25 Ekim 2017 Çarşamba

Sonbaharımsı Şeyler-Mantarlar-3 Hakkında Bilgiler Bilmediklerimiz ve Hadisler


Saîd İbni Zeyd radıyallahu anh Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken işittim dedi:

“Mantar, kudret helvası türünden ilâhî bir lutuftur. Suyu da göze şifadır.”

Buhârî, Tefsîru sûre (2), 4, Tefsîru sûre (7), 2, Tıb 20; Müslim, Eşribe 157-162. Ayrıca bk. Tirmizî, Tıb 22; İbni Mâce, Tıb 8


Mantar diye tercüme ettiğimiz “kem’e” bir mantar türüdür. Peygamber Efendimiz, onun vaktiyle Cenâb-ı Hak tarafından İsrâiloğulları’na indirilen ve adına “men” denilen kudret helvası türünden bir yiyecek olduğunu söylemektedir (Müslim, Eşribe 159-161). Nitekim Allah Teâlâ İsrâiloğulları’na zahmetsizce yemeleri için her gün ağaçların üzerinde taze taze kudret helvâsı (men) ve bıldırcın (selvâ) göndermişti [Bakara sûresi (2), 57; A’râf sûresi (7), 160; Tâhâ sûresi (20), 80]; bunları biriktirmeden yemelerini emretmişti. Fakat onlar bu emre karşı gelerek o yiyecekleri biriktirmişler, böylece Allah’a güvenmediklerini göstermek suretiyle O’na nankörlük etmişlerdi. Allah Teâlâ da bu nimetini kesmiş, onlara bir daha “men ve selvâ” göndermemişti. 

Hadisimizdeki “Mantar, kudret helvası türünden ilâhî bir lutuftur” ifadesine gelince, özel surette yetiştirilen kültür mantarları bir yana, tabiatta kendiliğinden biten mantarlar, Peygamber aleyhisselâm’ın buyurduğu gibi, Cenâb-ı Mevlâ’nın kullarına bir ikramıdır. Zehirli olanlarından sakınmak suretiyle mantardan çeşitli faydalar elde edilir. Bu faydalardan biri, “kem’e” denen mantar türünün, Resûl-i Ekrem Efendimiz’in buyurduğu gibi, bazı göz hastalıklarına iyi gelmesidir.
Kimileri, mantar suyunun, ilacın terkibine katılacağını, kimileri de bir şeye katmadan doğrudan sürme gibi göze çekileceğini belirtmişlerdir. Bu ikinci görüşü savunanlar, mantarın önce ateşin üzerinde pişirilip suyunun kaynatılması, ondan sonra göze çekilmesi gerektiğini söylemişlerdir. 

Bu hadisin râvilerinden olan Ebû Hüreyre, üç, beş veya yedi mantarın suyunu bir kaba sıktığını, onu gözünden rahatsız olan câriyesinin gözüne damlattığını ve câriyenin iyileştiğini söylemektedir (Tirmizî, Tıb 22). Kitabımızın müellifi Nevevî, Sahîh-i Müslim şerhinde bu konuda bir müşâhedesini anlatmaktadır. Dindarlığını beğenip takdir ettiği hadis râvisi Kemâl İbni Abdullah ed-Dımaşkî’nin gözlerinin görmez olduğunu, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in bu tavsiyesinin, kendisine fayda vereceğine inanarak gözlerine mantar suyu döktüğünü ve tekrar görmeye başladığını söylemektedir (el-Minhâc, VIII, 312). İbni Hacer el-Askalânî, bu zâtın İbni Abd diye tanınan Kemâleddin İbni Abdülazîz Ebû Dâvûd ed-Dımaşkî (ö. 672/1273-74) olduğunu söylemektedir (Fethü’l-bârî, X, 174). 

Bazı kimselerin kullanma usûlünü bilmedikleri için mantar suyundan fayda yerine zarar gördükleri de anlaşılmaktadır. İşte bu sebeple, hadisimizde sözü edilen mantarın türünü iyi bilmeli ve bu konuda tecrübesi olanların bilgisinden faydalanmalıdır. Aksi halde umulan fayda elde edilemez.

AKLINIZDA OLSUN:Her mantar türünde şifa olmadığı bilinmeli ve usûlüne uygun olarak kullanılmadığı takdirde fayda görülmeyeceği unutulmamalıdır.
Riyazüs Salihin

 

Gök gürlemesiyle yarılan yerden mantar çabuk çıkar. Yağmur yağıp gök gürlerse mantar çabuk çıkar. Serada da mantar yetişmektedir. Romatizması olanlar fazla yemesi zararlıdır.

Mantar, ekip dikmeden yetişen bir bitkidir, suyu ise göz hastalığına şifalıdır.
(Hadis-i şerif)


İÇİNDEKİLER:

*Bol protein
*Antibiyotik


Yan etkisi

Bazısı zehirlidir. Hazmı zordur, romatizmalara ağrı verir.

Telafisi :
Tuzlu sirke içmek, mantar zehirlenmesine karşı faydalıdır. Mantar yendikten sonra ılık bal şerbeti içilir.

Şifası:
  • Göz harareti: Mantar suyu sıkılıp göze damlatılır.
  • Göz iltihabı: Mantar suyu, hakiki sürme tozu ile karıştırılıp gözlere sürülür.
  • Gözün görme gücü: Yukarıdaki uygulama yapılır.
  • Yorgunluğu giderici: Mantar yemek yorgunluğu giderir.
  • Vücuda kuvvet verici: Mantar yemek vücuda kuvvet verir.
Bilgi kaynak:dogalbitkiler.com










Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

6 yorum:

  1. Çok faydalı bir bloğunuz çok beğendim. Yazılarınızın devamını dilerim. Mantar hakkında ne çok bilmediğim şey varmış meğer...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim istifade edilecek o kadar nimet var ki bilmediğimiz için onları önemsemiyoruz.
      Hoş geldiniz Öykü hanım.

      Sil
  2. Böylesine faydalı bir şeyin mucizevi şekilde bir gecede çıkması nasıl da güzel değil mi? Her şey elimizin altında, bir de bilebilsek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gök gürlemesi için yapılan yerlerden çıkıyormuş çok şaşırtıcı Handan ve dediğin gibi daha neler var kimbilir ama biz bilmiyoruz.

      Sil
  3. Mantar deyip geçmemek lazım.
    Görseller çok güzel çıkmış.
    Faydalı ve öğretici bir yazı olmuş.
    Yazılarını severek okuyorum canım.
    Kalemine sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim İnci hanım sizin bloğunuzdan da çok şey öğreniyorum ben,eksik olmayın.
      Benden de sevgiler💕

      Sil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.