8 Ekim 2017 Pazar

Aşırı Derecede Ev Yapımı Makarna Salatası Tarifim

Ev Yapımı Makarna Salatası 
Makarna salatası hem salata olarak hem de tek başına bir öğün yemek gibidir bizim için..sıcak yaz günlerinde sık sık tükettiğimiz doyurucu bir nimettir..

Garnitür ile yapılan bir tarif olduğu için ilk yapılışta hazır garnitür kullandım,bir başka sefer ise hafta sonuna denk geldiği için garnitürüm yoktu bu nedenle tüm sebzeleri kendim doğrayıp haşladım.Makarnam tadından yenmezdi..

BÖYLESİ DAHA GÜZEL!

Evde yaptığım garnitür ile salatanın tadına doyum olmadı..Vakti olanlar mutlaka garnitürü kendileri yapmalı diye düşünüyorum.Şimdilerde buzluk bölümünde mutlaka makarna salatası için evde haşlanmış sebzeler bulundururum.Havuç patates bezelye mısır hepsi ev yapımı ama bunun da minik bir sırrı var :)

Haşlama sırasında makarna ve sebzeleri tümünü sırsıyla bir suda haşlamanın ne denli lezzet kattığını deneyince fark edeceksiniz.
Evet,tüm malzemeler bir suda bir tencerede hazırlanır,makarnanın içinde bulunan nişasta,havucun içerdiği magnezyum,potasyum,lif, A C E B2 vitaminleri,demir fosfor kısaca sebzelerin nerdeyse tüm faydaları suya geçmiş oluyor bu da makarna salatasını hem çok besleyici hem çok doyurucu hem çok sağlıklı bir yemek yapıyor.

HEPSİ BİR ARADA MI?
Hepsi bir arada olur mu hiç..
Evvela makarnayı haşlıyorum ardından da sırasıyla havuç ve patatesleri en son da bezelye ile mısırlar.
Havuç ile patatesleri aynı boyda kesmek gerek yumuşaklığı aynı olması bakımından önemli bu.Bezelye ile mısır ise nerdeyse aynı yapıya sahip olduğundan yine bir arada haşlanınca kolayca aynı yumuşaklıkta oluyorlar.

Haşlamanın sonunda geriye kalan ve atmaya kıyamayıp yine de attığım suyun ne denli faydalı olduğunu varın siz düşünün..

TARİF ZAMANI!

Bu güzel ve çok lezzetli mamamız için gereken herşey aşağıda yazılmıştır,yapacak olanlara kolaylıklar dilerim afiyet şifa olsun!...


MALZEMELER
Yarım paket burgu makarna (mutlaka burgu kullanıyorum boncuk makarna da olabilir)
2 adet büyük boy havuç
4 adet patates
1 su bardağı kadar bezelye
1 dolu kahve fincanı mısır
Kornişon turşu (doğranmış)
Karabiber-Tuz


SOS MALZEMELERİ
1 su bardağı mayonez
1 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak (rendelenecek veya özel aparat ile ezilecek)
Tuz
Zeytinyağı
Maydanoz
Kuru Nane
Kornişon turşu (çok çok ince kıyılmış vaziyette)

MAKARNA SALATASI
MAKARNA SALATASI

YAPILIŞI


Makarnaların üstünü örtecek kadar su eklenen tencerede makarnamızı haşlıyorum.Makarna haşlanınca hemen soğuk suya tutup süzüyorum geniş bir karıştırma kabın içine alıyorum.

Sebzeleri de grup grup yukarıda anlattığım şekilde haşlıyorum,hazır garnitür ile yapacak olanlar konserve sebzeleri makarnaya ekleyebilirler.Sebzeleri haşladıktan sonra makarna için yaptığım işlermi onlar için de uyguluyorum yani direk soğuk suya tutuyorum bu işlem renklerini de canlı tutuyor sebzelerin daha diri olmalarını da,yumuşak ama diri.
Makarnalar gibi.
Sebze ve makarnalara karabiber ile tuz ekleyip kenara alıyorum.

