9 Nisan 2018 Pazartesi

Orkideleri Doğru Sulamak İçin Öneriler


Almanya'da orkideler pek sevilir.Nerdeyse her evde bu güzel çiçekten bir tane muhakkak vardır.
Yıl boyunca zengin çiçekleriyle pencerelerde boy gösteren orkidelere baktıkça elbette içim gidiyordu.

Geçen yıl evimde dört adet orkide vardı.Her biri hediye olarak gelmiş kısa bir süre çiçekli halleriyle evimizi süslemişti.
Bir zaman sonra çiçeklerini dökmüş ve yavaş yavaş yaprakları sararmaya başlamıştı.
Orkidelerimi düzenli olarak suluyor internet üzerinde bakımı ile ilgili bir çok bilgiden faydalanarak aramızda kalmaları için elimden geleni yaptığımı sanıyordum.
Yaprakları iyice sararmaya ardından dallarının kurumasına şahit olduktan sonra bu narin çiçeklerin bakımını yapamayacağımı düşünmeye başladım.
Kimileri orkidelerin doğrudan güneş alan yere konumlandırılmasını tavsiye etmişti,kimileri ise orkidelerin palmiye ağaçlarının arasından sızan güneş ışığı hissini sevdikleri için güneş ışınlarının direk üzerine gelmesinden hoşlanmadığını yazmıştı.
Ben yazılan tüm bilgilere itibar ettim hatta orkidelere özel üretilen besleyici bir sıvı dahi almıştım.

Dört adet orkideden sadece iki tanesi hayatta kalabildi geriye,sonuç buydu ve aldığım bilgiler işime yaramamıştı.
Bu demek oluyordu ki ya orkidelerden vazgeçecektim ya da gözlemleyerek,bu narin bitkiyi anlamaya çalışarak bakımını öğrenmeye çalışacaktım.
Bazen gözlerden uzak kalan bir çok şey gibi üzerindeki değişikliği takip etmeyince insan belirli aralıklarla yanına varmanın üzerindeki değişiklikleri daha iyi anlamasına neden olabiliyor.

Orkidelerimi doğrudan güneş alan bir pencereye aldım ve perdelerin arkasında aylarca tuttum.
Aklıma geldikçe suladım,nasılsa onlardan ümidimi tamamen kesmiştim zaten.
Kabullenmiştim bir kere.Orkidelere bakmak zordu veya kolay bir yolu vardı da ben bilmiyordum diyerek onlardan vazgeçmiştim.

EVVELA BİR MAŞALLAH ALAYIM CANLAR :)

Orkide bakımı
Almanya'da olduğumu unutmuşum,güneşli bir ülke olmadığını hesaba katmamışım,edindiğim bilgilerden yola çıkarak iklimi dikkate almamışım meğer.
Orkideler kış boyunca pencere önünde perdeler arkasında kaldıktan ve sadece aklıma geldikçe su aldıktan sonra geçen ay onlara bakmak için perdeyi araladığımda üzerinde tomurcuklar olduğunu yapraklarının güzel yeşil bir renge döndüğünü ve hatta köklerden bir çoğu yüzeye çıkıp yeni dallar verdiğini gördüm!..bakınız..
Orkide bakımı
Mutluluğumu tarif edemem..demek ki bu güzel çiçek Almanya gibi bir ülkede sıcakta ve olabildiğince güneş alan bir yerde olmalıydı.
Camın önünde kalışı onu beslemiş olmalı,gün boyunca güneşte kalması onu kuvvetlendirmiş olmalı ki çiçek kendine geldi ve tomurcuk bağlayıp yeni dallar verdi.
Gözlemlerim doğrultusunda orkide bakımı ile ilgili bir kaç bilgiyi paylaşamk istiyorum bugün.

Maşallah 
demeyi lütfen unutmayın zira bu güzel bitki ölümden dönmüş bir bitkidir.

