19 Ekim 2017 Perşembe

Neden Müzik Eskisi Kadar Keyif Vermiyor?

MARTILAR

Bilgisayarın başındayken müzik dinlemeyi seviyorum.Dinlediğim tür sabit değildir.
Bazen Fado dinlerim örneğin bazen klasik müzik..
Her biri arkaplanda çalıp durur..muhteşem bir eser bile olsa sesi kısık vaziyette dinlenir..
Bir keresinde başımı bilgisayardan kaldırıp dışarıdan gelen seslere doğru yöneldim.pencereden dışarıya baktığımda seslerin çocuklardan geldiğini gördüm ve birazcık çevreme bakındım..çevre..ilkbahardı,her yer yeni yeni canlanmaya başlamıştı.
Yani yer yer yeşermeye başlamış bir ağaç,taze çimenler kuş sesleri serin bir rüzgar..
Bilgisayarımda da o esnada Chopin:Spring Waltz çalıyordu.
Kulağıma kısık bir sesle o melodi ulaşıyor gözlerim de çevreye bakıyor.
İlk kez görmüş gibi oldum..daha evvel bu denli güzel odluğunu fark edememiş gibi biri baktım..
Müziğin sesini açtım..olmadı.
Bir şeyler eksikti..
Günümüzde kıymeti olmayan çeyiz sandığı gibi atılmaya kıyılmayan CD çalarıma yöneldim.
Bir zamanlar çok sevdiğim Karunesh'in cd'si vardı içinde.Play tuşuna bastım.

Sesini odayı dolduracak kadar açtım ve tekrar pencereye yöneldim,pencereyi de açtım..
Kalbim duracak gibi oldu..kulaklarımda ne kadar sevdiğimi unuttuğum müzik gözlerimin önündeyse bakmaya doyamadığım asırlar yaşasam güzelliğini algılayamayacağım bir dünya duruyordu..

Ben,müziğin insan üzerindeki etkisini ve insanın doğanın içinde böylesine kusursuz bir şekilde var oluşunu ne zaman unuttum?..

Neden müzik eskisi kadar etkilemiyor insanı..neden mesela insanlar çok eskiden olduğu gibi klasik müziği dinlemiyor tercih etmiyor ya da?

Bunun nedenini anladığım gün bu gündü.

Cep telefonları ve onların öncesinde televizyon gibi icatların bir çok güzelliğe zarar verdiğini bu gün anladım.

Örneğin muazzam klasik bir eseri cd çalar veya baska bir müzik dinleme cihazı yerine küçücük bir cep telefonundan dinlemek o esere de müziğe de daha da önemlisi dinleyiciye de çok şey kaybettirdiğini anladım.

Eskiden yeni bir eseri dinlemek için özel yerlere gidilirdi örneğin bir opera salonuna ama şimdilerde bir eser ne kadar muhteşem olursa olsun cep telefonundan dinleniyor ve o insanı mest eden müzik dinleme keyfini tabii ki yaşatamıyor .

Bu durum filmler için de geçerli.
İyi yapım bir filmi minicik bir ekrandan izlemek o filme de izleyiciye de çok çok şey kaybettirir..veya bir belgesel.

Belgesel izlemeyi herşeyden tercih ederim özellikle doğa ile ilgili olan belgesellere hayranım çünkü Allahın sanatını gözler önüne seriyor ve düşündürüyor ve tefekküre neden oluyor ama bunu küçücük bir ekrandan ayaküstü veya parça parça izlemek o belgesele ve dolayısıyla o muhteşem sanata ve beraberinde gelecek olan tefekkür anlarına yazık etmiş oluyor.

Klasik bir eseri CD çalar veya örneğin farklı bir araç vesilesi ile dinlemek,müziğin bulunduğun ortama dolması,seni tamamen sarması,müziğin sende mutlaka bir şeyler uyandırıp daha sakin belki daha üretken olmana sebep olabilir.

Veya iyi bir belgeseli tv ekranından izlemek seni o görsel sanatın içine alıp ciddi oranda etkileyecek ve düşündürecektir ..

Ama minicik bir cep telefonu ekranından aynı lezzeti almak mümkün değil..ekranları istedikleri kadar büyütsünler herşey cep telefonu ile yapılamaz yaşatılamaz..

Hayat ve duygular minicik bir ekrana sıkıştırılamaz..

Karunesh ve müzik demişken,favori parçamı da ekleyerek ayrılıyorum..



Güzel geçsin gününüz..


Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

10 yorum:

  1. Ben de yazınızı bu parçayı dinleyerek okudum, o ne güzel bir uyumdu öylee!

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel yazmışsın. Müzik bence de ne cep telefonundan ne de bilgisardan vs. dinlenmeli. Her notası ayrı ayrı gelmeli kulağa... Hele bir de benim gibi yüksek sesli dinliyorsan biraz sorun olabiliyor tabii :p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüksek sesli dinlediğim parçalar yok eskiden çok vardı yaş geçtikçe değişiyor ruh hallerimiz ama mesela yağmuru dinlerken bir yandan da odaya müziğin yüksek sesle dolması kulağa hoş geliyor💓

      Sil
  3. Çok haklısın. Konserlerde aldığım keyfi hiçbir şey vermiyor örneğin. Ama artık çevreme bakıyorum, konsere gelip telefonunun arkasından izleyenler var. Ah güzel çocuğum diyorum içimden, internette hepsini bulabilirsin istersen, bu kötü kayıtla ne yapacaksın, anın tadını çıkartsana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu hepimiz yapıyoruz zaman zaman,anı hapsedip daha sonra yaşamak için erteliyoruz :)

      Sil
  4. Herne olursa olsun birşey çabuk ulaşıyorsak onun değerini de kaybediyoruz bence... Bir de mesleğim olarak bakınca bu beni üzüyor. Bir tek şu açıdan çok seviyorum Spotify 'ı.. Her klasik müzik cd sini bulamıyorum Türkiye'de ve o parça üzerine çalışmam gerekiyor mesela işte o zaman hızır gibi yetişiyor.
    Bir de müzik dinlemek kitap gibi olmalı yarım saat mesela sadece dinlemek, bir şey yaparken değil.. o zaman daha önce duymadıklarının farkına varıyor..
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şeye zaman ayırmak veya hak ettiği zamanı vermek en güzeli..bu tür incelikleri teknoloji hızlı ulaşım hızlı tüketim adına kurban etti biz de ayak uydurduk.

      Sil
  5. Ne ironik ki, ben Karunseh'i arayıp arayıp bulamadığımda imdadıma küçücük bir mobil uygulama yetişmişti. Bir belgeselin ardında çalıyordu ve normal yollarla bulmam mümkün değildi, yerel bir belgeseldi. Kanal'a mail atmaya kadar gidecekti iş. Ama önce şu uygulamayı bir deneyeyim dedim. İşe yaradığına çok şaşırmıştım çünkü veri tabanında bu müziğin olacağına pek ihtimal vermemiştim. Solitude parçasını da ben çok severim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu ben de yapıyorum..duyduğum bir müziği bulmak için bir uygulamadan faydalanmak teknolojiyi gerektiği gibi kullanmak değil de nedir :)
      Benden de sevgiler..

      Sil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.