22 Ekim 2017 Pazar

Çok Okunan Bir Blog Yazmak Mı Yoksa Blog Yazmak Mı Zor?

BLOG YAZMAK

Bu sabah Çıplak Yazar'ın sayfasında Çok Okunan Blogların Sırrı Ne? başlığı altında bir yazıya denk geldim.
Yazıda insanların ilgisini çezbedecek veya Google arama sonuçlarında görünmek daha üstlere çıkmayı hedef alarak blog yazmanın daha ''başarılı'' olacağından bahsedilmiş..

Bu durum benim oldukça canımı sıkmış çokça da düşündürmüştü bir zamanlar.
Google arama sanuçlarında daha üste çıkmak için bir şeyler yazmak veya üretmek ne kadar doğrudur acaba diye?

Veya insanların bir bilgiye ulaşmaları için bir bilgiyi internete yüklemek ne denli doğru olur diye kafa yorduğum olmuştur.
İncecik kurallar incecik çizgiler var bu işin içinde.
Bu durum oldukça derindir ve hem düşünmek hem de o bilgi hakkında geniş çapta donanımlı ve ilim  sahibi olmak demektir.Şahsen kendimi cahil olarak gördüğümden internete bir bilgiyi koymaktan daima çekinmişimdir.

DİL DEYİP GEÇME

Google'ın istedikleri ve beklentileri doğrultusunda bu yüzden yazmak istemiyorum.
Allah'a hamdolsun ki mümin olarak yaşamaya çalışıyorum,asla da iyi bir mümin olduğumu iddia edemem.

Dil ile ilgili İmam Gazali'nin güzel bir kitabı var (Buradan okuyabilirsiniz)..bu kitabı okumanızı tavsiye edebilirim çünkü dil kavramı blog yazan ve müslüman olan herkes için çok önemli.

Dil kolayca kullanılan ama çokça zarara uğratacak organımzıdır.Dil bizi hem yüceltebilir hem de alçaltabilir.

Dolayısıyla herşeyi yazamaz,birilerinin beklentisine cevap veremez veya bu beklentileri karşılayamaz,dilimizi yani kelâmımızı daha özenli kullanmalıyız.
Birilerine akıl vermekten Allah'a sığınırım,amacım istifade edilebilecek bir şeyler yazmaktır veya bakılması gereken noktaya dikkati çekmektir.

İnsanın yazı yazma arzusu vardır.Kendini ifade şeklidir bu,resim yapmak gibi örneğin insan asırlardır kendini ifade etmeyi istemiştir ve bunun için bir çok yola başvurmuştur.



HADİS-İ ŞERİF

"Allah'a ve ahiret gününe inanan kimse ya hayır koşuşsun ya da sussun."

Tirmizi, Kıyamet 51, (2502)

Ama bu kolay mı?

Kendini ifade etmek masum bir davranış mı?
Bunun pek de masum bir şey olduğunu düşünmüyorum.Her insanın içinde sayısız alemler mevcut ve her şey bizi etkileyebilir.Herşey okunamayacağı gibi her şey de yazılamaz,yazılmamalı.

Dilimiz kalbimizin kalemidir,mürekkebidir ya da.
Kalbimizde ne varsa dil vasıtasıyla meydana çıkar ve bizi tarif eder,ifade eder.Dolayısıyla ne yazdığımızı iyi düşünmemiz gerekir diye düşünüyorum.
Belki de bu konuda fazla hassasiyet gösteriyorum,bilmiyorum.

Özgürce yazmak,kendini yazarak ifade etmek (blog ortamında olduğumuz için yazmak ile ilgili örnek veriyorum)ne kadar doğru onu da bilmiyorum çünkü bazen küçücük bir söz bile bizi perişan edebilir.

Dikkatsizlik edersek felaketimiz olabilir.

ABARTIYOR MUYUM?

Kur'an'ı Kerim'de geçen ayetlere biraz daha yakından bakarsak dilimizin ve dolayısıyla yazdıklarımızın ne denli önem taşıdığını açıkça görebiliriz.Abarttığımı düşünmüyorum.Çünkü dil ile ilgili alimlerin yazdıklarına da bakacak olursak onalr gayet titiz olmakla beraber bizleri hep uyarmıştır ve en önemlisi alimlerimiz çok küçük kesitler veya birileri onlara sorduğu için cevapladıkları şeyler dışında ÖZEL DURUMLARI VEYA HAYATLARI VEYA DÜŞÜNCELERİ İLE İLGİLİ BİR ŞEY YAZMAMIŞTIR..