Orkide bakımı

ORKİDE BAKIMI:


  • Orkideye en büyük zararı şüphesiz çok su verir.
  • Bu sebep dolayı kış mevsimlerinde haftada bir yaz mevsimlerinde iki kez sulanması yeterli görünüyor.
  • Yapraklarının sararmaya veya buruşmaya meyletmesi gereğinden fazla sulandığına işarettir.
  • Çiçeği bu vaziyette gördüğünüz anda sulamaya büyük bir ara vermekte fayda vardır,bir veya bir buçuk ay kadar kesinlikle sulamayın.
  • Bir çok yerde orkidelerin toprağına buz küpleri bırakılarak sulanması tavsiye edilir.Oysa buz çok soğuk olduğundan çiçeğin doğal gelişimini etkileyerek onu şoke ediyor.Kesinlikle buz küpleri ile sulamayın.
  • İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yağan yağmurlardan yağmur suyu biriktirmeye çalışın.
  • Bu mevsimlerde yağan yağmur suyunda toz,polen ve bir çok organik besleyici maddeler içerdiğinden orkidelere çok iyi gelmektedir.
  • Sulama esnasında yaprakları ıslatmamaya özen gösterin,ıslandığı takdirde yapraklardaki suyu havlu kağıt gerekirse kulak temizleyicisi ile temizleyin,su bırakmayın.
  • Suyun çiçeğin merkezine doğru değil çevresine gittiğinden emin olun..aslolan köklerinin su almasıdır.
  • Son olarak da orkidenin saksısına göre su vermeniz gerektiğini unutmayın.Saksı ne kadar küçükse o denli sık su vermeniz gerekmektedir.
Çok sevgi insanı yıprattığı gibi çok su da bazı çiçekleri ne yazık ki öldürür..
Denge işte..
Denge,sen ne güzel bir şeysin öyle..her yerde denge :)

Bilgilerim çok fazla değildir sayı olarak belki ama gönül rahatlığı ile bu unsurlara dikkat etmemizde fayda vardır diye naçizane öneriyor ve paylaşıyorum.
Orkide narin ve zarif bir bitkidir oldukça da edeplidir,sanırım biraz da utangaçtır,değişimini izlememizi pek istemiyor gözler önünde güzelliğini sergilemeyi pek sevmiyor gibi :)
Ve son olarak Allah'ın yaratmış olduğu bu güzel çiçeğe yaklaştığınız zaman bir besmele bir salavat okumayı da ihmal etmeyin..
Dünya üzerindeki her canlı gibi o da sürekli zikir halindedir çünkü..

Sizin orkideleriniz var mı?
Önerileriniz veya paylaşmak istediğiniz bilgileriniz varsa lütfen çekinmeyin..
Sevgiyle kalın..


Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

26 yorum:

  1. Bizim evdede orkideler mevcuttur. Tabi Adana 7/24 güneşli ve sıcak bir memleket olduğundan ben perde arkasına bırakıyorum. Direk güneş öldürüyor. Sulamada dediğiniz gibi yapıyorum her yıl açar orkidelerimiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adana çok sıcakmış gerçekten orkideler için de ideal bir şehir diye düşünüyorum bu yüzden :)
      Demek ki sıcak havaların bir çok faydası var.

      Sil
  2. Benim hiç orkidem olmadı :(

    Neyse...sen varsın :)

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel anlatmışsın orkide bakımını... Benim de bir müzeyyenim var, yanına bir tane daha ekledim ama kendine gelemedi henüz, yaşasam mı ölsem mi modundaydı geldiği zaman zaten... Sabırla bekliyorum güzelleşmesini...

    Cam ya da saydam bir kaba alınırsa kökler güneş ışını alıyor ve çiçeği daha çok besliyor diye biliyorum ben de orkide ile ilgili....

