2 Kasım 2017 Perşembe

Dağınık Ev İçin Pratik Çözümlerim


Dağınıklık aslında büyük bir sıkıntı,kötü bir alışkanlık,en az bir insanı peşimizde sürekli olarak meşgul etmek sürüklemek demek bu da zulümdür :)..

Moralimizi etkiler avramızı etkiler,gün içinde sebebini bilemediğimiz bir huzursuzluğa neden bile olabilir.

Panik ve trajik durumlara düşebilir insan,içinden çıkamayacak bir hal bile alabilir bu yüzden her bir hali yaşamış biri ve artık ANNE olarak öneri ve çözümlerimi paylaşıyorum...temizlik ekibi gelmeden okumakta fayda var :)


PRATİK ÇÖZÜM NOTLARIM

Reklamlar:

Bulunduğunuz ortamdaki her tür boş ambalaj,reklam broşürü otobüs bileti,market fişi kızların saç tokaları,oğlanın kulaklığı vs gibi şeyleri ait oldukları yere koymakla başlamak en güzeli,kısaca çöpleri atın-herşeyi ait olduğu yere koyun.

Yerini bulamadığınız eşyayı ise elden çıkarın,hediye edin,yok edin..evde yeri yoksa hayatınızda da yeri yok demektir.

Bu çözüm elektronik posta kutusu veya bilgisayarınızın masaüstü için de geçerli,elektonik posta kutunuzu reklam veya abonesi olduğunuz sitelerden alınan mailleri çöp kutusuna göndermek demek önemli postalarınıza hızlıca ulaşmak demek.Çöpe atın.Bir süre sonra da gözden geçirip gerçekten artık önemli olmayanları silin.

Not:.Bu tavsiye evdeki çöpler için geçerli değilidr :)

Çamaşır & Giysiler

Giysi dolabınızdan en az son bir yıldır giymediğiniz eşyaları kaldırmayı deneyin,garip bir olay ile karşılaşmanız mümkün,uzun süre giyilmeyen eşya dolaptan çıkartılınca veya başka birine verilince kısa bir süre sonra gerekli olur..aldırmayın..geriye yerini tutacak çokça eşyalarınız var zaten,uydurun bişeyler.

Çamaşırları toplayın,hemen dürme katlama ütüleme imkanınız olmasa bile çamaşır sepetine elinizden geldiğince düzgün koyun.

Kirlileri çamaşır sepetine atmayı da unutmayın,bu bir çift çorap bile olsa onu ait olduğu yere koyun,ne kadar zamanınızı alır iki saniye,bilemedin üç..

Giyinme esnasında asla ve asla çıkardıklarınızı yere atmayın yakında bulunan sandalyeye fırlatmayın,düzgün olmasa bile dürüp dolaba kaldırın.

Çocuk odası ve oyuncaklar:

Küçük raflar küçük sepetler her çocuğun odasında bulunmalı,çocuklara düzenli olmayı zaman içinde büyük zorluklarla kazandırmak yerine bizim dağınıklığı küçücük hareketlerle bile olsa önlemeye çalışmak onlara daha düzgün ve düzenli olması gerektiği mesajı verecektir.
Oyuncaklar sepete,kutuya,çekmeceye konur,ait oldukları yerde olunca bulunması da kolay olur.


Evin dekorasyonu/Hatırası var:

Evde bir çok minik süs eşyası,'hatırası' olan eşyalar bulmak mümkün,sormak lazım aslında kendimize ' bunun bana/bize ne faydası var?'

Atmaya kıyamayanlar veya elbette hatırası olan objeler bir araya toplayıp koleksiyon gibi bir dolaba sıralanabilir,bunları bir yerde bulundurmak hem hatırlalarınızı canlı tutar hem de neden evinizde yer ettiklerini mantıklı olarak size gösterir.Soranlara da anılarınızı anlatmak sizi mutlu eder :)


Uyumadan önce:

Oturma odasından oyuncakları,meyve tabaklarını,kuruyemiş kaselerini,çay bardaklarını,cep telefonlarını,kaldırın.
Hepsinin yeri var,herkes kendine ait olan eşyayı kaldırınca evin en önemli ve atar damarı olan oturma odası sabaha hazır derli bir şekilde size günaydın diyecektir-bu da sizin çoook çok hoşunuza gidecektir.


Çalışma masası:

Çalışma masanızın üzerinde mutlaka küçük bir çöp kovası bulundurun ve bunu her gün boşaltmayı ihmal etmeyin,masa üzerinde iplik kalıntıları olsa bile insana hzuursuzluk verir.

Dijital veriler:

Bir gününü çektiğin tüm resimleri klasörlere ayırmak ve Allah aşkına gerçekten sevdiklerini bastırmak/çıkartmak için düzenle.

Askıya alma:

Evin hemen girişinde bulunan askıyı gözden geçirmek de pratik bir çözümdür,ailenin her ferdi için bir mont veya bir hırka bırakıp askının geri kalanını boş tutmak muhtemelen gelecek olan misafir karşısında 'bunu nereye assam acaba?' sıkıntısını misafirin yanında yaşamamak demektir,şemsiyeler de buna dahil.

Mutfak tezgahı/Bulaşık makinesi

Boş,olabildiğince az eşyalı olmasında fayda var.
Boş ve temiz tezgah demek gördüğün bir tarifi yapmak için hemen başlamak demek,atıştırmak için kolayca yiyecek bir şeyler hazırlamak demek,mutfak işini gözünde büyütmemek demek.
Bulaşık makinesini her zaman dolu değil mümkün olduğunca boş tutup kirli bulaşıkları tezgahın üzerine bırakmak yerine makinenin içine koymayı dene,büyük bir ailenin dahi bulaşığı olmaz böyle yaparsan çok faydasını görüyorum.


Kahve makinesi hariç :) tost makinesi,el süpürgesi,rondo vs gibi küçük mutfak aletlerini dolaba kaldırın/saklayın.
Yemek hazırlığı esnasında hiç birinin gereksiz yere tezgahta yer tutmasına gerek yok ayrıca yemek hazırlarken sıçrayan salça gibi lekeleri sonradan silip kendinize ek iş açmanıza da gerek yok.

Yatak:

Belki biraz mantıksız gelebilir ama yatağınızı mutlaka düzeltmeyi öneririm hem de şiddetle.
Yatağımı ne zaman toplasam oda bana daha temiz görünüyor hareket etmem kolaylaşıyor hatta giyinmek için bile daha az bir zamana ihtiyaç duyuyorum kısaca bakış açımı etkiliyor.


Önerin var mı?..
Yazmaya paylaşmaya ne dersin?


Kimbilir belki bir insanın ruh sağlığını kurtarabilirsin bugün :)
Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

3 yorum:

  1. İtiraf ediyorum ben de biraz dağınık biriyim.Tek yaşadığım için evin her alanı bana ait.Evin salonunda şimdi her yerde kitaplar ve notlar var.Ben bu dağınıklık içinde aradığım her şeyi rahatça da bulabiliyorum garip :) Biraz daha dikkat edeceğim bu yazınızdan sonra :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler, gerçekten bilgilendirici bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel öneriler paylasim için tesekkürler 😊

    YanıtlaSil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.