31 Ağustos 2018 Cuma

Okuyalım:Kürk Mantolu Madonna,Frankfurttan Kareler Eşliğinde



Ağustos ayımızın son gününde herkese hayırlı sabahlar,günaydınlar selamünaleyküm..
Yaz resmi olarak bitti mi acaba,biz tatilden dönüş yaptığımızda buradaki her yeşil alan aşırı sıcaktan dolayı yanmıştı,bizi karşılayan sararmış otlar ve yer yer sararmış ağaçlar sonbahar habercisi gibiydi.
Görünürde sonbahar gibi bir Ağustos ayı geçirdik ama sıcaklıklar epey zorlamıştı..
Önümüz sonbahar artık ve tadından yenmez aylar kapıda diyebilirim,Rabbim bu güzel mevsime ulaştırsın inşallah hepimizi hayırlısıyla..
Eylül Ekim Kasım ayları hem daha dingin hem doğanın giysi değiştirdiği,rengârenk cümbüşlerin gözlerimizi şen ettiği aylardır..
Sonbaharın sevgilisi çoktur,gidiş ve bitişlerin en güzelidir sonbahar mevsimi..
İmzaların en güzelini doğa atar şüphesiz,serinlik insanı mest ediyor yağmurlar bile büyük bir heyecanla karşılanıyor,herkese güzel bir sonbahar mevsimi dilerim ben de..
Elimdeki son kitap hakkında yazmak istedim bugün,epey vaktimi alan bir yayın oldu görüşlerinizi eksik etmemenizi nerdeyse rica edeceğim bu yüzden :)
Kitap okuma eylemi yoğunlaşıyor yavaş yavaş,mutluluk ve heyecanım da artıyor böylece..

Bu senenin başından beri sırayla okuduğum kitaplarım:

Koku
Katre-i Matem (ilgili yayın hazırlanacak)
Şah ve Sultan (ilgili yayın hazırlanacak)
Suç ve Ceza

Okuduğum kitap sayısı benim için oldukça tatmin edici,kitap sayısından çok okunan kitapların da önemi var,yani ne kadar okuduğum değil ne okuduğum ve okuduğumdan neler biriktirdiğim neler öğrendiğim,bana neler kattığını da göz önünde bulunduruyorum.
Popüler olan kitapları okumayı pek sevmiyorum açıkçası yani yeni çıkanlardan sayenizde haberim oluyor ama pek ayrıntılı yazan arkadaşların kitap yorumlarını okumayı tercih etmiyorum,bu durum benim için filmler için de geçerli.
Konuyu tam bilmek istemiyorum çok fazla ipucuna da gerek duymuyorum,kitap özellikle benim için keşif yolculuğu gibidir.
Ben o yola çıkarken yolu tam olarak tarif etsin istemiyorum kimse.
Hem yazarın kalemini hem de kitabın türünü okudukça bilmek istiyorum.Yanımda bir süreliğine bile olsa olacak olan bu dostu yavaş yavaş yaprak yaprak tanımak istiyorum.
Yazarın kaçıncı kitabı olduğunu bile bilmek istemiyorum,nerede doğduğunu kim olduğunu da.
Sadece kalemini istiyorum,iç dünyasını veya anlatılan dünyanın içine hikayenin iliklerine dalmak istiyorum.
Elbette yazarların kimliği ve hayatı ile ilgili merağım mevcut ama bu merağımı kitabı okuduktan sonra tatmin etmeyi tercih ediyorum.


Kürk Mantolu Madonna arkadaşlar..
Dün son sayfalarını güneş batmak üzereyken bitirdim.
Kitap hakkında bilgi vermek istemiyorum hele konusu hakkında hiç.
Çok okundu çok sevildi hakkında çok fazla şey yazıldı çıktığı yıl.Yine o yıl hediye olarak bana gönderilmiş ama popüler olan bir çok şeyin bana soğuk gelişi kitabı okumama sebep oldu.
Kitabı çok sevdiğim birine hediye ettim sonunda,kendisine okuyup okumadığını beğenip beğenmediğini sorduğumda;çok güzel bir kitap olduğunu söylediğini hatırlıyorum.