Alim bilmez mi?..en iyi o yazabilirdi,isteseydi veya bu uygun olsaydı yazmaz mıydı..

HADİS-İ ŞERİF

"Kul (bazan), Allah'ın rızasına uygun olan bir kelamı, ehemmiyet vermeksizin sarfeder de Allah onun sebebiyle cennetteki derecesini yükseltir. Yine kul (bazan) Allah'ın hoşnutsuzluğuna sebep olan bir kelimeyi ehemmiyet vermeksizin sarfeder de Allah, o sebeple onu cehennemde yetmiş yıllık aşağıya atar."

Buhâri, Rikak 23; Müslim, Zühd 49, (2988); Muvatta, 4, (2, 985); Tirmizi, Zühd 10, (2315)

Bu sebeple yazacaklarım hakkında hep düşündüm,bir çok yazımı yazıp yazıp sildim veya uzun süre beklettim.
Çoğu bu şekilde yayına alınmıyor.
Demem o ki,sırf birilerinin beklentilerine cevap vermek için yazmayı istemiyorum.Sırf ilgi çekmek için anlamsız bir şeyler ifade etmeyen şeyler de yazmak istemiyorum.Bu anlamda blog yazmak bana göre zordur.

Blog yazmak benim için çok keyiflidir belki buna bile bir sınır koymam gerekiyor.Burada yalnız oluşum,çok basit bir eylemi örneğin bir arkadaşımla yürüyüşe çıkmak veya her gün olmasa da sık sık buluşup planlamadan,çat kapı görüşebilmek diye bir lüksüm yok,kısaca gurbetin hissettirdiği bu ağır özlemden bir kaçış yoludur benim için..

Yazıyorum bu yüzden,hem hatıra kalır hem de başka insanlarla iletişime geçmek için,veya bildiğim bir bilgiyi paylaşmak için.Fakat yazdıkça da zaman zaman endişeleniyorum.

Verdiğim bilgiden emin olmaya çalışıyorum (bu bir yemek tarifi bile olsa)
Paylaştığım yayın birilerini incitmesine sebep olur mu,vebal altında kalır mıyım kaygısı ile yazıyorum..tüm bunlar beni hep düşündürüyor..

Acaba gözüme çok masum görünen blogum yüzünden günün birinde hesaplar vermek zorunda kalır mıyım? 
Siz blog yazarken nelere dikkat edersiniz hangi noktalara özel hassasiyet gösterirsiniz yorumlarınızı paylaşmanızı rica ediyorum?

Bu arada biliyorum ki tür yayınları Google sevmez :)

Okuduğunuz için teşekkür ediyorum..



Dipnot:Yazı içinde geçen yazım hatalarımdan dolayı özür dilerim..





Kiremithanem
Kiremithanem

”Bu Dünyada Çiçeklere Bakmak İçin Cehennemin Çatısında Yürüyoruz,Haydi Gelin,Çatıya Çıkalım!”

26 yorum:

  1. Popüler olmak için veya çok ziyaretçi çekmek için yazı paylaşmak pek mantıklı gelmiyor doğrusu. O zaman kopyala-yapıştır fikirler dolup taşıyor. Blog yazmak için önce istek olmalıdır sonra da yorumlama yeteneği. Siz kendinizden bir şeyler eklemedikten sonra google da çok görünse ne olur?

    Para kazanırsınız, çok okunursunuz ama günü geldiğinde mutlaka bitersiniz. Çünkü işi ticarete dönüştürdüğünüzde devamını getirecek heves kalmaz. Çabuk sıkılır ve vazgeçersiniz. Yazmak ve bunu karşılıksız yapmak sizi buralara bağlayacaktır. Blog kapatsanız da kendinizi tekrar blog açarken bulacağınızdan eminim. "Ben her zaman blog yazmak derim." Teşekkürler güzel yazınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ticaret amaçlı yazmak suç değil evvela bu amaç üzere yazanlar için bunu belirtmek isterim lakin sonucu gerçekten yorucu olabiliyor bir çok yerde Google'da yükselmek SEO ipuçları vs gibi yayınlar var muhakkak bu şekilde de ınternette yer edinenler oluyor ama bir kişi için zor oldukça yıpratıcı olmalı.
      Üzülerek söylemeliyim ki bu alem de nankör olabiliyor.
      Aslolan kendimiz kalabilmekse daha özenli başkaları için değil,kendimiz için.
      Kıymetli düşüncelerinizi paylaştığınız için ben teşekkür ederim.

