12 Eylül 2018 Çarşamba

Fırında Makarna Tarifim


Bir Almanya İstanbul uçuşu esnasında  ilk kez hayatımda denediğim ve tadını unutamadığım bir makarna vardı bir zamanlar.Ahçının havalarda yüksek şapkası ile dolaştığı günler,uçak korkumu unutturan bir eylem olduğu için sırıtarak yâd etmeyi severim,anlatmayı da..
Ahçılarımız gerek karada gerek havada başarılıymış anlaşılan her ne kadar gökteki yani uçaktaki yemekler dondurulmuş veya önceden paketlenmiş olsa da tadı damakta kalabiliyor,THY hizmeti ile ilgili yazar gibi oldum ancak inkâr edilir bir şey değildir bu,hizmette baya baya iyiyiz!.

Daima eklemek istediğim,bir türlü düzgün fotoğraf çekemediğim bir tarif ile geldim bugün.İnternetteki makarna tariflerinin fotoğrafları şahane olur,tepsiler sunum sofra düzeni vs şok edici..böyle sunum ve sofralar kurmadım hayatımda kuracağımı dazannetmiyorum,yine de görsel olarak düzgün bir fotoğraf çekmek şart tabii ki..Uçakta yenen o fırın makarnanın tarifi elimde olsun isterdim ama tabii ki de elimde yok,zaman içinde internette bulup denediğim tariflerin bir mix'i yani karışımı olan bir tarif geliştirebildim yine de,hem hızlı hem de lezzetli,olabildiğince az bulaşık çıkartan bir tarif üstelik.Bunu belirtmekte fayda var,yemek yaparken az bulaşık çıkması beni özellikle memnun ediyor çünkü.

İlk kez deneyecek olanlara başarılar dilemekle beraber tarifi yarım malzeme ile denemelerini önermek de istiyorum,çöpe gitmesini sizden çok ben istemem yazık olur onca emek ve malzemeye.

FIRINDA MAKARNA TARİFİ



MALZEMELER:

150 gr Mozarella veya Gorgonzolla peyniri
150 gr Gouda peyniri
(peynir türleri arzuya göre değiştirilebilir veya var olanlar da kullanılabilir örneğin beyaz peynir de bu tarife oldukça uygundur)
1 paket Penne makarna veya başka bir tür içinde sosu tutabilen makarna türü.
100gr kadar tereyağ (3 çorba kaşığı)
3 çorba kaşığı un
4 su bardağı süt
100gr tereyağ
Tuz
Karabiber
Muskat
Kuru nane

Tarifi iki aşamada yapıyoruz.

BİRİNCİ AŞAMA:
Beşamel sosuna tüm baharat ve peynirleri ekliyoruz ki hem peynirlerimiz tamamen eriyebilsin hem de lezzetler birbirine karışsın,bunu tepside elde etmek zor oluyor.

İKİNCİ AŞAMA:
Beşamel sosunu tamamen makarnanı üzerine dökerek yumuşak hareketlerle karıştırıyoruz böylece peynirler daha evvel beşamel sosunda erimiş oldukları için hem görsel olarak hem de tat olarak bütün malzemeler birbirine geçmiş oluyor ek olarak zamandan da ciddi bir tasarruf etmiş oluyoruz tabii ki bulaşıktan da :)

YAPILIŞI:

  • Fırınımızı 200 derece gibi yüksek bir sıcaklığa ayarlayıp açalım.
  • Makarnamızı haşlayalım,fırına girip tekrar toparlanacağı için oldukça yumuşak olmasında fayda var
  • Küçük bir tencerede tereyağımızı eritip unumuzu kavuralım,tel çırğıcı ile sürekli karıştırmak gerek.
  • Unlu karışımımız krema kıvamına ulaştığında sütümüzü ekleyelim
  • Sürekli karıştırarak homojen olmasını sağlayalım ardından içine peynir ve baharatları katalım
  • Haşlanmış olan makarnamızı süzüyor ama YIKAMIYORUZ,bu şekilde tepsimize alıyoruz.
  • Makarnanın üzerine beşamel sosunu ekleyip sosun her yere gitmesi için karıştırıyoruz
  • Üstü kızarıncaya kadar fırınlıyoruz




Kullandığım Penne Makarna.
Arzu edilen her hangi bir makarna kullanilebilir,ilk denediğim makarnada bu tür kullanıldığı için ben de sürekli bunu kullanıyorum.


Beşamel Sos
Sosu hazırlama esnasında içine eklenen baharat ve peynirler sosu inanılmaz yapıyor,şiddetle tavsiye ediyorum,kuru nane ise birebir yakışıyor bu tarife.



Çok bereketli ve doyurucu bir yemek oluyor,yaptıkça eliniz daha da alışıyor ve durum kurtarıcı tarifler arasında yerini alıyor.
Evdeki peynirleri değerlendirme bakımından da bilmemiz gereken bir tariftir bana göre,değişik makarna türleri ile de yapılabilir hatta sütlaç için kullandığımız toprak kaplarda bile güzel olur diye düşünüyorum tek kişilik porsiyon olarak..seçenekler çok kısaca..
Enerjim bugün biraz düşük sayılır,evime çok yakın olan koşu yolunda ne zamandır çalışma var bir yıl kadar da süreceğini söyledi çalışanlar.
Hal böyle olunca ne koşmak var ne de yürümek bir süreliğine,koşu ve yürüyüş yolları sayısı elbette bununla sınırlı değil ama daha uzaklara gitmem gerek araba ile bu durumda tadı kalmıyor sanki,hemen evden çıkıp 50 metre ileride olan koşu yoluna inmek daha bir güzel gelirdii,arabaya biner binmez o ruh hali kaybolur bende yine de en son gittiğim evimden birazcık uzak olan hobi bahçelerinde çektiğim kareleri eklemeden geçemiyorum,oldukça güzel bir yürüyüş olmuştu ama işte bu araba ile gitme mevzusu sıkıcı.




