12 Mayıs 2018 Cumartesi

Sarah Kay:Bir Kızım Olursa


Tüm Annelere & Tüm Kadınların İçinde Hiç Büyümeyen Kız Çocuklarına

Bir kızım olursa, Bana anne yerine, B Noktası diyecek, Çünkü bu şekilde, ne olursa olsun en azından her zaman bana ulaşmayı başarabilir. Ve güneş sistemini avcunun içine resmedeceğim, böylece tüm evreni öğrenmiş olacak"Ah, ben bunu avcumun içi gibi bilirim." demeden de önce. Ve bilecek ki, hayat acımadan yüzünün ortasına vuruverir, ayağa kalkmanı bekler ve bu sayede midene de bi yumruk indirebilir.

Ancak rüzgar seni sarhoş ettiğinde ciğerlerin havanın tadını ne kadar sevdiklerini anlayabilir. Tam burada acı var yara bantları ya da şiirin iyileştiremeyeceği. Ve Süper Kahramanının gelmeyeceğini anladığı ilk anda, bilecek ki, pelerinini tek başına giymek zorunda kalmayacak. 

Çünkü ellerini ne kadar açarsan aç, iyileştirmek istediğin acıyı yakalamak için hiç bir zaman yeterince büyük olmayacak. Emin ol, denedim. "Ve bebeğim" diyeceğim ona, "burnunu havada tutma öyle. Bu numarayı ben de denedim, milyonlarca kez hem de. Sadece duman kokusu almanı sağlar onu takip edersen de yanan bir eve ulaşırsın, ya yangında herşeyini kaybeden çocuğu bulup kurtarmaya çalışırsın, ya da yangını başlatan çocuğu bulup onu değiştirmeye çalışırsın." Ama biliyorum ki hep bildiğini yapacak, bu yüzden ona hep destek sağlayacağım çikolata ve yağmur çizmeleriyle. 

Çünkü çikolatanın tamir edemeyeceği hiçbir üzüntü yoktur. Tamam, belki de bütün üzüntülere iyi gelmeyebilir, ama tam da bu yüzden var yağmur çizmeleri. Çünkü izin verdiğinde yağmur yıkayıverir tüm hüzünleri. Ondan tabanı camlı teknesinden aşğıdaki dünyayı izlemesini isteyeceğim, ve mikroskopla incelemesini insan zekasının ucunda var olan galaksileri, çünkü annem de bana böyle öğretmişti, böyle günlerin olabileceğini. ♫ Böyle günler gelecek, demişti annem. ♫ 

Ellerini yakalamak için açıp da yakaladıkların sadece yara izleri olduğu; telefon kulübesinden çıkıp uçmaya çalışırken kurtarmak istediğin insanların aslında pelerinine basanlar olduğunu farkettiğin; çizmelerin yağmurla dolup da, dizlerine kadar hayal kırıklığına gömüldüğün günler.. 

İşte böyle günler aslında teşekkür etmen gereken günlerdir. Çünkü dalgaların kumsalı öpmekten vazgeçmeyi reddetmesinden daha güzel birşey yoktur, kaç defa yıkıp geçtiği mühim değil. 

Rüzgarla bazen kazanıp, bazen kaybedeceksin. Yıldızlarla yeniden başlamayı öğreneceksin. Bir dakikada silinip giden topraklara inat, aklın zemine sağlam basacak, hayat denen komik yerin güzellik zeminine. Ve evet, güven duyma skalasında oldukça safım. 

Ama kızım bilecek ki bu dünya şekerlemeden yapıldığı için çabucak parçalanabilir, ama dilini çıkarıp da tadına bakmaktan korkmayacak. "Bebeğim," diyeceğim ona "unutma, annen bir savaşçıydı, baban da bir savaşçı, ve sen de minicik ellerin ve koca gözlerinle daha fazlasını isteyen bir kızsın." Unutma ki iyi şeyler hep üçtür, kötü şeyler de öyle. Ve hata yaptığında her zaman özür dile. Ama asla gözlerindeki parıltı sönmek istemediği için özür dileme. 

Sesin kısık olabilir ama şarkı söylemeyi bırakma. Ve sana kalp acıları bıraktıklarında, kapının altına savaş ve nefret attıklarında ve sokak köşelerinde ellerine kötümserlik ve yenilgi tutuşturduklarında, işte o zaman, onlara, gidip annenle tanışmalarını söylemelisin.



Translated by Diba Szamosi 
Reviewed by Sancak Gülgen

Kaynak:Egoistokur



Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

11 yorum:

  1. o kadar güzel bir yazı ki..gerçekten annemin bana söyleyişi gibi aldım her bir kelimesini..
    Sesin kısık olabilir ama şarkı söylemeyi bırakma. bu hep aklımda olacak teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  2. Bazen de bu yazıda kaybolmak istersin..
    Gününüz kutlu olsun caanım Kiremithanem! <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım çok çok güzel ifadeler var hatta her kız çocuğunun okumak istediği anne mektubu gibidir kendisi.

      Sil
  3. Anne = rehber
    Anne =bir zincirin halkasi
    Anne=hayata baslangic noktasi
    Anne=gecmis ve gelecegin arasindaki kopru
    Anne=ebedi hayatin kazanc kapisi...

    YanıtlaSil
  4. ...burnunu havada tutma öyle. Bu numarayı ben de denedim, milyonlarca kez hem de. Sadece duman kokusu almanı sağlar

    ...tam da bu yüzden var yağmur çizmeleri. Çünkü izin verdiğinde yağmur yıkayıverir tüm hüzünleri


    ..dalgaların kumsalı öpmekten vazgeçmeyi reddetmesinden daha güzel birşey yoktur, kaç defa yıkıp geçtiği mühim değil.


    ..bu dünya şekerlemeden yapıldığı için çabucak parçalanabilir, ama dilini çıkarıp da tadına bakmaktan korkmayacak.

    ... asla gözlerindeki parıltı sönmek istemediği için özür dileme.


    *****

    bunlar ne güzel ifadeler böyle.


    YanıtlaSil
  5. Ben buralara ancsk gelebildim ve ancak gördüm. Harika bir yazı. Senin de anneliğin mübarek olsun Sevgiciğim.Allah'ın bize lütfettiği anneliği layıkıyla yerine getirenlerden olalım inşallah.

    YanıtlaSil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.