SOSUN SIRASI
Genel olarak makarna tariflerinde sosu anında kullanmak tavsiye edilir.
Bu yanlış.
Makarna salatası soğuk tüketilen bir yemektir.Kesinlikle sosu salata tüketileceği zaman eklenmelidir.Sosun akıcılığı ve görünümü kesik kesik veya donmuş gibi olmaz böylece.
Sosunu daima makarna salatasını yemekten önce ekliyorum tadı da görünümü de şahane oluyor..


SOSUN YAPILIŞI
Yoğurt,mayonez ve zeytinayağı karıştırılır doku pürüzsüz olana dek özdeşleştirin.Sonrasında da yoğurtlu karışıma çok çok ince kıyılmış kornişon turşuyu ve diğer tatlandırıcı baharatları ekleyin,tuzu en sona bırakmakta fayda var zira kornişon oldukça kuvvetli bir tada sahip olduğundan sizi şaşırtıp sosunuzun tuzlu olmasına sebep olabilir.
Sosu da ayrı bir kaba alalım.


TÜKETME ZAMANI!
Makarnalar sebzeler ile ayrı bir kapta sosumuz ayrı bir kapta.
Sofraya konmadan önce bir güzel birleştirilir karıştırılır tadı tuzu son kez kontrol edilir..
Sosu mutlaka en son eklemenizi tavsiye ediyorum,görünümü çok çok güzel oluyor yenesi yutulası türden bir makarna salatanız oluyor :)

NOT:Bu tarifte mantar veya sosis gibi malzemeler salatayı ağırlaştırdığı için bulunmamaktadır arzu eden bu malzemeleri de salataya ekleyebilirler.
MAKARNA SALATASI
MAKARNA SALATASI



İlk kez yapacak olanlara zahmetli gelebilir yalnız sebzeleri haşlayıp buzlukta tutmak veya hazır garnitür ile bile yapmak ve makranayı haşlayıncaya kadar da sosu hazırlamanın çok kısa süreceğini düşünürsek hiç de zahmetli ve zaman alan bir tarif değildir..

Makarna salatasını seven herkese selam olsun afiyet bal olsun!....
Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

10 yorum:

  1. Ellerinize sağlık... Çok severim makarna salatasını.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle aklıma düştü mü hemen yapmak istiyorum bu yüzden de buzlukta hep malzemem hazırda bekler teşekkür ederim.

      Sil
  2. Ben de tam tersini yaptın zannetmiştim. Önce sebzeleri haşlayıp makarnayı da en son o suya attın diye düşündüm. Hımm, nasıl olur acaba.

    Makarna suyunu genelde çorba yaparken kullanıyorum, vitaminleri yakaladığımı hissediyorum bu sayede.

    Ne yazık ki bizde bu salatayı tek ben seviyorum, o yüzden de yapmıyorum :(

    Afiyet olsun size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok Handan tersini yapmadım çünkü ben karbonhidrat tüketmeliyim daha çok (bkz:bi tülü kilo alamayan insanların psikolojisini bozan insan türü) grubundayım dolayısıyla bu şekilde yapıyorum ama o söylediğin de çok mantıklı..kendin için yaparsan öyle de yapabilirsin düşünce aynı :)
      Sevgiler arkadaşım.

      Sil
  3. Makarna suyu için dediklerine benzer yorumları duymuştum. Hatta mümkünse iyice çekmesini sağlayın çünkü tüm vitamini suyunda diyorlar uzmanlar. Bizde foşurt diye döküveriyoruz.

    Çok lezzetli olduğu görüntüsünden belli. Gerçekten canım istedi şu an :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dondurup kullananlar da var bildiğim kadarıyla ben nasıl değerlendirilir bilmiyorum ama bu şekilde cok lezzetli oluyor ondan eminim🙃

      Sil
  4. Ben de çok seviyorum makarna salatasını:) Biz şehriyeyle yapıyoruz, öyle daha çok seviyoruz. Afiyet olsun size de. Allah'a emanet olun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şehriye ile yapıldığını bilmiyordum neden olmasın🙃denemek lazım Allah razı olsun sağ olun.

      Sil
  5. çok güzel görünüyor ellerinize sağlık:) aynı suda haşlama fikri de çok iyiymiş,denemek lazım teşekkürler:)

    YanıtlaSil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.