SIRADA SINCAP ŞENLİĞİ













Bloğu yemek bloğuna mı çevirsem acaba,siz ne dersiniz?



Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

22 yorum:

  1. Sincaplara bayıldım, fırın makarna geçen haftalarda iki kez yaptım lezzet olarak en sevdiğim makarnadır, süt, beyazpeynir, üç yumurtayla yaptım ben, beşamel sos yapmadım sadece borcamı yağladım...ama ikisinde de üstlerindeki makarnalar kupkuru oldular:( lezzet harika oluyor çok seviyorum ama çoğu makarna kuru olunca yiyemiyorum kıtır kıtır hep attım:(
    Tarif için teşekkürler, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer tariflere göre bu tarifte makarnayı biraz fazlaca pişirmek lazım ve beşamel sosuna yarım bardak daha fazla süt eklediğimde o kuruluğu önlemiş oluyorum.
      İstersen bir sonraki sefer fırından aldıktan sonra üstünü bir şeyler ile ört ki üstteki makarnaların azıcık yumuşasın.
      Ben teşekkür ederim güzel geçsin günün :)

      Sil
  2. Çok hoş ve pratik geliyor bana. Bir de gerçekten günü kurtaran cinsten bir yemek tarifi. Belki yarın yaparım. Bayıla bayıla yeriz, biz. Annem çok güzel yapar. 4 su bardağı süt fazla geldi bana ya. Fotoğraflarla gözüm gönlüm açıldı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dört su bardağı süt çok gelebilir ama makarna bi tek bu şekilde kurumuyor,annemizin ellerinden öperiim şimdiden afiyet olsun.

      Sil
  3. Ay ne harika oldu bu öneri... Kızımcığım ateşlendi, makarnaya da bayılır, hemen eve gidip yapıcam ;) Veee sincaplar müthiş, gönlüne sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Tam da öğlen vakti. Olsa da yesek. Sincaplar çok tatlııı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen o marifetli ellerinle daha güzelini yaparsın😘

      Sil
  5. Bu blog'a ne zaman uğrasam içim açılıyor...Yine harika bir tarif olmuş, kuru naneli sosu bende çok seviyorum, kokusu bile değişiyor... Hem de o yemeğin ağırlığını alıyor gibi hssediyorum. Bol bol ekliyorum =) Ellerinize sağlık tekrar. Harika çekimler, özenli bir anlatım, daha ne denir ki... Keyifle takip ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kürü nanenin kullanım şekilleri gittikçe artıyor evimizde ,örneğin siyah cayın içine de çok yakışıyor ve dediginiz gibi ağırlığını aliyor sanki makarnada da,kullanılan peynir turu de önemli rol öyküyle yalnız.
      Özelden yorumunuzu aldım,Google profilinizden blogunuza ulaşamadım benim ist menüde iletişim formuna çıkan bir bağlantım var arzu ederseniz mail atabilirsiniz ben buraya da yazayım yine de kiremithanemblog@gmail.com
      Teşekkür ediyor sevgilerimi iletiyorum.

      Sil
  6. Ay yok yok yemek bloguna çevrime sakın.Fotoğraflarını çok beğeniyorum.Ama sık sık yemek tarifleri paylaşmak neden olmasın ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciddi ciddi düşündüyordum aslında ben bu konu üzerinde yaa,olmasın diyorsun demek..hmm..böyle kalsın madem,teşekkür ederim :)

      Sil
  7. Oh ohh ellerine sağlık, leziz olur bu makarna. Ben de yapıyorum sık sık, arada içine kabak dereotu da ekliyorum mis oluyor :)
    muskat beşamelin vazgeçilmezi.. Ama bir dahaki denememde kesinlikle kuru nane deneyeceğim..

    Ama yemek bahane fotoğraflar şahane diyorum..
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuru nane tam bir süpriz oluyor bir keresinde nanem olmadığı için katmmaıştım sanki lezzetleri ateşleyen faktör ortadan kalmıştı,dene istersen canım çok teşekkür ederim seninkiler gibi olmasa da idare eder işte :)
      Öpüyorum kocaman.

      Sil
  8. en sevdiğim yemek nedense hep makarna ve fırında olanın yeri ayrı :) hemen yapayım ben de, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolaylıklar ve başarılar dilerim Pınarcığım :)
      Sevgiler.

      Sil
  9. bir şey söylemek istiyorum.Daha saat sabahın mesaisi :)) ve benim canım deli gibi makarna çekti, üstelik diyetteyim...Off çok başarılı görünüyor tebrikler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oluyor bazen,insanlık hali :)
      Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Bugün Bilgiç'in arkadaşı gelecek. Onlara noodle yapıyorum genelde, Japon animeleri izlerken yemeyi seviyorlar . Neli yapsam diye düşünürken tarifin geldi aklıma, sabah gidip peynirleri aldım :) Fırına sürmeden üzerine dökeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum beni bir başka mutlu etti💓
      Afiyet olsun.

      Sil
  11. Ahh canim cekti. Kalkip yapayim..
    Sincaplar harika.

    YanıtlaSil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.