Bayramın 1'nci günü oğlumla Frankurta gitmeye karar verdik.
Başbaşa biraz dolaşıp öğle yemeği yedik.
Oldukça hareketli bir zamana denk geldik,iş dünyasının cafe ve lokantalarda öğle yemeğini masa ve sandalyeleri sokak kaldırımlarına kadar taşırarak yediğini gördük.Cıvıl cıvıl bir gündü,sıcaktı,kalabalıktı hayat doluydu her taraf..fotoğraf çekmeye çekindim,insanlar rahatsız olabilirdi hatta birileri gelip itiraz bile edebilirdi,bu riski almaya gerek yoktu kısaca.
Frankfurttan kitabı satın aldım,ilk fırsatta da okumaya başladım,baştan sarmıyor gibi geldi ama ince bir kitap nasılsa bir iki güne biter deyip biraz azim göstermeye ve bunca övgü gördüğüne göre elbette okuyup hakkında bir fikir oluşturmaya niyetlendim.
Okumuş oldum,duygulandım hatta son sayfalarında beynimden vurulmuşa dönmüş gibi oldum,evdeki herkesi unuttum hava serinlemişti onun bile farkına varamadım..
Bir türlü sevemediğim okumayı reddettiğim bir kitaptı benim için..tekrar itiraf ediyorum.
Kuyucaklı Yusuf kitabı da elime gelmişti Türk Kitabevi'nde,hatta bana daha samimi geldi bile diyebilirim adı gereği ama Madonna'ya öncelik tanımak istedim.

KÜRK MANTOLU MADONNA KİTABINDAN ALINTILAR VE SÖZLER

*Beraber yürüdüğümüz zamanlar yanımda gidenin bir insan olduğunu bütün kuvvetimle hissetmiyor muydum?

*Bir ruh,ancak bir bedeni bulduğu zaman ve bize,bizim aklımıza,hesaplarımıza danışmaya luzüm bile görmeden,meydana çıkıyordu...Biz ancak o zaman sahiden yaşamaya,-ruhumuzla yaşamaya- başlıyorduk.O zaman bütün tereddütler,hicaplar bir tarafa bırakılıyor,ruhlar birbirileriyle kucaklaşmak için,her şeyi çiğneyerek,birbirine kavuşuyordu.

*Yaşamak,tabiatın en küçük kımıldanışlarını sezerek,hayatın sarsılmaz bir mantık ile akıp gidişini seyrederek yaşamak;herkesten daha çok,daha kuvvetli yaşadığını,bir âna bir ömür kadar çok hayat doldurduğunu bilerek yaşamak...

*İnsanlar birbirilerinin maddi yardımlarına ve paralarına değil,sevgilerine ve alakalarına muhtaçtırlar.

Bu kitabı neden okumalıyız?

Bazen bir yaşanmışlık bütün hayatımıza mal olabiliyor,bunu anlamak için okunabilir.
Bazen bir insan bütün hayatımız olabiliyor bunu da fark etmek için okunabilir.
Hayatımızdaki seçimlerimizin yaşam boyu bizi nasıl etkilediğini görmek için okunabilir gibi çok önemli nedenler sıralayabilirim.
Bazen gerçekten gereğinden çok şey istediğimiz için mutlu olamadığımızı anlamak için okunabilir.
Bence bütün nedenler çok iyi :)

Frankfurt demişken:






Tatilden döner dönmez elimde sürekli bir kitap oldu,geçen yıla nazaran bu sene daha çok kitap okuma fırsatım oldu,kızlarım da büyüdükçe ev daha sakin oluyor,onlar oyun oynarken ben onların yanında kitabımı okuyabiliyorum hatta fark ettim ki kitap okurken aynen namaz kılarken gösterdikleri hassasiyeti gösteriyorlar.


Bölmemek için biraz durup düşünüyorlar,bölecek gibi oluyorlar ardından kendileri çare üretmeye girişiyorlar.Bir tek Kemal (evin kedisisisi) aynı şeyi yapmıyor,ilgi her canlı için gerekli demek ki,biraz başka bir şeye yöneldi mi insan çevre hemen ilgi istemeye başlar bulamayınca da bazen saldırılara  uğrayabiliyor insan bkz:Kemal style..

