.galiba bu video sıkıcı geldi diye defalarca oyuncak silahinin okudugu kitabin gittigi parkin videolarini kisa cekimler yaparak atti ve her seferinde bir heves bir umut bekledi.ama gene olmadi birkac gun 5 gun 10 gun bir ay sabirla bekledi ve aldigi sonuc koca bir husran oldu.begeni sadece 3 kisi oda ben babasi ve ablasiydi.;)
    sonuc olarak çocuk isyan etti yeter artik hayatimda bu kadar sacma bisey gormedim o kadar emek ve zaman harcamama ragmen karsiliginda aldigim sadece 3 begenimi ustelik onuda en yakin olan kisilerden anne babam ve ablamdan aliyorsam onlar beni gercek hayattada!!!begeniyorlar oyleyse ne diye tanimadigim kisiler beni begensin övsun diye bu kadar eziyet cekip hem vaktimden hem disarida gercekten oynayabilecegim arkadaslarimdan olayim ki dedi ve yayin hayatimiz son buldu.;)
    zaten aksi olamazdi zira o kanalin ayarlarini yapan bendim hicbir zaman kanali aktif olmadi sadece bir kez actik begeni yaptik sonra yoruma kapattim zaten yayinda gorunmeyen kanali sadece telefonumda kanal adiyla goren oglum sanal aleme kendiside dahil oldugunu sandi.
    sonuc olarak amacima ulasmis sayiyorum kendimi.hem oglum o alemin sanal bir yer oldugunu ve ne kadar caba sarfedip ugrasirsak ugrasalim oradaki insanlarin sadece kendi menfaatlerini dusunduklerini aslinda kendisinin sadece ozendigi icin ve orada bir emegi gecen videosu bulunmasini istesigi icin bu ise girisip denemis oldugunu ama gereksiz yere vaktinden oldugunu kavramis ve ogrenmis oldu.yasaklamaya devam edip izin vermeseydim daha uzun sure sizlanip duracak surekli israrlarina devam edip gereksiz yere sinirimi bozacakti.youtube keske hic olmasa ama o olmazsa baskasi olacak bu imtihan kesinlikle.o yuzden ahir zaman fitneleri ve fitne araclari cogaldikca biz kendimizi ve cociklarimizi guncellemeliyiz yeni cozumler ureterek mecburen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizimkiler sürekli video çeker durur,çekebilir ama yükleme yayınlama yasak demiştim,net.
      Mustafam epey üzülmüş olmalı kiyamam ki dediğin gibi gelişiyor olay genelde çocuklar heves ediyor ciddi emek verip bir şeyler üretiyor ama yok bu çok farklı bir mantığı gerektiren bir şey,çocukların işi oyun oynamak ve eğlenmek kimse için bu kadar yıpranmalarını ben de istemem.

      Sil
  9. dun bu uzun yorumu yazdiktan sonra epey dusundum bu konu uzerinde.ben sadece kendi oglum icin bir cozum uretmisim ama birde daha kucuk yas gruplari var.bir iki uc yas ne anlasin benim dun bahsettigim gibi yapilsa bile.onlar hakli olarak cocuk masumiyetinde cocuk gozuyle izliyor ve kapiliyor.en basiti torunum canli ornek gozunde.daha kapidan girer girmez evlerinde internet yok diye beni sormuyorsa lutmen bana niloya acarmisin diyor.o kadar israrla aglayip istiyorki kiyamayip aciyorum telefondan.birde baksamki 5 dakika gecmeden ust uste bircok video tiklamis taaa rusyalarda amerikalarda tura cikmis oluyor.yabanci oyuncak tanitim videolarinda aliyor solugu.birde basiyor feryadi bende isterimmm bundannn.gelde anlat laf gecir.
    diyecegim bacim belki digerlerini bilememde bizim devletimiz bir yasa cikartip oraya yuklenecek her videodan yada yayin yapanlardan belli bir vergi talep etse birazda yuksek bir mebla olursa bir nebze caydirici olur kanaatindeyim.en azindan bide cepteki paradan olmayalim mantigiyla her yedigini ictigini giydigini gezdigini yuklemekten vazgecerler belki.
    yoksa tiklandikca para gelicek diye duyan bilen bilmeyen sacma sapan her halti cekip atmis milyonlarca luzumsuz kalitesiz basit igrenc video coplugine donmus vaziyette youtube...belli standartlarki olmali ama nasilll!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O çöplükten para kazanılıyor Ayşegül,kullanım politikaları var madde madde yazmışlar ama her tarafı açık bir kadın videosunu şikayet etsen cevapları ne olur biliyor musun?
      Bu tür içerikler yayın ilkelerimize aykırı değildir.
      Bana böyle bir cevap verildi bir keresinde.

      Sil
  10. Yazının her cümlesinin altına imzami aktarım.
    Tek çare...Top yekun okullarda karar alınıp pedegog destekli programlar yapılmasina destek olmak.
    Bu programlara kolayca ulaşmak için elde bulunan araç gereçleri de çocuklarımızla daha geç tanıştırmak.
    En kısa zaman da bir önlem olur.
    Simdilik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel olurdu,çocukları koruyamıyoruz ne yazık ki:(

      Sil
  11. Benim de endişe duyduğum bir konu. Bu kıskaçtan kurtulmak mümkün olsun lütfen. Ama bireysel mücadele yeterli olmuyor. Bu işe devletin el atması şart. Ama umutsuzum. Vikipedia'yı (internet ansiklopedisi) yasaklayacaklarına böyle içerikleri yasaklasalar daha iyi olmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derin bir konudur bu GÜleser hanım ve ne yazık ki hiç bir şey yapamıyoruz inanın.

      Sil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.