    41 kere maşallah der, sevgilerimi gönderirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun cam bir silindirim vardı orkidenin biri uzunca bir süre orada yaşadı ama sulamak oldukça zordu dolayıısyla çıkarmak zorunda kaldım dediğinde haklısın kökleri güneş görüdkçe güçleniyor toprağı da önemli nerdeyse hiç yok ve çoğunlukla kozalak çöpleriyle tamamlanır senin çiçeğine de afiyetler diliyorum canım teşekkür ederim :)

      Sil
  4. 3 tane güzeller güzeli orkidem var... şu an açmak üzereler, daha sonra fotoğraflarım onları. Onca taşınma gördüler, onca hava değişimi, maşallah bana mısın demediler.. çok su vermememe rağmen arada bazı yaprakları sararıyor, kimbilir belki yeni gelenlere yer açmak içindir :) Sizinkine okurken hep maşallah dedim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğraflarını buraya koymaya korktum biraz açıkçası nazara oldukça inanan biriyimdir ama bu güzelliği de paylaşmak istedim tabii ki deneyimediklerimi de..sanırım sizinkiler sizi çok sevmiş olmalı ve inanın ki onlara dediğiniz gibi az su vermek yaşamalarına izin vermek gibidir sonuçta bu tropikal bir bitki değil mi,onlar da pek su görmez bolca güneşle beslenir daha çok dilerim sizinkileri de görme imkanım olur.
      Bu çiçeklerin endamı var o da gerçekten gönül fethetmeye yeter :)
      Maşallah dediğiniz için ayrıca çok memnun oldum.

      Sil
  5. maşşalah bu güzel kızlara :) MAŞALLAH ...

    YanıtlaSil
  6. Maşallah onlara , çok güzeller :)

    YanıtlaSil
  7. Maşallah diye diye okudum yazını. Bende de üç tane var ellerinden öperler. İkisini neredeyse ölmek üzereyken bir arkadaşım kurtarayım diye verdi. Kurtuldular şükür. Ama. Yazını okuduktan sonra başlarına gittiğimde üzerinde birkaç parazitin yapışmış olduğunu fark ettim ve panik oldum. Hemen peçeteyle temizledim.Böyle bir şeyi orkidede hiç beklemiyordum. Bir fikrin var mı bu konuda? Ya da bu yazıyı okuyup bilgisi olan varsa sebebini ve çaresini yazabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek emin olmamakla beraber arapsabunu iyi gelir diye biliyorum parazitler için ancak emin değilim..biraz araştırman gerekecek.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  8. Ayrıca verdiğin bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. maşallah bu güzelliklere renkleri de çok güzeller :) ellerine emeğine sağlık canım benim sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Bize de nikahta iki adet hediye geldi. Ayni saksida iki orkide. Yerini degistirip, gunese alayim o vakit. Ablam ve annem orkideci. Korkardim orkide bakmaktan. Neden korksan basina gelir iste. Haftada bir suluyorum. Tesekkurler bilgiler icin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazlıdır orkide ben de defalarca aldım çoğu öldü gitti,bir başka üzüldüm onlar için ama şimdi yavaş yavaş bu güzel bitkiyi anlamaya çalışıyorum.
      Seninkileri de görmeyi isterim :)

      Sil
  11. Masallah barekallah la guvvete illa billah...
    Olmasini isterdim çokkkk ama bende yokkkk hiçte olmadi😣

    YanıtlaSil
  12. Benim üç tane orkidem oldu ve ilk ikisini ne yazık ki kaybettim şu an üçüncüsüne bakmaya çalışıyorum ama galiba ben orkide bakmayı beceremiyorum. Ne doğru yeri bulabildim ne de doğru miktarda su verebildim. Bazen sulamayı da unutuyorum o ayrı. Ama bilgiler yardımcı oldu teşekkürler, umarım son orkidemi kurtarabilirim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah kurtarabilirsiniz,orkide enteresan bir çiçek bazen ben de çok iyi bakabiiyorum bazen bakamıyorum :)
      teşekkürler.

      Sil
  13. sayfanızı yeni keşfettim ve yazılarınız çok hoşuma gitti inşallah uzun yıllar paylaşımlarınıza devam edersiniz ^_^ sayfama da beklerim profil resmime tıklayıp ulaşabilirsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sanırım sizi daha önceden takibe almıştım bile :)
      Sevgiler,yine beklerim.

      Sil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.