Kürk Mantolu Madonna'nın ardından elimde İskender Pala'nın Mihmandar kitabı var.
İskender Pala kitapları hakkında yazamama gibi de bir sorunum mevcut :) dilerim yazabilirim,bir parça bile olsa bu güzel kitaplar hakkında bir şeyler düşünüp paylaşabilirim.


Bu yıl okuma yılı olacak gibi görünüyor,sabahları çocukalr okula gittikten hemen sonra eve uğramadan kahvemi alıp parka gidiyorum.
Belediye çalışanları ve köpeğini gezdirenler dışında kimsecikler yok.
Kuşlar sabahların ilk saatleri olduğundan yiyecek derdindeler böylece bolca kuş sesi duyorum bolca kuş görüyorum..
Kızlarımı okuldan alana dek parkta oluyorum,okuyorum düşünüyorum rahatlıyorum dinleniyorum..ardından gün kaldığı yerden devam ediyorum.
İskender Pala'ya sarmış durumdayım bir kitabını okuyup başka bir yazara geçerek mola veriyorum sonra yine bir kitabını alıyorum elime.Çok farklı bir tarzı var bana göre,Od kitabını da tekrar okuyup onun hakkında da yazmak nasip olur inşallah.Her kitabı farklı oluyor aynı yazarın kaleminden çıktığını hissettirmemesi de onu gözümde daha da kıymetli kılıyor.Hem bilindik bir yazar ama her seferinde sanki başka bir kalemi okur gibiyim,yabancılık hisettirmiyor kısaca.


Kitaplarla tekrar barıştığıma,okuyup heyecan duyuşuma,kendimi bambaşka bir alemde unutuşuma seviniyorum.
Benim gibi olanlara giderayak bir güzel video da bırakmak istiyorum..kitap vefası bitmeyen bir dosttur,tozlanır yaşlanır sitem dökülmez dilinden,sabırla beklemeyi en iyi o biliyor heralde.


Gününüz hayrolsun,sevgilerimle..


Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

6 yorum:

  1. Bazen ben de popüler kitaplara karşı önyargılarım var. Uçta, kıyıda köşede olan kitapları okumak isterim. Ama popüler olan kitaplar da bayağı gözdeyse elbette şans veririm. Madonna'da benim için öyleydi. Şans verdim, pişman değilim. Bir de İskender Pala'nın kitapları hakkında yorum yapmak zor oluyor. Ağır lisan içeriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimde yine bir İskender Pala kitabı var,Mihmandar..
      Okuyorum ama dediğin gibi yorum yapabilir miyim bilemiyorum..
      Gerçekten ağır geliyor hakkında yazmak ben sadece bana ağır geliyor diye düşünüyordum sen de yazınca rahatladım :)

      Sil
  2. Popüler olan kitaplar ben de itici bir önyargı oluşturuyor açıkçası. Kitabı daha önce okumama rağmen bile popüler olduktan sonra gözümü kaçırdım hep bu kitaptan. Tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi okumuş olmama seviniyorum aslında,ilk çıktığı zamanlarda insanlar o kadar etkilendi ki nerdeyse kitabın kendisi arkaplana düştü :)

      Sil
  3. Kitap için yorumunuz çok tatlı :)) okuduğunuz kitabın sizi sarmasada şunun için okunabilir diye iyi birer sonuç maddeleri çıkarmanız yazara saygı yönünden takdir edilesi.Benimde bir türlü okumadığım bir kitaptı,okurmuyum bilemiyorum.Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapalrın zamanı var her halde yani o zaman dolmadan okunmuyor kitaplar buna inanmaya başlıyorum artık,şu aralar elimde Bülbülü Öldürmek var o da sürünüyor okutmuyor bana kendini ama gayret edeceğim belki sonu sarsıcı olur belki de okunması gereken satırlar henüz okunmadığı için böyle düşünüyoruz kimbilir :)

      Sil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.