25 Eylül 2018 Salı

Yumurtalı Ekmek

Yumurtalı Ekmek 
Annelerin kurtarıcısı,belki de dünyanın en basit tariflerinden biridir Yumurtalı Ekmek,kökeni sanırım Fransa olmalı..basit bir fikir ama zekice,düşünenin aklına sağlık bir çok şekilde yapıldığını gördüm,kimisi yumurtalı karışıma süt katar kimisi yumurtayı biraz daha sulandırır,çeşitli baharatlar da ekleyenler çoktur nane maydanoz gibi.
Tadı hem tatlı hem tuzlu olarak yapılabilir,reçel bal hatta beyaz şeker ile bile güzel olabiliyor,çoğunlukla tuzlu yaparım ben,bayatlayan ekmekleri değerlendirmenin en güzel yollardan biridir Yumrtalı Ekmek..
Bir gün,acele ile yumurtalı ekmek yapma esnasında telaşımdan olsa gerek karabiber yerine yumurtanın karışımına başka bir baharat ekledim,sonucu nasıl olurunu da düşünmeden tüm ekmek dilimlerini bu karışımla yapıp sofraya almıştım.
Yaptığım hata herkesin hoşuna gitti,dediğim gibi çok basit herkesin bildiği bir şeydir yumurtalı ekmek ancak malzemede küçücük bir değişiklik bile büyük bir fark meydana getirebiliyor,bu tarifte hazırlama süresi porsiyon sayısı vs gibi bilgiler girmiyorum,herkes elindeki ekmek miktarınca ve kişi sayısınca yaptığı için az bilgisi olan zaten bunu kolaylıkla ayarlayabilir diye tahmin ediyorum,buyrun tarifime..

Yumurtalı Ekmek
MALZEMELER:
Bayat ekmek dilimleri
Yumurta
Tuz
Karabiber
Köri

YAPILIŞI:
Yumurtalarımızı derin bir kapta kırıp baharatlarımızı ekliyoruz,köri bu karışıma ve bu tarife çok çok yakışıyor mutlaka elinizde yoksa almanızı öneriyorum tadındaki fark kari eklemediğiniz zaman hem anlayacak hem arayacaksınız hiç şüphe duymayın,bayat ekmek dilimlerini karışıma batırarak kızgın yağda kızartıyoruz,kızaran ekmek dilimlerini havlu kağıt döşediğimiz bir tabağa alıyoruz.
Hepsi bu kadar,çok kolay çok basit ama öylesine güzel bir şey,tadan ''bunun içine ne koydun?'' diye soruyor hatta elbette akla pek gelmez ben de hata sonucu keşfettim sonuçta :)
Köriyi mutlaka evinizde bulundurun derim.

Köri (curry) 
Köri (curry) tavuklu yemekler için en uygun baharat diye bilinir ancak bu tarife de inanılmaz yakışıyor,az biraz baharat sevdalısı sayılırım mutfağımda çok sayıda değişik baharatlarım var,tavuk dışında köriyi başka yerlerde de kullanıyorum artık örneğin çorbalarda ama her çorbada değil,şehriyeli tavuk çorbasına ekliyorum çok çok az bir miktarda bazen sebzeli mercimek çorbasına da eklerim ileride mutlaka o çorbayı da paylaşacağım,yapıyorum ama fotoğraflamak gerçekten zor oluyor mutfağımdaki trafik yoğun oluyor hazırlama esnasında :) velhasılı kelâm kuvvetli bir baharattır köri ve yemeği boyama özelliğine de sahiptir..Köri Hindistan kökenli de olabilir tam olarak bilemiyorum araştırmadım da.

Herkesin bildiği tarifleri herkes aynı yapmaz bilirim,insan içine kendinden de bir şeyler katmak ister,bu tarifi siz nasıl yapıyorsunuz eklediğiniz baharatlar veya hazırlama pişirme şekilleri nedir paylaşırsanız sevinirim..

Sevgilerimle..


Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

12 yorum:

  1. Başlığı okur okumaz hemen yorum kısmına geldim. Yeni uyandım ve acaba annem ile ne yapsak diyordum:) Teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  2. Hımm, ne kadar uzun zamandır köri kullanmadığımı fark ettim. Eskiden evden eksik olmaz, her bi şeye katardım, sonra bir bıkkınlık gelmişti. Dur yine alayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Al canım,bıkkınlık gelesiye dek doya doya kullan🙃

      Sil
  3. Yumurtalı ekmeği çok seviyorum, hiç böyle yemedim tabii, dur bakalım nasıl oluyormuş yarın sabah deneyeceğim :)
    Senin o mutfak trafiğini canlı canlı izlemeyi ne çok isterdiiiiiim :) Yolladığın küçük bir kare bile nasıl mutlu etmişti beni, hala gülümsüyor ve hayal ediyorum o mutfağı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman söylerim,bize oturma odasında bğyğklüğünde bir mutfak gerek,yetmiyoruz sığmıyoruz herkesin mutlaka bir işi oluyor mutfakta zaten her evde mutfak can değil midir :)

      Sil
  4. Saat şu anda 02:36 ve uyumadım. Gelmiş burada yumurtalı ekmek fotolarına bakıyorum. Yazınızı elbette okudum ama gece gece acıktırdı resmen :) Yani üşenmesem şu an gidip yapasım var.

    YanıtlaSil
  5. şu hayatta en sevdiğim şeylerden biri. köri bilmiyodum deneriim :)

    YanıtlaSil
  6. Ekmek balığı derdik çocukken annem yapardı :)

    YanıtlaSil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.