      Sil
  2. Yazarken "ben" olmaya çalışıyorum. Başkaca bir kaygım yok.
    Yazılarımı okuyanlarla bir gün biraraya geldiğimde kendimi anlatmak zorunda kalmıyorum böylece. Kötü hissetmiyorum.
    Ferah, temiz, dupduru oldun mu, hiç bir pislik bulaşmaz sanıyorum.
    Bu "sanma" durumu bile iyi geliyor bana.

    Böyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Tülin hanım insanın kendisi olarak yazması büyük bir şeydir bence.
      Ben sizi her okuduğumda keyif alıyor ve rahatlıyorum sanki size sohbete gelmiş gibi..
      Böyle devam edin💕

      Sil
  3. Paylaştığım yazıları öncelikle kendime yazıyorum. Fakat üstüne alınanlar olursa da memnun olurum. :) Kendimize çeki düzen vermenin en iyi yoludur nasihat ve tekrar. İster kendi kendimize yapalım isterse de başkaları bize yapsın. Bir şekilde faydalanalım hep beraber.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogun benim için çok değerli.
      Genel olarak tüm paylaşımlar beni düşündürüyor ve inan ki böyle blogların sayıları artmalı diye düşünüyorum.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Bu arada "Dilin afetleri" almayı düşündüğüm kitaplar arasında. Fırsat bulamadım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okunması gereken bir kitap,bende var istersen gönderebilirim.

      Sil
    2. Bence kimseye verme, sende dursun. :) Çocukların var çünkü. Mutlaka onlar da bu tür kitapları okumalı.

      Sil
    3. Nasıl arzu edersen inşallah okurlar kardeşim.

      Sil
  5. Kimseyi kırmamaya çalışıyorum en çok sanırım. Yazılarımda da yorumlarımda da pozitif duygular vermek istiyorum. Sert, kırıcı sözlerden uzak duruyorum. Yazdıklarımı tekrar okuyorum, kimseyi rencide etmemesi için uğraşıyorum. Konuşurken de aynı şeylere dikkat ederim. Ağzımdan çıkan söz herkese ulaşır diye düşünür birilerinin yüzüne söyleyemeyeceğim sözleri arkalarından da konuşmam. Ama hepimizin aklına gelmeyen, dalgınlıkla sarf ettiği şeyler olabiliyor tabi. İnsanız. Kendimizi geliştirmeye uğraşıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmıyorsun Handan şahsen alıştım ben senin yazılarına diyebilirim yani bir gün yazmazsan merak ediyorum seni..❤

      Sil
  6. ayyy biz işte bizim blog çevresinde yazıyoz, birbirimizi okuyoz. burda olmaktan hepimiz mutluyuz. bak handan da işte bizim duayenimiz :) ben hiçbişeye dikkat etmem valla, dilediğim gibi yazıyom. ama zaten dilim temiz, bir de iyimserim zaten var olan şeyler. ay ben çok mutluyum blogumdan blogçulardan yazmaktan felan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin bir veya birden fazla niyeti var Deep kimisi iyi kimisi biraz daha olumsuz sen istesen de olumsuz olamazsın artik🙃

      Sil
  7. Hiç bu açıdan düşünmemiştim yazarken... Artık daha çok özen göstereceğim yazdıklarıma o.O Ellerine sağlık canım ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah hepimiz daha özenli oluruz Elif hanım..sevgilerimi gönderiyorum💕

      Sil
  8. Yıllarca özellikle kızlarımdan zaman çalmamak için blog işini geciktirdim, ama yazmanın, samimice paylaşmanın ötesinde rutinler var bloglarda. Google gereklerine göre ve tam seo odaklı içerik ancak kurumsal bloglarda olur diye düşünüyorum. Başlarda etiketleme bile yapmadan g+ yı bilmeden aylarca yazdım, yavaş yavaş öğrendim daha da öğrenecek şey çok. Sosyal medyam sıfır, çünkü ben hiç şahsi hesap açmadım daha da bir çok şeyini bilmiyorum. Facebookta gruplardaki yazılara göz atma dışında kimseyi takip etmiyorum, çünkü bunu hakkını veremem göstermelik de yapmıyorum. Twitterda otomatik yazılar yayınlanıyor. Allah bana yardım etsin ama küçük ya da büyük hesap hiç yapmayayım, kendi küçük kıyametim var bir tek bakalım onu nasıl edeceğim. Velhasıl yazmayı, kalemle sohbete, dertleşmeye ihtiyaç duyuyor ve seviyorum ama dünya tarafı beni yoruyor. Benden hit çıkmaz. Görüşlerine katılıyorum, bana göre de doğrusu bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her bloğum için çok kullanılan sosyal medya platformlarında hesaplar açtım ama aktif olmak için değil ismimi başkasında görmek beni üzecek belki bana ters yayınlar yapılır diye önlem amaçlı açtım lakin aktif olamadım olmuyorum zamanım yetmez biraz facebook yayın attım o kadar her alan ilgi istiyor bu da zaman demek insan her alanda aynı performansı sergileyemez sana katılıyorum.
      Rabbim zorluklarını kolaylaştırsın inşallah.

      Sil
    2. Amin, hepimizin inşallah.

      Sil
  9. Az evvel yöneti panelinden tanıdıklar arasına seni de ekledikten sonra blogunu ziyaret etmek istedim ve tesadüfen bu yazıyla karşılaştım. Şu kadarını söyleyeyim seni çok ama çok iyi anlıyor ve nasıl hissettiğini biliyorum. Ancak blog yazarlığı bir kitap yazarlığı değil. Özgür bir mecmua. Dolayısıyla insanlar duygu ve düşüncelerinin yanı sıra, deneyimledikleri şeyleri de paylaşıyor. Bunlar da ister istemez bir bilgi kaynağı oluşturuyor. (Araba lastiği nasıl değiştirilir gibi) Yani yazar belki de bunu deneyeimleyerek öğrendi ve öğrendiği bir şeyi başkalarının da öğrenmesini istedi. Çünkü insan olarak asırlardır yaptığımız bir şey bu.

    Bilgi Aktarımı...


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgi aktarımı güzel bişey Ayhan bey bilgi silahsa hepimiz kuşanmış oluruz ama doğru bir bilgi ile..sanırım zaman içinde her blog yazarı deneyim elde ediyor ve böylece farkında bile olmadan bir çok şeyi düzeltiyor benim umudum var yerr ki samimiyet olsun.

      Sil
  10. Bence blog yazmayı seven kişilerin bir anlamda kendilerini gerçekleştirmek için tuttukları bir nevi günlük... Eğer para kazanmak ilk sıraya geçiyorsa o zaman blog değil internet sitesi kıvamın geliyor o iş. Şahsen ben blogları bu öznel fikirlerinden dolayı okumayı tercih ediyorum yoksa aynı konuda yazan yüzlerce site bulmak çok kolay.

    Google'ı memnun etmek güzel ama çok takılmadan sanırım, en güzeli bu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de blogları yazan kişinin düşüncelerini hayata olan bakış açısını merak ettiğim için okuyorum seninle aynı fikirdeyim..

      Sil
  11. Hislerime tercüman olmuşsunuz. Çok okunmak için yazı yazmak anlamsız geliyor bana. Şimdi birileri 'öyleyse niye yazıyorsun' gibi gereksiz bir soru sorabilir. Sait Faik'in ifadesiyle söyleyeyim, delirmemek için yazıyorum.
    Yazdıklarım okununca mutlu olur muyum, elbette. Ama okunmayınca mutsuz olmuyorum. Kendimi yiyip bitirmiyorum okusunlar diye.
    Şahsen ben, yazarak ve konuşarak değil susarak anlaşma taraftarıyım. Susmak her zaman yazmaktan ve konuşmaktan daha fazlasını anlatır. Denemek lazım.
    Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan delirecek gibi oluyor değil mi?..
      Daha kapsamlı yazıların yazılmasını isterdim bu konu ile ilgili yani yazmazsak kendimizi bir şekilde ifade etmezsek,ne olur?..
      İnsan ne enteresan ne sırlı bir varlıktır..
      Susmak da zordur susmayı çok iyi başaran birini tanıyorum.
      Okuduğunuz ve yorum yaptığınız için çok teşekkür ederim.

      Sil

Yorumunuz en kısa sürede sevgi ve alaka ile cevaplandırılacaktır.
Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.